Politiikka

SDP:n Heinäluoma: Lasku EU:n ilmastotoimista ei voi koitua kohtuuttomasti samoille alueille tai samoihin kotitalouksiin

Suomelle pelissä on paljon muutakin erityisesti metsien tulevaisuuden ja metsien talouskäytön kannalta, kirjoittaa Eero Heinäluoma MT:n kolumnissaan.
EUROOPAN PARLAMENTTI
Eero Heinäluoma on vakuuttunut, että Suomen erityisolosuhteet niin pitkistä etäisyyksistä, maataloudesta kuin metsänhoidostakin on tuotava muiden EU-päättäjien tietoisuuteen.

Suomi on metsien, pitkien etäisyyksien ja ympäristöstään huolta pitävän maatalouden maa. Tämä on pidettävä mielessä niin suomalaisessa aluepolitiikassa, Suomen kansallisessa päätöksenteossa kuin Suomen EU-vaikuttamisessakin, kirjoittaa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) MT:n kolumnissaan.

"Meidän on tehtävä tunnetuksi myös sellainen elämä, jossa yhdistyvät maataloudesta työllistyminen, kestävä metsänhoito ja pitkät etäisyydet maakuntakaupunkeihin", Heinäluoma kirjoittaa.

Hän sanoo, että lasku EU:n ilmastotoimista ei voi koitua kohtuuttomasti samoille alueille tai samoihin kotitalouksiin koordinoimattomien erillispäätösten kautta. Taakkaa on jaettava, ja pidettävä mukana ymmärrys siitä, että Suomessa Rovaniemeltä on pidempi matka pääkaupunki Helsinkiin kuin Keski-Euroopan pääkaupungista toiseen.

Heinäluoma kirjoittaakin, että maatalouden ja metsän asioissa tapahtuu nyt poikkeuksellisen paljon. Kesäkuun viimeisellä viikolla EU:n neuvoston ja parlamentin neuvottelijat saavuttivat sovun kauan kaivatusta EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta eli niin sanotusta cap-uudistuksesta.

Ensi viikolla komissio julkaisee uuden Fit for 55 -kokonaisuuden, joka toimii esityksenä EU:n päästövähennystoimista. Tavoitteena on vähintään 55 prosentin vähennys vuoteen 2030 mennessä.

Suomen oma hiilineutraaliustavoite on jo vuodessa 2035, joten Suomen kannalta komission linjaukset varmistavat, että kaikki EU-maat tekevät oman osuutensa. "Suomelle pelissä on paljon muutakin erityisesti metsien tulevaisuuden ja metsien talouskäytön kannalta", Heinäluoma sanoo.

Lue koko Heinäluoman kolumni

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Hallitus hukkasi nolosti vaikuttamismahdollisuuden taksonomia-asiassa, kritisoi oppositiojohtaja Essayah

Yle uutiset: Laidunmaan vähyys saa porot ruokailemaan viljelijöiden pelloilla Hyrynsalmella

"Maalaisia kaivataan, kun tarvitaan jotain ilmaiseksi" – Vesa Kallion mielestä maanomistajia ei nykyään arvosteta kovin paljon