Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

MT-kuntavaalikysely: Keskusta ymmärtää suomalaisten mielestä parhaiten maaseudun ihmisiä — perussuomalaiset kannoilla varsinkin maalla asuvien mielissä

Enemmistö suomalaisista haluaisi kyselyn mukaan asettaa katon kunnallisveroprosentille.
Jukka Pasonen

Kaikkien suomalaisten mielestä keskusta ymmärtää puolueista parhaiten maaseudulla ja maakunnissa asuvien ihmisten asioita. Toisena tulee perussuomalaiset ja kolmantena kuuden prosentin osuudella sosiaalidemokraatit. Joka kolmas vastaaja ei osaa sanoa mikä puolue ymmärtää parhaiten maaseudulla asuvia. Kun kysytään maaseutumaisissa kunnissa asuvilta, perussuomalaisten suosio hieman kasvaa ja keskustaan putoaa. Järjestys pysyy kuitenkin samana.

Pääkaupunkiseudulla asuvien mielestä keskusta on selvästi parhaiten maaseudun ja maakuntien asioita ymmärtävä puolue.

Vahvimmin keskustaa pitävät maaseudun puolueena yli 65-vuotiaat naiset. Keski-ikäisten miesten mielestä taas perussuomalaiset on parhaiten maaseutua ja maakuntia ymmärtävä puolue.

Keskustaa pitävät maaseudun ihmisiä parhaiten ymmärtävänä myös useimpien muiden puolueiden äänestäjät. Esimerkiksi kokoomuksen äänestäjistä puolet ajattelee, että keskusta ymmärtää parhaiten maaseudun ja maakuntien ihmisiä.

Poikkeuksen muodostavat perussuomalaisten äänestäjät. He pitävät omaa puoluettaan myös selkeästi parhaana maaseudun asioiden ymmärtäjänä.

Enemmistö suomalaisista haluaisi kyselyn mukaan asettaa katon kunnallisveroprosentille.

Tänä vuonna korkein kunnallisveroaste 23,5 prosenttia on Halsualla, Keski-Pohjanmaalla. Manner-Suomen matalinta veroa 17 prosenttia, taas maksetaan Kauniaisissa Uudellamaalla.

Jos hallituksen sote-uudistus toteutuu, kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan lokakuun 2020 arvion mukaan 13,26 prosenttiyksiköllä ja valtion verotusta kiristetään vastaavasti. Hallitus selvittää myös kokonaan uuden maakuntaveron käyttöönottoa.

Suhtautuminen verokattoon noudattaa jokseenkin oikeiston ja vasemmiston jakolinjaa. Erityisen vahvasti kunnallisveron kattoa kannattavat perussuomalaisten ja RKP:n kannattajat.

Kuntavaalikyselyn toteutti Kantar TNS Agri. Siihen vastasi 1 031 suomalaista joulukuun puolivälissä. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tulokset ovat suuntaa antavia.

Lue lisää aiheesta:

MT-kysely: Porvaripuolueiden kannattajat vähentäisivät valtion velkaantumista leikkaamalla hyvinvointivaltion palveluja — vasemmiston kannattajat eivät hyväksy leikkauksia

Lue lisää

Ylen kannatuskysely: SDP:n ja perussuomalaisten kannatus lähes tasoissa, kokoomus jatkaa suosituimpana

Ylen kannatuskysely: Kokoomus yhä suosituin puolue, vasemmistoliitto petrasi vihreiden kustannuksella

Paine kasvaa PS:n puheenjohtajakisassa

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset