Kommentti

Näin tylysti toimii vanhusten koronarokotusvaraus: Ilman verkkopankkitunnuksia et voi varata aikaa

Asiointiin toisen puolesta voi antaa luvan, mutta siihenkin tarvitaan verkkopankkitunnuksia.

Korona leviää ja rokotusten pikainen saaminen on etenkin vanhusten huolena ja toiveena. Iäkkäiden ihmisten omaisena olen seurannut lähipäivät tyrmistyneenä heidän rokotusponnistelujaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Liki kahdeksankymppinen pariskunta oli oikeastaan ajatellut, että kutsu rokotukseen tulee kunnalta, riskiryhmää kun ovat. Mutta kun sitä ei kuulunut ja tuttavat alkoivat kertoa, kuinka perusterveetkin voivat varata aikoja ihan itse, pariskunta huolestui ja päätti ryhtyä itsekin varauspuuhiin.

Ainakin Husin alueen kuntien verkkosivuille on auennut rokotusaikoja, joista on voinut valita sopivan. Se onnistuu, jos varausjärjestelmään pystyy kirjautumaan ja tunnistautumaan verkkopankkitunnuksin. Jos niitä ei ole, ei onnistu.

Jos puolisoista toinen on hoitanut yhteisesti pankkiasiat ja hankkinut sitä varten verkkopankkitunnukset, hän pääsee järjestelmään. Näin kävi: mies pystyi perjantai-iltana varaamaan itselleen rokotusajan, iäkkäämpi ja sairaampi vaimo ei.

Sivustolla voi periaatteessa asioida toisen puolesta, mutta siihen pitää antaa lupa. Sitä yritettiin, mutta luvan antaminen edellytti – verkkopankkitunnuksia. Ei auta, vaikka takana on 55 vuoden avioliitto.

Onneksi vapaita aikoja oli niin paljon, että lohduksi jäi soittaa rokotusvaraus heti maanantaiaamuna. Soitettiin, mutta ajat olivat menneet. Myös käynti potilastoimistossa tuotti vesiperän, eikä iäkkäiden kai olisi terveellistäkään näinä aikoina liikkua terveysasemille asioitaan hoitamaan.

Jospa pankista voisi noutaa toisellekin tunnukset, kun tilikin on ollut siellä reippaasti yli puoli vuosisataa? Soitto pankkiinkaan ei auttanut, sillä pankit ovat kiinni ja varatun ajan saa vasta päivien päähän.

Lopputulos? Vanhuksista toinen odottelee nyt rokotuspäiväänsä ja toinen terveyskeskuksen kirjettä tai takaisinsoittoa, jotta hänkin saisi rokotusajan.

Lue lisää

Työoikeuden professori: Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä, onko työntekijä saanut koronarokotuksen

Suomalaisten tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty koronaviruksen vakavalle muodolle altistavia geenialueita

HUSin alueella todettu jo yli 200 Venäjän matkailuun liittyvää koronavirustartuntaa

Koronatodistus otetaan Suomessa käyttöön kahdessa vaiheessa – rokotetut saisivat todistuksen jo heinäkuun alussa