Metsä

Otso Metsäpalvelut Oy:n konkurssi voi johtaa kemeratukien takaisinperintään

Aloittamattomiin ja keskeneräisiin hankkeisiin on myönnetty yli 4 miljoonaa euroa kemeratukea.
Kari Salonen
Otson konkurssi voi johtaa kemeratuen takaisinperintään metsänomistajilta.

Metsäkeskuksen mukaan Otso Metsäpalvelut Oy:n konkurssi voi johtaa kemeratukien takaisinperintään. Otson maanomistajille tehtäviin aloittamattomiin ja keskeneräisiin töihin on myönnetty kemeratukea yli 4 miljoonaa euroa.

Metsäkeskuksen mukaan tuensaajia on noin 4 250 ja hankkeita yhteensä 445. Hankkeista suurin osa sijaitsee Pohjois-Suomessa.

Otson tyypillisiä työkohteita ovat yhteishankkeina toteutettavat metsätiet ja suometsän hoitokohteet. Yhteishankkeissa on useita osakkaita, joille kemeratuki on myönnetty.

Nuoren metsän hoidon ja terveyslannoituksen hankkeet koskevat yleensä yhtä maanomistajaa.

Metsäkeskus myöntää kemeratuen sillä edellytyksellä, että työt toteutetaan hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. Jos työt jäävät kesken ja toteutusilmoitusta ei tehdä, myönnettyä tukea ei voida maksaa.

Jos kemerahanketta ei toteuteta hyväksytyn suunnitelman mukaisesti loppuun, peritään jo maksettu tuki takaisin. Tuki peritään takaisin yksityiseltä maanomistajalta, joka on kemeralain mukaan tuensaaja. Näin toimitaan myös sellaisissa tapauksissa, joissa maanomistajalle myönnetty tuki on maksettu suoraan työn toteuttajalle.

Metsätietöiden ja suometsän hoitohankkeiden toteuttamiseen voi hakea ennalta-arvaamattoman esteen vuoksi lisäaikaa, jota voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi.

Lisäaikaa on haettava ennen hankkeen alkuperäisen toteutusajan päättymistä.

Metsänomistajia edustava MTK on tilanteesta harmissaan. MTK:n metsäjohtajan Marko Mäki-Hakolan mukaan metsissä on todella paljon tekemätöntä työtä ja nyt merkittävä toteuttaja poistui kuvioista.

"Metsänhoitoyhdistykset ympäri Suomen pystyvät onneksi vastaamaan työtarpeisiin. Keskeneräisiin hankkeisiin on mahdotonta ulkopuolelta ottaa kantaa. Niistä metsäkeskus antaa lisätietoja", totea Mäki-Hakola.

Metsäkeskus tiedottaa lähipäivinä Otson konkurssin aiheuttamasta tilanteesta jokaista suometsä- ja metsätiehankkeen osakasta ja asiamiestä kirjeitse tai sähköpostitse.

Lue myös:

Otso Metsäpalvelut Oy on hakeutunut konkurssiin

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Metsäkeskus käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut

Hoitorästit tulevat kalliiksi

Metsänomistajien into taimikonhoitoon on kadonnut – kemeratukea uhkaa jäädä käyttämättä 10 miljoonaa euroa

Metsänomistaja harmistui metsänsä käsittelystä: "Niin moni asia meni pieleen" – hakkuun tehnyt yhtiö näkee asiat osin toisin