Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Mitä mieltä Halla-aho, Orpo, Saarikko ja Ohisalo ovat susien metsästyksestä ja avohakkuista? Keskustelu kävi MT:n vaalipaneelissa kiihkeänä

Kaikki haluavat kuntien etenevän maakaupoissa neuvottelemalla ja maksavan maanomistajille markkinahintaisen korvauksen, jos lunastuksiin joudutaan.
Kuvat: Jaana Kankaanpää, Markku Vuorikari, Sanne Katainen, Rami Marjamäki / Kuvitus: Juho Leskinen

Maaseutu sai perinteiseen tapaan paljon ystäviä, kun MT:n ja MTK:n kuntavaalipaneelissa päästiin puhumaan puolueiden maaseutupolitiikasta.

"Vastustamme metropolipolitiikkaa, jolla pyritään kaupunkien hallitsemattomaan kasvuun", sanoi perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Hän lisäsi, ettei halua kerätä irtopisteitä maaseudulta eikä kanna kaupunkikaunaa, vaan haluaa koko maa pysyvän asumiskelpoisena.

"Kokoomuksella on maaseutuohjelma", puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti ja kiitteli maaseutuymmärryksestään muun muassa kauttaan maa- ja metsätalousministerinä. Hän uskoo etätyön tuovan elämää erikokoisiin kuntiin, ja Halla-aho myös kaupunkeja edullisempiin ympäristökuntiin.

Orpo ei ollut selvästikään tyytyväinen MT:n kyselyyn, jonka mukaan vain kaksi prosenttia vastaajista ajatteli kokoomuksen ymmärtävän parhaiten maaseudulla ja maakunnissa asuvien asioita.

Ylivoimaisena ykkösenä mainittiin keskusta, selvänä kakkosena tuli perussuomalaiset, ja perässä SDP, vihreät ja kokoomus.

Halla-aho olisi halunnut nähdä maaseudulla asuvien luvut, sillä ne ovat hänen puolueelleen vielä suotuisammat. Niitä ei ollut käsillä.

Halla-aho mukaan osa puolueista hyödyntää maaseudun heikentynyttä tilannetta ja politiikkariippuvuutta, mainiten kysyttäessä keskustan. Saarikko vastasi uskovansa vankasti maaseudun mahdollisuuksiin ja omavaraisuuteen.

Vihreiden huonolle sijoitukselle Halla-aholla oli myös selitys.

"En ihmettele, kun Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kehottaa syömään ruotsalaista ruokaa ja toinen muuttamaan maalle, jossa voi harjoittaa rauhassa insestiä."

Vastaamaan pyydetty Ohisalo halusi osoittaa vastaavia heittoja perussuomalaisilta, mutta juontaja, MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen antanut.

"Surullisia kannanottoja", Ohisalo myönsi.

"Aiomme voittaa Helsingissä ja rakennamme kestävää yhteiskuntaa ihan kaikkialla. Vihreät ovat olleet maaseudulla aina, ja vuonna 2017 ihmiset tulivat myös mukaan politiikkaan."

Hänestä eri puolille maata tarvitaan erilaista politiikkaa ja tähdensi, että vihreät eivät haluaa kieltää autoilua tai kaikkien syövän vain kasviksia.

Turpeen käytöstä hän totesi, ettei keskustan ja vihreiden näkemysero ole salaisuus.

Kuntavaalit järjestetään 18. huhtikuuta, ja tulevat valtuutetut vaikuttavat kuntiensa toimintaperiaatteisiin. Kysymys avohakkuiden sallimisesta kunnille oli Saarikolle, Halla-aholle ja Orpolle helppo:

"Kyllä, jokaisella on oikeus itse päättää sopivin hoitomuoto ja valikoimaan kuuluvat myös avohakkuut", Orpo kiteytti. Saarikko painotti oikeutta omistamiseen ja luottamusta ihmiseen.

Ohisalo pyöritteli vastaustaan pidempään ja totesi, ettei kyse ei vain kyse siitä, paljonko puuta saadaan käyttöön, vaan myös siitä, että metsät ovat tärkeitä niiden asukkaille.

Vihreille olivat selvästi muita hankalimpia myös kysymykset kuntien oikeus pakkolunastuksiin ja näkemys susien kannanhoidolliseen metsästykseen.

Halla-ahon mielestä yksityisen omaisuuden suojaa pitää vahvistaa ja pakkolunastuksia rajoittaa myös Saarikon ja Orpon mielestä. "Jos pakkolunastukseen joudutaan, markkinaehtoinen korvaus omasta maasta pitää saada", sanoi Orpo.

Myös Ohisalo tähdensi neuvottelutietä ja markkinahintaa maanomistajille, mutta pitäisi toisessa puntarissa liikenne- tai asuinrakentamisen tuomia hyötyjä isommalle joukolle ihmisiä.

"Kunta ovat ne kuntapäättäjät, jotka nyt valitaan."

Susien kannanhoidollista metsästystä olisivat valmiita lisäämään saman tien kaikki muut paitsi Ohisalo.

"Pitäisi lisätä ja hallitus työskentelee asian eteen", sanoi Saarikko.

"Pitäisi helpottaa, koska Suomen susikanta on yhteinen Venäjän kanssa", Halla-aho sanoi ja Orpo komppasi:

"Pitäisi lisätä. Susi kuuluu suomalaiseen luontoon, mutta ei pihoille."

Sen sijaan Ohisalo painotti luonnon monimuotoisuutta, piti valitettavana uhanalaisten eläinten metsästystä ja myöntäisi kaatolupia vain poikkeusluvilla ja sellaisissa erityistilanteissa, joissa on vaaratilanne.

Lue myös:

MT-kuntavaalikysely: Keskusta ymmärtää suomalaisten mielestä parhaiten maaseudun ihmisiä — perussuomalaiset kannoilla varsinkin maalla asuvien mielissä

Puoluejohtajat kohtaavat MT:n päätoimittajan Jouni Kemppaisen tentissä — katso suora lähetys klo 10 alkaen

Lue lisää

Orpo ennakkoäänistä: Suomalaiset haluavat vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle"

Paikalliset poliitikot ansaitsevat ison arvon

SDP:n Lindtman: Halla-ahon linja vie perussuomalaiset kokoomuksesta oikealle – "Vastaavanlaisia puheenvuoroja Björn Wahlroosia lukuun ottamatta harvoin kuulee edes elinkeinoelämän piiristä"

Halla-aho rakentaa uudenlaista oikeistoa