Politiikka

Tartuntamäärien kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt loivaan laskuun pääkaupunkiseudulla – vähentyneet testimäärät sekä Suomessa leviävä koronamuunnos aiheuttavat kuitenkin epävarmuutta

Pääkaupunkiseudun nykyisiä, voimassa olevia koronarajoituksia ja -suosituksia jatketaan kolmen viikon ajan.
Jaana Kankaanpää
Koronavirustartuntojen määrä pääkaupunkiseudulla on ollut viime viikkoina laskussa, mutta toisaalta myös testeissä on käyty paljon aiempaa laiskemmin.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä järjesti tänään tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa käytiin läpi koronavirusepidemian tilannetta pääkaupunkiseudun kunnissa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

"Otimme noin kuusi viikkoa sitten käyttöön kovia koronavirusrajoituksia ja -suosituksia pääkaupunkiseudulla, ja nämä toimenpiteet ovatkin purreet. Olemme saaneet tartuntamäärien kasvun pysäytettyä ja tasaannutettua, jopa käännettyä tartunnat hieman laskuun. Toimet ovat siis olleet oikeansuuntaisia", Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa.

"Myös sairaala- ja tehohoidon tarve on laskenut, joskin vain hieman", pormestari sanoo.

Helsingin koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli pahimmillaan noin 270 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Nyt ilmaantuvuusluku on pääkaupungissa painunut noin 150:een.

"Espoossa ja Vantaalla on havaittu sama myönteinen kehitys", Vapaavuori sanoo.

Huomattavaa epävarmuutta aiheuttaa kuitenkin se, että joulun ja uudenvuoden aikaan suomalaiset ovat käyneet aiempaa huomattavasti vähemmän koronavirustesteissä.

"Alhaisista testimääristä johtuen koko maassa ja pääkaupunkiseudulla meillä ei ole todellista käsitystä siitä, millainen epidemiatilanne koko maassa ja pääkaupunkiseudulla juuri nyt on", Vapaavuori kertoo.

Epävarmuutta aiheuttaa myös tieto siitä, että Britanniasta kulkeutunut uusi, helpommin tarttuva koronavirusmuunnos on lähtenyt leviämään myös Suomessa.

"Positiivista lienee se, että rokotukset on saatu Suomessa käyntiin. Jossain määrin epätietoisuutta taas aiheuttaa se, aikooko Suomen hallitus muuttaa koronastrategiaansa", pormestari toteaa.

Pääkaupunkiseudun nykyisiä, voimassa olevia koronarajoituksia ja -suosituksia jatketaan kolmen viikon ajan.

"Jo ensi viikolla kuitenkin tarkastelemme, olisiko ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvien abiturienttien mahdollista palata lähiopetukseen, ja voisiko lasten ja nuorten harrastustoimintaan tehdä asteittain helpotuksia", Vapaavuori kiteyttää.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan tartunnoissa ollaan edelleen aivan liian korkealla tasolla pääkaupunkiseudulla.

"Kiinnittäisin huomiota Britannian Lontoon seudun tilanteen synkkenemiseen joulun jälkeen. Kautta Euroopan käydään nyt keskustelua, miten tiukkoja rajoitustoimenpiteitä tarvitaan, ettei ilmaantuvuusluku lähtisi enää nyt joulun jälkeen nousuun", Puumalainen sanoo.

"Jossain maissa on jo kerrottu kasvavista ilmaantuvuusluvuista. Suomessa nyt seurataan, mihin suuntaan mennään."

Vapaavuoren tavoin myös Puumalainen ilmaisee huolensa laskeneista testimääristä.

"Positiivisten näytteiden osuus on edelleen korkea, ja itse asiassa kasvussa."

Tapausmäärät ovat olleet 5–6 viikon ajan tasaisessa laskussa, mutta maan eri osissa on ilmaantunut myös uusia koronaryppäitä.

Esimerkiksi Ahvenanmaalla ja Oulussa tilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan.

Jaana Kankaanpää
Koronavirustartuntojen määrä pääkaupunkiseudulla on ollut viime viikkoina laskussa, mutta toisaalta myös testeissä on käyty paljon aiempaa laiskemmin.
Lue lisää

Hallitus neuvottelee iltapäivällä rajaliikenteen tiukennuksista ja koronarajoituksista muuntoviruksen vuoksi

THL: Koronavirusrokotteen on Suomessa saanut yli 78  000 ihmistä

Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana – THL muistuttaa: Oikeus turvalliseen elämään ei aina toteudu

WHO: Britanniassa havaittu entistä tarttuvampi koronavirusmuunnos on levinnyt ainakin 60 maahan