MT Metsä

Jo kansanparantajat luottivat puolukkaan – kirpeä marjamme antaitsee yhä superruuan tittelin

Puolukassa on muun muassa C-vitamiinia, kaliumia ja kuituja sekä marjan siemenöljyjä, joiden yhteisvaikutus tukee monipuolisesti sydämen toimintaa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) kasvaa jäkälän, sammaleen, männyn sekä mustikan ja kanervan seurassa. Puolukan poiminta ajoittuu kuulaaseen ruskakauteen. Vähälumisena talvena kohmeisia puolukanvarpuja ja jäisiä marjoja löytyy kuivista kangasmetsistä ja hiekkakankailta.

Sana ”superruoka” kuvaa elintarvikkeita, joilla on tuhatvuotinen yhteys kulttuuriin ja vakiintunut hoitokäyttö. Puolukka asettuu komeasti superruoan raameihin. Ruokaperinteessä se on täydentänyt muun muassa riistaruokia ja keventänyt käristyksiä. Jo Elias Lönnrot arveli, että puolukasta saadaan ”sangen maukasta ja terveellistä marjahilloa, lehdetkin taidetaan käyttää teeksi”.

Perinteinen uunipuuro valmistetaan puolukoista ja ruisjauhoista.
Perinteinen uunipuuro valmistetaan puolukoista ja ruisjauhoista. Kuva: Sari Tammikari

Toinen luonnonlääkinnän ahkera kirjuri, professori Toivo Rautavaara, huomautti aikanaan, että yksi kilo puolukoita vastaa kolmea tomaattikiloa ja yli kiloa porkkanoita. Puolukasta valmistettu kastike kävisi nyt superketsupista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puolukan punainen väriaine sisältää sydäntä ja verisuonia suojaavia ja korjaavia flavonoideja, muun muassa reservatrolia, samaa flavonoidia kuin viinirypäleissä ja punaviinissä.

Puolukan fenoliyhdisteet toimivat antioksidantteina, vähentävät haitallisen kolesterolin määrää ja ehkäisevät verihiutaleiden sakkautumista suojaten sydäntä ja pitäen verisuonet notkeina. Erityisesti kversetiini-nimistä flavonoidia on puolukassa runsaasti. Verenkiertoelimistöä vahvistaessaan se torjuu myös harmaakaihia.

Puolukassa on C-vitamiinia, kaliumia ja kuituja sekä marjan siemenöljyjä, joiden yhteisvaikutus tukee monipuolisesti sydämen toimintaa.

Keuhkojen vahvistukseen

Fenoliyhdisteet suojaavat keuhkojakin. Flavonoidit vähentävät hengitysteihin erittyvän histamiinin määrää ja helpottavat hengitystä flunssan aikana. Puolukan säännöllinen nauttiminen vahvistaa keuhkoja mahdollisten influenssatartuntojen varalle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puolukan tanniinit suojaavat keuhkoja ja hengitysteitä viruksilta sekä ilman karsinogeeneilta. Marjassa on homeita ja viruksia tuhoavaa bentsoehappoa ja hyytelöityvää pektiiniä, mikä auttaa jopa marjaa itseään säilymään omassa liemessään. Marjan hapot suojaavat elimistöä. Ellagihappo on antioksidantti, joka suojaa soluja estämällä kasvainsoluja lisääntymästä.

Bentsoehapon lisäksi puolukassa on sitruuna-, omena-, parkki- sekä salisyylihappoja, jotka peittävät marjan luonnollisen hedelmäsokerin maun. Puolukka on oikeastaan mustikkaa makeampi marja! Imelletyssä ruisuunipuurossa puolukan makeus pääsee oikeuksiinsa. Myös kainuulaisissa ruispuolukkapiirakoissa puolukan oma makeus herää. Molemmat ovat ruokaperinteemme talviruokia, todellisia suojaruokia vilustumiskausien aikaan.

Perinneruokien rukiissa on rautaa. Puolukassakin kolisee kivennäisaineita, on natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja seleeniä, joilla on yleiskuntoa vahvistava ja elimistöä panssaroiva voima. Magnesium ja kalsium muun muassa vahvistavat hengitystä. Puolukan C-vitamiini auttaa happea sitoutumaan punaverisoluihin ja suojaa hiusverisuonia sekä korjaa soluvaurioita, E-vitamiini puolestaan häiritsee haitallisten happiradikaalien toimintaa keuhkopinnoilla ja hiusverisuonissa.

