Vieraskolumnit

Kokoomuksen markkinauskovaiset sote-venettä keikuttamassa

Mikko Kärnä
Vieraskolumnit 12.03.2018

Lepomäet ilmeisesti haluavat märissä unissaan tehdä Suomesta Yhdysvallat.

Sote- ja maakuntauudistus tehdään, jotta palvelut turvataan tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle koko maassa myös tulevaisuudessa.

Kyse on isoimmasta uudistuksesta maassamme vuosikymmeniin, ja siitä on sovittu yhdessä hallituksessa. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt kokoomuksen sokeasti markkinauskovaista siipeä aloittamasta läpeensä puoluepoliittista peliä.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä uudistusta vastaan. Kansanedustajat Hjallis Harkimo ja Susanna Koski lähtivät myötäilemään Lepomäkeä.

Helsingin pormestari, kaikkeen muuhun paitsi pääkaupungin johtamiseen aikaansa käyttävä kokoomuksen Jan Vapaavuori puolestaan ryhtyi innolla ajamaan tankkiautolla bensaa liekkeihin. Tuossa autossa oli muuten Mehiläisen ja Terveystalon teippaukset kyljessä.

Miksi kovan oikeiston ahdistus nyt purkautuu näin? Syy on hyvin yksinkertainen.

Kokoomuksen markkinauskovaiset ovat pettyneitä, koska keskustan tavoitteiden mukaisesti päävastuu sosiaali- ja terveyspalveluista on tulevaisuudessakin julkisilla toimijoilla. Lepomäet sen sijaan ilmeisesti haluavat märissä unissaan tehdä Suomesta Yhdysvallat, jossa lääkäriin pääsy on kiinni lompakon paksuudesta.

Sovittu malli halutaan kaataa, koska se ei anna markkinoille ylivaltaa.

Kaiken taustalla on siis halu ohjata sosiaali- ja terveyspalveluissa liikkuvat miljardit yksityisille terveysyrityksille, joiden johdossa häärii pääasiassa kokoomustaustaisia harmaita eminenssejä.

Pormestari Vapaavuorta risoo lisäksi se, että tulevaisuudessa suuretkin kaupungit joutuvat päättämään asioista yhdessä muun maakunnan kanssa. Kokoomuslaisten pelissä on siis kyse rahasta ja vallasta.

Sote- ja maakuntauudistusta on valmisteltu maakunnissa laajapohjaisesti ja pitkään. Eri puolueiden päättäjät ja sote-asioiden ammattilaiset eivät tarvitse nyt tietoista epävarmuuden lietsomista tai maton vetämistä jalkojen alta. He tarvitsevat tukea.

Tarvitsemme nyt laajaa keskustelua siitä, kuinka uudistuksesta tehdään mahdollisimman onnistunut koko maassa. Keskustelua ei voi kuitenkaan käydä kokoomuksen sote-separatistien tapaan ilmoittamalla, että aiomme irrottautua yhdessä sovitusta. Kaikki tuki Petteri Orpolle kokoomuksen yhtenäisenä pitämisessä. Tehtävä ei näemmä ole helppo.

Kokoomuksen riveistä viljellään edelleen myös tietoisesti käsitystä, että maakuntauudistus lisää hallintoa ja byrokratiaa. Tämä ei kerta kaikkiaan pidä paikkaansa. Uudistuksen myötä Suomesta poistuu yli 400 väliportaan ”hallintohimmeliä”. Tulevaisuudessa hallinnon tasot ovat kotikunnat, maakunnat ja valtio.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on katsonut maakuntien olevan perustuslaillinen tapa järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut. Myös uudistusta arvioiva kovan tason kansainvälinen asiantuntijaraati pitää maakuntia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjinä hyvänä ratkaisuna.

Nyt on keskitettävä kaikki tarmo uudistuksen toimeenpanoon. Se on se mikä ratkaisee.

Sote- ja maakuntauudistuksesta ei tule kerralla valmista ja kehittämistyö jatkuu myös tulevina vaalikausina. Itse toivon, että maakunnat saavat ennen pitkää taloudellisen riippumattomuutensa varmistamiseksi myös verotusoikeuden.

Pitkällä aikavälillä haaveilen Suomesta, jossa eduskunta säätää lait, mutta jokaisella maakunnalla on mahdollisuus soveltaa lakeja antamalla niistä asetuksia omista lähtökohdistaan.

Näin voidaan luoda kunkin maakunnan omiin vahvuuksiin nojaavia joustavia ratkaisuja järjestää palvelut ja huolehtia elinvoimasta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT