Kolumni

Valon kautta

Yritin selittää meppikollegalleni Suomessa käytävää koronakeskustelua ja lisääntynyttä maan hallituksen ja pääministerin arvostelua. Hänen oli kuitenkin mahdoton ymmärtää, miksi pääministeriä ja hallitusta juuri Suomessa arvostellaan, kun maa on pärjännyt lähes koko koronakriisin ajan EU-maista parhaiten ja maailman mitassakin aivan eturivissä.

Varovasti myönsin kollegalle, että onhan Suomessa jossain myös onnistuttu. Rajoituksia on kiristetty kohtuullisen oikea-aikaisesti, kun tilannetta vertaa moneen muuhun EU-maahan. Sairaalat eivät ole kertaakaan täyttyneet äärirajoilleen, kuten vaikkapa Belgiassa, Italiassa, Espanjassa, Tšekissä tai Virossa on käynyt.

Kritiikin sijaan kollegani aito hämmästyksen aihe oli, miten Suomi on onnistunut yhtä aikaa pitämään rajoituksilla taudin leviämisen kohtuullisesti kurissa, välttämään kuolemia ja terveydenhuollon lamaantumista, ja pitämään vielä talouden pyörät pyörimässä.

Viime vuonna Suomessa pelätty talouden romahdus jäi itsellemmekin yllätykseksi kolmeen prosenttiin, kun euroalueella talouden menetykset olivat keskimäärin yli kaksinkertaiset ja osassa maita kansantuotteesta hävisi kymmenesosa.

Ja mikä mielenkiintoista, koronarajoituksia välttänyt Ruotsi ei saanut talouskehityksessään kuviteltua etua Suomeen verrattuna. Ruotsinkin talous supistui saman kolme prosenttia. Ja molempien maiden ennustetaan tänä vuonna olevan talouskehityksessään kolmen prosentin kasvun tuntumassa.

Päättäjät ovat nyt uuden testin edessä: Miten luopua rajoituksista asteittain ja niin, että emme kohtaa uutta tautiryvästä, kuten monessa muussa maassa viime syksynä ja vuodenvaihteessa tapahtui.

Koronan hallinta on nyt vähän kuin hidastettu ralliautoilu: jalan täytyy olla yhtä aikaa kaasupolkimella ja lähellä jarrua.

Viime vuoteen verrattuna etunamme on rokotusten eteneminen ja rokotusten tuoma suoja. Miinuspuolella ovat sitten viruksen uudet muunnokset, jotka näyttävät leviävän entistä hanakammin ja mahdollisesti olevan myös aikaisempaa vaarallisempia.

EU-maiden yhteinen koronatodistus voi olla rajoitusten purkamisessa suureksi avuksi. Matkustamisen helpottamisessa kaikkien maiden hyväksymä yhteinen todistus on käytännöllinen ja selkeä.

Todistukseen merkittäisiin saatu rokote, negatiiviset testitulokset tai mahdollisesti sairastettu korona. Siten avautuisi mahdollisuus rajojen nopeaan ylitykseen ilman riskiä taudin uudesta leviämisestä.

Minun oli lopulta pakko myöntää meppiystävälleni, että me suomalaiset emme ole erityisen innokkaita antamaan tunnustusta sen paremmin itsellemme kuin johtajillemmekaan. Suomalainen motivaatio tuntuu edelleenkin syntyvän enemmän itseruoskinnan ja negaation kuin kehun ja valon kautta.

Mielenkiintoinen on tämä suomalainen malli ollut myös lainsäädäntötyömme kiemuroiden seuraajalle. Liikkumisrajoituksista tehty lakiesitys kaatui rytisten perustuslakivaliokunnassa. Syyllisiä on haettu pääministeristä hallitukseen ja oikeusoppineisiin.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että suomalaiset ryhtyivät käytännössä vapaaehtoisesti vähentämään kontaktejaan. Lakiesityksen päämäärät näyttävät toteutuvan, vaikkei uutta lainsäädäntöä tullutkaan ja vaikkei poliisi monen muun maan tavoin ilmaantunutkaan kysymään ulkona liikkumisen tarkoitusta.

Ehkä hallituskin siis voisi antaa tunnustuksen tunnollisille suomalaisille, joiden suuri enemmistö toimii vastuullisesti ja kärsivällisesti ohjeiden mukaan. Ja voihan olla, että kansalaistenkin kannattaisi antaa tunnustus päättäjilleen, jotka ovat onnistuneet vaikean koronakriisin hallinnassa kansainvälisessä vertailussa sittenkin esimerkillisesti.

Valon kautta johtamisessa on omat hyvät puolensa. Onhan se mukavampi olla porukassa, jossa välillä hymyillään, iloitaan ja annetaan arvoa kaverillekin – ja sitten taas napitetaan takki ja mennään uutta tuulta päin.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko (sd.)

On mukavampi olla porukassa, jossa välillä hymyillään, iloitaan ja annetaan arvoa kaverillekin.

Lue lisää

Eero Heinäluoma puolustaa Sauli Niinistöä: "Kovemminkin tapahtuneen voisi ilmaista"

Afganistanin opetuksia

Festivaalit eivät ole suuri korona­lähde

Heinäluoma: Vihreät ottavat keskustasta mallia uhkailemalla lähdöllä hallituksesta, mutta uskotaanko uhkauksiin?