Uutiset

Ravuri juoksee syöpään sairastuneiden lasten tukityöhön – yksi Sylvan historian merkittävimmistä lahjoituksista

Tuki on tarpeen, koska siinä, miten lapset selviävät syövästä, on eroa perheiden välillä.
Kimmo Haimi
Mascate Match tapasi Vermossa Liukko-Sipin perheen. Kuusivuotias Laina, joka toipuu leukemiasta, sai isä-Henryn harteilta tarkastella, kuinka ratsastusta harrastavat siskot Lempi (vas.) ja Lauha sekä äiti-Kirsti tekivät lähempää tuttavuutta Massin kanssa.

Sylva ry tekee työtä syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä tukemiseksi. Menestysravuri Mascate Match­ toimii yhtenä tärkeänä lahjoittajana järjestön työlle tänä vuonna.

Lasten toipumisessa on eroa, Sylva ry:n varainhankintapäällikkö Anna-Leena Mitro kertoo. Kaksi vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan alimman tuloluokan perheen lapsella on kolmanneksen suurempi riski menehtyä syöpään kuin ylimmän neljänneksen perheen lapsilla.

”Vaikka sairastuneita lapsia ja nuoria hoidetaan samalla tavalla yliopistollisissa keskussairaaloissa, löytyy muita tekijöitä perheiden elämässä, jotka vaikuttavat toipumiseen”, Mitro kertoo.

Tutkimuksen mukaan mikään yksittäinen tekijä perheiden taustassa, kuten työt­tö­myys, alhaiset tulot tai yksin­huoltajuus, ei selitä eroa syö­pälasten tulevaisuuden näkymissä.

”Mutta jos kuormittavia tekijöitä on kasautunut, se vaikuttaa siihen, että lapsen selviäminen on heikompi. Haluamme selvittää tätä lisää, jotta voimme kohdentaa palvelut joka perheelle oikeanlaisina oikeaan aikaan. Kaikille ei sovi samanlainen tuki.”

Ylipäätään haasteena on, että Suomi on iso maa eikä Sylva tavoita kaikkia syöpään sairastuneiden lasten perheitä yhtä hyvin.

Sylva rahoittaa toimintansa 90-prosenttisesti omalla varainhankinnallaan. Järjestö saa lahjoituksia sekä yksityishenkilöiltä että yrityksiltä.

Mitro kertoo, että jos kaikki menee Mascate Matchilla tänäkin vuonna hyvin, voitoista maksettava tuki kuluu Sylvan historian suurimpien yksittäisten lahjoitusten joukkoon.

”Joitain puolen miljoonan euron lahjoituksia olemme saaneet, mutta tämä tulee ilman muuta olemaan meille tosi merkittävä.”

Massiksi kutsutun nelivuotiaan tamman omistaa tuhannesta osakkaasta koostuva HIFK Raviliiga.

”Hippoksen ja HIFK:n puolelta on lisäksi tullut ajatus, että halutessaan Massin tuhat omistajaa voivat omasta osuudestaan lahjoittaa vielä jotain Sylvalle”, Mitro sanoo iloisena.

Sylvaa tukee muun muassa Tanskasta kotoisin oleva hyväntekeväisyysorganisaatio Rynkeby, jonka pyöräilytempaukset ovat tuttuja myös Suomesta.

Massi voitti viime vuonna kaksi merkittävää kolmivuotiskilpailua Ruotsissa, mikä tekee siitä yhden ikäluokkansa parhaista hevosista koko Euroopassa.

Se kilpailee vielä tämän vuoden jääkiekkojoukkue HIFK:n ja Vermon raviradan yhteisen raviliigan piikkiin.

Kauden lopuksi Massi myydään huutokaupassa, minkä jälkeen selviää, jatkaako se esimerkiksi jonkin kimpan omistuksessa.

Myyntihinnasta ja tamman kokonaisansioista vähennetään raviliigan sääntöjen mukaan kolmen vuoden aikana syntyneet menot hevosen valmennuksesta, kilpailemisesta sekä kohtuulliset kulut kimpan hallinnosta ja markkinoinnista.

Jäljelle jäävä summa eli voitto puolitetaan osakkaiden ja Sylvan kesken.

Massi on tähän mennessä ansainnut kilpailuista reilut 370 000 euroa, mikä on poikkeuksellisen paljon.

Anna-Leena Mitro kertoo, että Massin lahjoitus menee Sylvan perustyöhön.

Järjestö tarjoaa syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten perheille tukipalveluja. Sen kursseille osallistuu noin sata perhettä vuosittain, kun vuodessa syöpään sairastuu noin 150 lasta ja alle 16-vuotiasta nuorta koko maassa.

Lue myös:

Tuhannen omistajan Massi matkalla Euroopan huipulle - "hieno hevonen, josta voi tulla mitä vaan"

Mascate Matchin kasvattaja Amerikan huutokauppojen vaikeudesta - "Parhaat helppop erottaa, hinnassa on liikaa nollia"

Raviliiga HIFK:n osaomistajalla kävi tuuri

Mascate Match ja Sylva

  • Mascate Match ja sen tuhannen omistajan kimppa HIFK Raviliiga on Sylva ry:n ensimmäinen yhteistyö raviurheilun suuntaan.
  • ”Jääkiekon SM-liigan ja erityisesti HIFK:n kanssa olemme tehneet pidempään yhteistyötä. HIFK:ltä sitten tuli aloite ottaa Sylva myös kohteeksi raviliigaan”, kertoo varainhankintapäällikkö Anna-Leena Mitro.
  • Hänestä ajatus jääkiekko-ottelua ”emännöivästä” hevosesta on hurjan hauska lapsia ajatellen, vaikka luonnollisesti Massi-tamma ei paikalle Jäähallille saavukaan.
  • ”On kaikin puolin poikkeuksellista, että on tällainen huippuhevonen ja että se vielä tekee hyväntekeväisyyttä”, hän kiittää.
  • Mitron mukaan suunnitelmissa on tuoda maaseutua kaupunkilaisille ja syöpään sairastuneiden lasten perheille tutuksi myöhemmin myös Massin kotiradalla Vermossa.
  • ”Meillä on ollut jääkiekko-otteluita monen vuoden ajan aina helmikuussa useammilla paikkakunnilla. Olisi kiva tuoda tukiperheille tutuksi myös ravitapahtumia.”
  • Raviliiga on pyörinyt vuoden 2017 lopusta, jolloin useimmat liigajoukkueet perustivat yhdessä oman maakuntansa raviradan kanssa liigakimpan. Jokainen kimppa valitsi itse hyväntekeväisyyskohteensa, jolle tuloutetaan tämän vuoden lopussa puolet mahdollisesti syntyvästä tuotosta.
  • Mascate Match on ollut silloin vuoden vanhana hankituista, kotimaassa syntyneistä ravureista menestynein muttei ainoa hyvin pärjännyt.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: gaalaloistoa virtuaalisesti rapakon molemmin puolin ja pakkanenkin puraisi

Mascate Matchin ympärille nivoutui paljon ravigaalassa: Tamma valittiin vuoden hevoseksi, Markku Punkari vuoden kasvattajaksi ja Hanna Rakkolainen hevosenhoitajaksi

Korven Ruotsin filiaali muuttaa - Massikin kuvassa vielä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video