Politiikka

SDP:n Heinäluoma: Suomella on kiire löytää metsäasioissa uusi yhteisymmärrys – "Edessä voi olla kylmää kyytiä, kun EU lähiaikoina tekee tärkeitä linjauksia metsäasioissa"

Nyt näyttää siltä, että metsäasioissa yhteisymmärrys pettää juuri silloin kun sitä eniten tarvittaisiin, kirjoittaa europarlamentaarikko kolumnissaan.
Euroopan parlamentti
Eero Heinäluoman mukaan metsäalalla vallitsi pitkään kohtuullinen yhteisymmärrys metsien tärkeydestä suomalaisten yhteiselle hyvälle ja menestykselle.

Suomalainen yhteiskunta on 1960-luvun lopulta kehittynyt vahvan yhteisymmärryspolitiikan kautta. Isoista ratkaisuista on haettu mahdollisimman suurta yksimielisyyttä yli hallitus-oppositiorajojen, ja myös etujärjestöjen kanssa erityisesti työmarkkina-asioissa, kirjoittaa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) MT:n kolumnissaan.

"Metsäalalla vallitsi pitkään kohtuullinen yhteisymmärrys metsien tärkeydestä suomalaisten yhteiselle hyvälle ja menestykselle. Nyt näyttää siltä, että metsäasioissa yhteisymmärrys pettää juuri silloin kun sitä eniten tarvittaisiin."

Heinäluoma kirjoittaa ajatelleensa Rinteen hallituksen syntyessä, että hallituspohja antaa mahdollisuuden luoda metsäpolitiikassa uudistuvaa konsensusta.

"Ovathan hallituksessa mukana niin perinteisen metsäpolitiikan tekijät kuin vihreät uuden ilmastoajattelun edustajina. Hallitus on yhdessä esittänyt tavoitteen hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä – ehkä kunnianhimoisimman tavoitteen koko maailmassa. Katsottuani viime viikkojen Twitter-keskustelua metsäasioissa, en oikein löydä suomalaisten yhteistä säveltä."

Suomella on kiire löytää metsäasioissa uusi yhteisymmärrys, joka pitää sisällään metsien monipuolisen käytön ja aidon ympäristövastuun, Heinäluoma toteaa.

"Hallituksen kannattaisi nopeasti koota omat rivinsä ja kutsua koolle metsäalan pyöreä pöytä, jossa läsnä olisivat keskeisten ministereiden lisäksi metsäalan järjestöt, tutkijat ja myös kansalaisjärjestöt. Ilmastotalkoissa myös oikeudenmukaisuus on tärkeä ja keskeinen tavoite."

"Jos toimivaa yhteisymmärrystä ei löydy, voi edessä olla kylmää kyytiä, kun EU lähiaikoina tekee tärkeitä tulevaisuuden linjauksia metsäasioissa."

Lue koko kolumni.

Lue lisää

EU vienyt jo vallan metsissämme

Stora Enson Annica Bresky odottaa, että neuvotteluilla voidaan yhä vaikuttaa EU:n metsästrategiaan – "Pohjoisten maiden pitää korottaa ääntään", myös liittolaisia tarvitaan

PEFC-kriteeristö hyväksytään yhteisymmärryksessä

Äänestyspäätökset eivät sovi metsäsertifiointityöhön