Politiikka

Ilkka-Pohjalainen: Presidentti Niinistö huolissaan ajattelusta, että velkojen takaisinmaksusta voisi livetä

Niinistö on huolissaan ajatuksesta, että rahaa voitaisiin painaa loputtomasti ilman talousvastinetta.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Presidentti Niinistö huomauttaa haastattelussa, että tyhjästä luotu raha tarkoittaa aina lainaa jossakin muualla.

Presidentti Sauli Niinistö esittää Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa huolensa siitä, että lainojen takaisinmaksu nähdään nykyajattelussa aiempaa vähemmän velvoittavana.

Hänen mukaansa maailmalla leviää tällä hetkellä talousoppi, jonka mukaan keskuspankit voivat luoda valtavia määriä rahaa eikä tämän rahan takaisinmaksua pidetä ongelmana tai välttämättä ylipäätään tarpeellisena.

Niinistö huomauttaa haastattelussa, että tyhjästä luotu raha tarkoittaa aina lainaa jossakin muualla. Hän on huolissaan ajatuksesta, että rahaa voitaisiin painaa loputtomasti ilman talousvastinetta. Niinistö arvelee, että jossain vaiheessa huoletonta asennetta on pakko muuttaa ja tämä voi tarkoittaa kipeää luopumista mukavasta ajattelumallista.

Hän sanoo tulleensa johtopäätökseen, että jossain vaiheessa väistämättä joudutaan käymään keskustelua valtioiden velkojen mittavasta anteeksiannosta.

Lue lisää

Evan kysely: Luottamus maan hallitukseen putosi kahdeksan prosenttiyksikköä viime kevääseen nähden

Presidenttiperheen Lennu-koira on kuollut

Niinistön esittämä huoli hallituksen toiminnasta on asiantuntijan mukaan osin poikkeuksellista – "Kyllähän meillä on totuttu siihen, ettei presidentti puutu hallitusten toimintaan"

Niinistöltä tarpeellinen avaus