Kolumni

Paperissa kytee iso palo

Aikanaan isolla rytinällä Elinkeinoelämän keskusliitosta eronnut Metsäteollisuus on nyt hajallaan kuin Jussi Pesosen eväät.

Paperiliitto ja Stora Enso onnistuivat sopimaan palkankorotuksista ja uusista joustavimmista työehdoista lähes kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Läpimurto on iso. Sen vaikutukset ulottuvat laajalti meihin kaikkiin, haluttiinpa sitä myöntää tai ei.

Sekä Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (sd.) että Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi työmarkkinaosastoinen voivat tulkita sopimuksen voitokseen. Vanhala on lisäksi juhlittu sankari palkansaajaliikkeen parissa. Hän onnistui saamaan hyvätuottoisen sopimuksen omilleen, ainakin nykyisen inflaation valossa.

Lisäksi Vanhala osoitti, että ay-liike pystyy työnantajien paikallista sopimista korostavassa uudessa maailmassa olemaan vakavasti otettava osapuoli, jonka kanssa vahva vientiala tekee sopimuksia.

Sen sijaan Parven osalta vastaanotto työnantajarintamassa ei ole yhtä myönteinen. Stora Enso pystyy nyt käyttämään henkilöstöään joustavammin. Yhtiö myös hankki itselleen työrauhaa pitkäksi aikaa ja varmisti, etteivät mahdolliset metsäalan lakot koske Stora Enson Suomen yksiköitä.

Vientialojen päänavaukseksi Stora Enson yli kahden prosentin vuotuiset korotukset ovat niin korkeita, että Etelärannan työnantajalinnakkeessa ei koko asiasta haluttasi edes puhua. Osa noususuhdanteen harjalla ratsastavista yrityksistä tähän kykenee, kaikki eivät.

Aikanaan isolla rytinällä Elinkeinoelämän keskusliitosta eronnut Metsäteollisuus on nyt hajallaan kuin Jussi Pesosen eväät. Aikanaan juuri UPM:n ykköspomon vahvalla myötävaikutuksella ala irtaantui EK:sta, koska sen mielestä keskusliitto ei ottanut metsäalan erityispiirteitä riittävästi huomioon.

Kun liitto itsekään ei kyennyt olennaisesti parempaan, metsäpatruunat ottivat työehdoista sopimisen yrityksiin.

Iso yllätys ei olisi, vaikka erityisesti kotimaan puunhankintaan merkittäviä investointeja tehnyt Metsä Group seuraisi kohta Stora Enson jälkiä. Yhtiön pääjohtajasta Ilkka Hämälästä on lyhyessä ajassa tullut metsäalan maltillinen ja rakentava edusmies.

Sopiminen on yhtiölle muutenkin riitelyä luontevampaa. Lisäksi Metsä Group ei halua jäädä alaa koskevien työtaistelu-uhkien vastaanottajaksi tilanteessa, jossa sen kilpailija on jo suojannut itsensä konflikteilta.

UPM ja Jussi Pesonen ovat kohta yksin ajamassa liiketoimintakohtaisia työsopimuksia. Valitun linjan mukaan UPM:n pitäisi nyt hoitaa asia itse kuntoon, mutta kilpailijoiden toimet vaikuttavat sen asemaan nyt väistämättä.

Sama koskee sahureita ja monia muita metsäalan pienempiä toimijoita. Niillä ei olisi varaa maksaa Stora Enson korotuksia, mutta osa joutuu sen kuitenkin tekemään.

Vielä vähemmän yli kahden prosentin vuotuisiin korotuksiin on mahdollisuuksia kotimarkkina-aloilla. Erityisesti sairaanhoitajien ja muiden julkisten alojen ensi kevään palkkapyynnit hirvittävät jo ennestään velkaantunutta maksajaa.

Jos hintojen nousu Suomessakin kiihtyy, tulevat korotusvaatimukset saattavat nousta tämän ylikin.

Maltilliset korotukset olisivat kuitenkin Suomen kilpailukyvyn näkökulmasta välttämättömiä. Nykyinen työmarkkinameininki ei kokonaisuutta palvele. Paperin sovusta saattoi alkaa iso palo.

Lue lisää

Stora Enson uusi Oulun kartonkikone lisäisi puun käyttöä, mutta ei niin paljon kuin Veitsiluodon tehtaiden sulkeminen sitä vähensi

Stora Enso selvittää Oulussa kartongin valmistuksen aloittamista myös toisella koneella – yhtiön tulos yli kaksinkertaistui

UPM alkaa valmistaa Coca-Colalle kasvipohjaisia juomapulloja

Stora Enson ja Paperiliiton sopu ei ohjaa muita metsäjättejä – varsinkin UPM:n neuvottelujen tilanne tulehtunut