Kolumni

Huono palvelu sapettaa metsänomistajia– miksi puukauppa on kiinni heinäkuussa?

Puukaupan ovet pannaan säppiin heinäkuussa, vaikka etämetsänomistajilla olisi juuri silloin aikaa hoitaa metsäasioitaan.

Olen useamman vuoden ihmetellyt, miksi metsäyhtiöt haluavat palvella asiakkaitaan huonosti kesällä. Puunostajia on heinäkuussa hankala tavoittaa ja vastauksia tarjouspyyntöihin vaikea saada. Kuluva vuosi on hyvä esimerkki tästä, sillä puukauppamäärä romahti heinäkuun viikoilla neljäsosaan kesäkuun määristä. Sama ilmiö toistui myös kahtena edellisenä vuonna.

Huono palvelu sapettaa ymmärrettävistä syistä metsänomistajia. Monet etämetsänomistajat viettävät kesälomaansa mökillään metsäpalstansa lähistöllä ja silloin muistetaan usein kaivaa esille myös metsää koskevat paperit. Tästä kertoo se, että puukauppapaikka Kuution yhteydenotto- ja tarjouspyynnöt lisääntyivät heinäkuussa puolella.

Jos puunostajalla tai metsäneuvojalla ei ole heinäkuussa aikaa käydä metsänomistajan kanssa metsässä, saattavat satojen kilometrien päässä sijaitsevat metsät unohtua taas vuodeksi. Kunnes seuraavassa heinäkuussa on edessä sama tilanne: metsäammattilaisia ei tavoita.

Olen hieman pettynyt metsäyhtiöiden palveluun kevään ja kesän aikana. Ainakin Stora Enso laittoi keväällä toimihenkilöilleen täyskiellon metsänomistajien tapaamisille. Suomen hallituskaan ei sentään osannut kieltää kahden henkilön metsäretkiä.

Tiedän, että nyt metsäyhtiöiltä tulee nyt liuta selityksiä koronasta, metsänomistajien keski-iästä ja sähköisestä kaupankäynnistä. Olisiko kuitenkin ollut viisaampaa antaa asiakkaan päättää, mitä palvelukanavaa hän haluaa käyttää. Yli 70-vuotiaat, jopa osa meistä nuoremmista, osaa käyttää omia aivojaan asioidensa hoitamisessa. Useimmat metsänomistajat osaavat hyödyntää sähköisiä palvelukanavia ja puhelinta, mutta iso puukauppa on aina mukavampi tehdä, kun tapaa puunostajan kasvotusten, jolloin voi arvioida hänen luotettavuuttaan paremmin kuin nettisivukuvasta.

Viime talvena puuta oli pehmeiden kelien takia vaikea saada ulos metsästä. Siksi olisikin luullut, että puun hankkiminen olisi kiinnostanut metsäyhtiöitä keväällä ja kesällä. Ei ole kauheasti kiinnostanut, sillä Suomesta ostetun puun määrä on vähentynyt viidenneksellä. Kun metsäyhtiöt hankaloittivat omilla toimillaan puun hankintaa Suomessa, lisäsivät ne ulkomailta tuodun puun määrää. Puuta on tuotu tänä vuonna kymmenen prosenttia viime vuotta enemmän.

Jotta kaikki puunostajat eivät tule leimatuiksi korona- ja kesälomailijoiksi, on pienemmiltä puunostajilta saanut henkilökohtaista palvelua myös maaliskuun puolivälin jälkeen, samoin metsänhoitoyhdistysten neuvojilta. Pienempien toimijoiden joukossa on ymmärretty paremmin, että asiakkaiden toiveita kannattaa kuunnella.

Kirjoittaja Markku Pulkkinen on vapaa toimittaja ja metsänomistaja

Lue lisää

Metsien suojelun lainsäädäntöä yksityistetään

Puukauppa verkkaistui Etelä-Suomen talvilomaviikolla – alkuvuoden kauppamäärä on silti 50 prosenttia vuodentakaista suurempi

Yhteismetsässä puuomaisuus hoituu vähällä vaivalla –"Järkevä omistusmuoto varsinkin silloin, kun metsänomistajalla ei ole itsellään mahdollisuuksia panostaa asiaan riittävästi"

Nousevat hinnat ovat kirittäneet talvikuukausien puukauppaa – ”Monesti talven aikana kaupoissa nähtyä hintanotkahdusta ei nyt ole tullut”