Puolukassa on rasvoja 0,5 g sadassa grammassa, saman verran kuin lakassa. Hyvänlaatuiset siemenöljyt lisäävät hiusverisuoniston ja keuhkojen joustavuutta. Öljyt auttavat rasvaliukoista E-vitamiinia solunsuojelutyössä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Resepti: Perinteinen puolukka-ruispuuro

Kansanparantajille puolukka on aina ollut tuttu rohto.
Kansanparantajille puolukka on aina ollut tuttu rohto. Kuva: Jaana Kankaanpää

Hoitavaa lehtiteetä

Lönnrot viitasi puolukan lehtiin hoitotuotteena, jolla lievitettiin muun muassa virtsatietulehduksia. Ruotsissa puolukanlehdet ovat olleet apteekkitavaraa vuodesta 1865 lähtien ja niitä on myyty kuumetaudin, vilustumisen, korkean verenpaineen sekä kihdin, reuman ja vatsavaivojen hoitoon tarkoitettuna rohtona. Meillä apteekista saa puolukan matkijan sianpuolukan (Arctostaphylos uva-ursi) lehtiä, joita käytetään erityisesti virtsatietulehduksen hoitoon.

Puolukan lehti on sianpuolukan lehteä miellyttävämmän makuinen ja sopii käytettäväksi ennaltaehkäisevänä teenä. Puolukanlehti lisää nestekiertoa ja aktivoi munuaisia. Lehtitee laimentaa veren virtsahappopitoisuutta ja helpottaa sekä kihdin että reuman oireita. Tee laskee hiukan myös sokeriarvoja. Lehtiteetä saa kuitenkin nauttia korkeintaan 2 desilitraa päivässä, sillä yliannostus rasittaa munuaisia eikä sovi raskaana oleville.

Kansanparannuksessa myös puolukan marjoja on käytetty virtsateiden tulehdusten hoitoon. Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan puolukka osoittautui karpalon veroiseksi virtsatietulehduksien ennaltaehkäisijäksi. Parhaiten toimi yhdistelmä yksi osa puolukkamehua ja yksi osa karpalomehua, vedellä laimennettuna ja päivittäin nautittuna. Säännöllinen puolukka-karpalojuoman käyttö on turvallinen ja lehtiteetä parempi tulehdussuoja. Puolukan lehtiä voi käyttää akuutissa vaiheessa lämmittävän istumakylvyn tehosteeksi.

Vanhusten kroonikko-osastoille karpalo-puolukkajuoma on jo vakiintunut. Päiväkodissa juoma tai kuivatut puolukat ”rusinoina” olisi mainio välipala. Marjat kuivahtavat leivinuunin jälkilämmössä itsekseen, kasvikuivurissa vieläkin huolettomammin.

Puolukanlehtien arbutiini puhdistaa elimistöä ja estää mikrobeja tarttumasta virtsateiden ja suoliston seinämiin.
Puolukanlehtien arbutiini puhdistaa elimistöä ja estää mikrobeja tarttumasta virtsateiden ja suoliston seinämiin. Kuva: Kimmo Haimi

Mahan murinoille

Kansanparannuksessa puolukalla on hoidettu vatsavaivoja, poistettu turvotusta ja ilmavaivoja ja otettu avuksi ripulin aikaan. Puolukkasurvos on vanhastaan auttanut mahanesteiden puutteesta kärsiviä. Happoja tarvitaan edistämään mahanesteiden erittymistä, tehostamaan maksan ja sapen toimintaa ja hillitsemään suoliston käymisprosesseja.

Marjan happojen ansiosta ruoan hivenaineet imeytyvät paremmin elimistön käyttöön. Hivenaineet kulkeutuvat suolistosta muun muassa verenpainetta säätelemään ja lihaksia ja aivoja vahvistamaan. Nykyään tiedetään, että juuri vatsan ja suoliston hyvä kunto ehkäisee aivoja rappeuttavia sairauksia. Nauttikaamme puolukoita muistin virkistykseksi!

Puolukassa olevat kuidut hyytelöityvät ja vievät mukanaan elimistöstä haitallista kolesterolia ja suolistosta aineenvaihdunnan jäämiä ja kuonaa turvotusta vähentäen.

Ihon kauneudeksi

Laihduttamisen ja keventyvän ruokavalion alussa iho ilmoittaa muutoksista kuonaa häätämällä ja puskemalla pintaan näppylöitä. Puhdistava puolukanlehtikeite tai -vesi käy ihonpuhdistukseen kasvoveden tapaan. Paastoaja voi kurlata vedellä suutaan tai pureksia pari puolukanlehteä hengitystä raikastaakseen.

Kosmetiikkatuotteissa puolukan siemenöljyillä uudistetaan ihoa ja vahvistetaan ihon joustavuutta.

Puolukan lehdissä on arbutiinia, jota käytetään kosmetiikassa iän mukana ilmestyvien ihon tummentumien vaalentamiseen. Säännöllinen käyttö hidastaa ikämuutoksia. Jo käsien pesuveteen lisätyt puolukanlehdet haalentavat kämmenselän läiskiä.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 12/2009.

Lue lisää