­Naapureita tulisi ­kuulla ennen mökki­saunan lämmitystä - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

­Naapureita tulisi ­kuulla ennen mökki­saunan lämmitystä

Markku Heritty ehdotti kirjoituksessaan (MT 10.7.) naapurien kuulemisvelvollisuutta metsähakkuille.

Tänäkin kesänä moni metsänomistaja on kokenut ikävän yllätyksen, kun metsäpalstalla seisoo mökkinaapurin upouusi maasturi ja metsään on kärrätty Helsingin sijoitusasunnon remontista kaikki kertyneet roskat, jääkaappi, pakastin, hella, sähkökiuas, keittiö­kaapit ja vanha mummolta saatu piironki. Nämä sekä maasturin hiilipäästöt ja öljyvuodot vaikuttavat vuosikymmeniä metsän ilmastoon, kasvustoon, lajistoon ja viihtyvyyteen.

Metsän tervehdyttävä vaikutus on todettu tutkimuksin. Muutamien tuntienkin metsässä työskentely esimerkiksi istutuksen, taimikonhoidon tai hakkuun parissa kohottaa kuntoa ja alentaa stressiä. Monelle metsänomistajalle metsä onkin työpaikka tai lähes koti, josta saa myös elannon sekä marjat ja sienet ruoka-aittaan.

Suomessa on edelleen jokamiehenoikeus, jolla mökkiläiset käyvät poimimassa metsänaapurin palstalta marjat, sienet, kerkät ja vielä ilman lupaa polttopuutkin. Mökkisauna sitten lämpiää joka päivä ihanasti märillä klapeilla savuten.

Niinpä tulisi saada naapurikuulemisen alaiseksi ja julkisesti tiedotettavaksi mökkisaunan lämmittäminen. Aiheesta ei ole vielä vireillä kansalaisaloitetta. Jokaisen metsänomistajan on nyt jätettävä kolmen metrin kaista hakkaamatta mökkinaapurin rajalta. Seuraavassa pikku tuulessa kaikki puut ovat kaatuneet mökin päälle ja maailma pelastuu!

Suosittelen Markulle ja kaikille muillekin Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenille vierailemaan Naantalin Muumimaailmassa, siellä niitä muumeja vielä riittää!

Mikko Kotamäki

Loppi

Lue lisää

Lisäpanostus PEFC-metsien monimuotoisuuteen

Vai käytetään Suomen hidaskasvuista, laadukasta puuta vessapaperiin? Mielipidekirjoitus vastaa epäilyihin Kainuun sellutehdashankkeesta

KaiCell toisi vaurautta Kainuuseen

Metsien suojelusta ja suomalaisten luontosuhteesta