Rakentaminen

Puukerrostalot houkuttelevat rakennuttajia – katso videolta, miltä Turun siniset puukerrostalot näyttävät yläilmoista

Tehokkuus, nopeus ja kokonaislaatu ovat puukerrostalojen rakentamisen vahvuuksia. Sen sijaan suunnittelun ja palosuojauksen kustannukset haastavat rakennusyritykset.
Pasi Leino
Turkulainen perheyritys Rakennus-Salama rakentaa Turkuun telakka-alueelle kahta nelikerroksista puukerrostaloa. Seinät olivat valmiina lokakuussa.

Pitkään jatkunut puhe puurakentamisen lisäämisestä alkaa hiljalleen konkretisoitua katukuvassa. Ympäristöministeriön arvion mukaan vuosien 2018–2020 aikana aloitetaan 186 puukerrostalon rakentaminen. Määrä on kymmenkertainen sitä edeltäneeseen vuosikymmeneen verrattuna.

Puukerrostalojen rakentamisen nopeus ja kokonaislaatu houkuttelevat toimijoita, kuten turkulaista perheyritystä Rakennus-Salamaa sekä keväällä perustettua Alavuden tilaelementit ATE:a.

Rakennus-Salamalla on rakenteilla kaksi puukerrostaloa Turussa ja ATE:lla yksi Kirkkonummella.

”Halusimme lähteä kehittämään puukerrostalorakentamista, jotta voimme olla huipulla jo ennen kuin kaikki muut toimijat alkavat rynniä samalle tontille”, toimitusjohtaja Jori Salama Rakennus-Salamasta kertoo.

Sekä rakennusliikkeet että alan asiantuntijat painottavat suunnittelun roolin olevan ratkaisevassa asemassa suur- ja tilaelementtirakentamisessa.

Asiantuntijat esittivät näkemyksiään puurakentamisesta lokakuussa Helsingissä järjestetyillä FinnBuild-messuilla puurakentaminen kasvussa -seminaarissa.

”Tilaelementtirakentamisen osaamisen tarve kasvaa jatkuvasti. Kaikki lähtee suunnittelusta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sanonta pätee myös puukerrostaloissa”, toteaa Puuinfon tekninen asiantuntija Tero Lahtela.

Perinteinen rakennusprosessi ilman suunnitteluaikaa vie Suomessa keskimäärin 11–14 kuukautta, Lahtela esittää.

Puuinfon arvion mukaan tilaelementtirakentamisessa voidaan päästä jopa 3–6 kuukauden rakennusaikaan. Ruotsissa tähän päästään jo.

”Ruotsissa puurakentaminen on uusi normaali. Siihen pitää meidän Suomessakin pyrkiä, sillä puu on jo osoittanut erinomaisuutensa kerrostalojen rakennusmateriaalina”, toteaa ATE:n hallituksen jäsen Keijo Ullakko.

”Toiminnan pitää olla tehokasta jo tehtaalla, ja mittatarkkuuden tulee olla huipussaan, jotta rakennusvaihe olisi nopea”, muistuttaa Lahtela.

ATE Oy:n toimitusjohtaja Risto Lamminmäki peräänkuuluttaa lisää osaamista etenkin puurakentamisen talotekniikan ja teollisen moduulirakentamisen suunnitteluun. ”Ongelmat pitää ratkaista jo työpöydällä”, hän vetoaa.

”Suunnittelijoita on toistaiseksi vähän tarjolla. Prosessi on hiottava kuntoon heti alussa, jotta suunnittelu kulkee käsi kädessä toteuttajien kanssa”, Salama jatkaa.

Rakennuttajat ja Lahtela korostavat moduulien etuna sekä vähäistä logistiikan tarvetta että kuivaketjurakentamista.

”Moduulien rakentaminen tehtailla tuo työtä maakuntiin, ja rakentamisen vaihe lyhenee, mikä voi vähentää painetta työmaalla”, Lamminmäki kertoo.

Salaman mukaan kotimaan markkinoilla on kysyntää puukerrostaloille, kunhan tuote on laadukas ja kilpailukykyinen.

”Edelleen asiakkaat katsovat ensimmäisenä sijaintia ja hintaa. Sen jälkeen tulevat muut arvot. Jos ensimmäiset ovat kohdallaan, tuo puu materiaalina usein lisäarvoa.”

Haasteena ovat kuitenkin vielä toistaiseksi puurakenteiden suuret suunnittelu- ja rakennuskustannukset. Myös palotekninen suojaus nostaa hintaa.

Salaman mukaan puukerrostalo voi kustannuksistaan huolimatta olla kustannustehokkain vaihtoehto esimerkiksi avaralla tontilla, jossa on paljon tilaa rakentaa.

”Puurakenteiden suunnittelu on kallista, mutta tulos on laadultaan parempaa. Jotta puukerrostalot voivat yleistyä, tulee kustannuksia saada alas osaamista lisäämällä.”

”Alalla on hyvät kasvunäkymät eikä vielä veristä kilpailua. Uusille toimijoille on tilaa, mutta kapasiteetti asettaa rajansa”, Lamminmäki lopettaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hämeenlinnan puukerrostalotehdas lähellä toteutumista – Keva aikoo rakennuttaa lähivuosina tuhat puukerrostaloasuntoa

Vuoden 2019 Puupalkinto etsii saajaansa

VVR Wood vastaa puurakentamisen kysyntään – rakentaa uuden puukerrostalotehtaan Heinolaan