Pääkirjoitus

Biden rakentaa länttä uudelleen

Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin myötä maa on palannut kansainvälisen yhteisön jäseneksi. Erityisesti Euroopan unionissa edellisen valtionpäämiehen Donald Trumpin kaoottisen kauden perinnön toivotaan jäävän pysyvästi unohduksiin. Sen verran pahasti Trump läntistä arvopohjaa ja yhteisöä murensi. Parhaillaan Eurooppaa kiertävän Bidenin sanomisia ja toimia sekä kuunnellaan että tulkitaan tarkoin.

Huomiota herättävää Bidenin alkukaudessa on ollut perinteisten kansainvälisten rakenteiden arvostus. Kun Trump halveksui monenkeskisiä järjestelmiä ja pyrki sattumanvaraisen oloisesti rakentamaan kahdenvälisiä "diilejä", Biden arvostaa kansainvälisiin sopimuksiin sitoutumista.

Yhdysvallat muun muassa palasi tavoittelemaan Pariisin ilmastosopimuksessa sovittuja päästörajoja ja on myös läntisen puolustusyhteistyön osalta esittänyt taas ennakoitavia ja vakautta edistäviä kantoja.

Myös Bidenin Euroopan kiertueella näkyy Yhdysvaltain presidentin tahto rakentaa uudelleen läntistä yhteisöä. Matkansa aluksi Biden tapasi Iso-Britannian pääministerin Boris Johnsonin, joka isännöi viikonloppuna teollisuusmaiden G7 -kokousta. Symbolista arvostusta Britanniaa kohtaan Biden osoitti myös tapaamalla kuningatar Elisabeth ll:n.

Myös Bidenin rakentava ote G7-kokouksessa oli vaikutusvaltaisten maiden yhteisölle jo itsessään tärkeä ele. Erityisesti ilmastonmuutoksen, ihmisoikeuksien, demokratian ja kansainvälisen sopimisen osalta Yhdysvaltain uusi panos on enemmän kuin toivottu.

Samanlaista tunnelmaa odotetaan tänään alkavassa Naton huippukokouksessa. Nato-maat tapaavat tällä tasolla ensi kertaa sitten vuoden 2018. Erityisen tarkalla korvalla kansainvälinen yhteisö kuuntelee kokouksen viestiä Venäjän toimista Ukrainassa ja läntisten naapureidensa rajoilla.

Muun muassa puolustuksensa Naton varaan laskeneissa Baltian maissa toivotaan Bidenilta vahvistavia viestejä iskukyvyn säilyttämisestä myös puolustusyhteisön ulkorajoilla.

Monenkeskisen kansainvälisen yhteisön kannalta kenties keskeisin tapaaminen on huomenna tiistaina, jolloin Biden keskustelee Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa ja tapaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin.

Erityisesti Michelin tapaamisen osalta Bidenin viesti on selvä. Hän arvostaa eurooppalaista yhteisöä ja haluaa sen kumppanikseen, kun esimerkiksi Kiinan ja Venäjän kanssa neuvotellaan ilmastoa ja kauppaa koskevista sopimuksista.

Edellisen kerran vastaava Yhdysvaltain ja EU:n yhteiskokous on pidetty seitsemän vuotta sitten.

Bidenin matkan ennalta odotetuin tapaaminen on keskiviikkona. Kiertueensa viimeisenä päivänä Yhdysvaltain presidentti tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Vaikka tapaamiselta ei odoteta konkreettisia tuloksia, puheenaiheita on riittävästi.

Jännite Venäjän ja Ukrainan rajoilla nousee varmasti esiin. Biden on useissa lausunnoissaan tuominnut Venäjän toimet, mutta nyt presidentit pääsevät kasvokkain keskustelemaan Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan ja Krimin tilanteesta, läntisen yhteisön asettamista pakotteista ja toivottavasti myös kriisin ratkaisusta.

Myös Suomen ulkopolitiikan johto seuraa Bidenin kiertuetta kiinnostuneena. Suomen kaltaiselle pienelle maalle Bidenin osoittama kansainvälisten sopimusten arvostus on äärimmäisen tärkeää.

Yhdysvaltain ja EU:n varaan muodostuva uusi läntinen yhteisö olisi myös Suomelle hyvä viitekehys.

Parhaassa tapauksessa Bidenin Euroopan kiertue vahvistaa kansainvälistä vakautta. Joka tapauksessa se vahvistaa perinteistä länsimaista yhteistyötä.

Yhdysvaltain ja EU:n varaan muodostuva uusi läntinen yhteisö olisi myös Suomen etu.

Lue lisää

Satoa joudutaan jättämään mätänemään Britanniassa – syynä brexit

Von der Leyen: EU:n aikuisista 70 prosentilla koronarokotus kuun loppuun mennessä

Metsä on aarreaitta

Helena Petäistö kehuu Yhdysvaltain presidentin ulkopolitiikkaa: "Jopa bysantin oikkupussi Erdogan vaikutti lähes 'alamaiselta' Bidenin edessä"