Politiikka

Lomitustyöryhmä esittää vuosilomaa tilakohtaiseksi

Politiikka 21.04.2017

MTK:n edustajan mielestä vuosiloman tulisi säilyä henkilökohtaisena.


Pekka Fali

Maatalouden lomitusvastuu siirtyy maakunnille. Vuosiloma muuttuu henkilökohtaisesta tilakohtaiseksi ja pitenee 26 päivästä 31 päivään. Lisävapaan ja itse hankitun lomituksen käyttö helpottuu.

Niin esittää lomitusjärjestelmän uudistusta pohtinut työryhmä loppuraportissaan, joka se luovutti perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.).

Raporttiin liittyy MTK:n lakimiehen Maire Lumiahon täydentävä lausuma. Hänen mielestään vuosiloma tulisi säilyttää henkilökohtaisena.

Lomituspalvelut siirtyvät raportin esityksen mukaan 18 maakunnan vastuulle. Toimintaa valvoisi uusi Valtion ohjaus- ja valvontavirasto. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela voi tarjota niille osaamistaan.

Turkistuottajien lomitus keskitettäisiin Pohjanmaan maakunnalle ja poronhoitajien lomitus Lapin maakunnalle. Turkistarhurit ja poronhoitajat vastaisivat lomittajan hankkimisesta itse.

Lomituspalvelut ja -hallinto kuuluisivat maakuntien yleiskatteisen rahoituksen piiriin.

Vuosiloma muuttuisi loppuraportin esityksen mukaan henkilökohtaisesta tilakohtaiseksi, mutta pitenisi samalla 26 päivästä 31 päivään. Vuosilomaan tulisi oikeus valvontakäyntiin tai automaation edellyttämään varallaoloon.

Työntekijän palkkaaminen ei jatkossa vähentäisi vuosilomaoikeutta. Vuosiloman ehtona ei enää olisi myel-vakuutus eikä päätoimisuus.

Muun lomituksen maksuja alennettaisiin. Tuetun lisävapaan määrä korotettaisiin 200 tuntiin vuodessa. Itse hankitun lomituksen korvausta korotettaisiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit