Uutiset

Kanadan joulupukki Esa Lahtinen

Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Lexington, KY.

Esa Lahtisesta kuulee alan ammattilaisten puheissa legendaarisia juttuja, mutta miestä itseään on näkynyt viime vuosina vähemmän. Ravinetti törmäsi Lahtiseen Red Milen äärellä.

Esa Lahtinen, 67, on hieman kuin joulupukki. Tarinat miehestä ovat monet, ja monen huippuhevosen taustoista on kuulunut jo vuosikymmeniä: "Lahtisen Esa sen meille möi." Miestä itseään näkyy julkisuudessa vähän, niin vähän, että joskus on herännyt kysymys, onko hän joku keksitty hahmo? Etäisyys Suomeen on tietysti ollut viime vuodet tuhansia maileja, ja Vesilahdelta maailmalle lähtenyt kosmopoliitti on lisäksi karttanut julkisuutta.

Esa Lahtinen on viihtynyt "Ameriikan raitilla" ison osan elämästään. Kuva on Kentuckysta, mutta myös esimerkiksi Ontariossa on hyvät olot hevosille - ja ihmisille.Viime viikkoina Lahtinen on noussut esiin kaksivuotiaiden ME-ori Walnerin kasvattajana. Walnerin emä Random Destiny, 10, 6 ja 660 000 dollaria oli Lahtisen ja entisen puolisonsa Riina Rekilän menestyshevonen. Random Destinyn ja Chapter Sevenin poika näyttää nousevan emäänsä - ehkä isäänsäkin - suurempiin korkeuksiin. Walner on Chapter Sevenin ensimmäistä ikäluokkaa. Kaksivuotias ori on voittanut kaikki laukattomat starttinsa, kuusi kaikkiaan seitsemästä, ja se meni kuudes lokakuuta Red Milen radalla ikäluokan oriiden ja ruunien ME:n 09,4 voittaessaan International Stallion Stakesin oman eränsä ylivoimaisesti. Ori on Windsong's Legacyn pojanpoikana hieman erisukuinen, ja spekulaatiot sen syndikoimisesta siitosoriiksi käyvät jo nyt kuumina.

"Vuoden vanhaa varsaa Random Destinyllä ei nyt ollut", Lahtinen huokaa.

"Kesällinen orivarsa on Muscle Hillistä, ja se lähti tamman ja Riinan mukana Suomeen. Se voi olla jonkin verran arvokas varsa."

Upea Walner ja Tim Tetrick pruuvilähdössä ennen ME-juoksuaan Red Milellä kuudes lokakuuta.Lexingtonselected-huutokaupassa Lahtinen esiintyi tänäkin vuonna myyjänä ja ostajana. Viime vuonnahan Lahtinen myi juuri tuon mainitun ME-varsa Walnerin Lexingtonissa 90 000 dollarilla. Tänä vuonna hän myi orivarsa Tokarevin (Muscle Hill-Christiana Hanover) 210 000:lla Reijo Liljendahlin kautta suomalaiselle AMG Stablelle ja osti tamma Fireboltin (Explosive Matter) 20 tuhannella sekä tamma Cape Coralin (Andover Hall), 30 000 dollaria.

"Fireboltin omistin kyllä tosi lyhyen aikaa, ehkä 10 minuuttia", Lahtinen hekottelee.

"Ostinkin sen myyntiin, mutta se menikin nopeasti. Kasvattajan Kentuckiana Farmsin Bob Brady tuli koputtamaan olalle, että käykö jos hän antaa 4 000, niin minä annan paperit hänelle. Hän halusi pitää sen tulevaisuuden siitostammana, mutta farmin muut osakkaat olivat myymässä. Cape Coralin ostin sitten kyllä ihan itselle."

Kun Lahtinen on kauppahousuissa, niin silloin tapahtuu!

"Joo, oon mää nopeamminkin myyny. Kerran ei menny kuin kaks minuuttia huudosta. Puhelin soi ja ei siinä montaa lausetta vaihdettu, kun varsa oli jo myyty eteenpäin."

Moni ei ole myynyt yhtä paljoa ravureita tässä maailmassa.

"Joo kyllä niitä tuhansia on, ja aika hyvin mää muistankin mitä on tullu myytyä. Kyllä siellä joukossa aika hyviäkin on ollut."

Lahtinen on ollut pohjoisamerikkalainen on/off jo kolmisenkymmentä vuotta. Viimeisin Kanadan jakso on kestänyt nyt seitsemän vuotta.

"Ei ole ikävä Suomeen, paitsi pienintä tytärtä, kun se nyt muutti sinne. Kyllä tässä hevoshommassa täällä on hyvä olla. Lapset edellisestä avioliitosta ovat jo aikuisia."

Millaisia hevosia Overseas Farmin tallista Ontariosta löytyy nyt?

"Siellä on parisenkymmentä, kolme laukkahevostakin. Se oli kallis kokeilu, joka alkaa kyllä olla nyt lopussa. Ostin Jean-Pierre Duboisilta niitä, ja ei ne nyt ihan huonojakaan oo, että koitetaan päästä niistä jotenkin kuivin jaloin eroon. Dubois on itse pannut laukkahevosiin ihan hirveästi rahaa ja pärjännytkin, mutta kyllä sekin on ehkä saanut tarpeekseen. Siitä ei tosin koskaan tiedä, on se niin vauhdikas ukko."

"Siellä on muutama muidenkin hevonen, muun muassa kahden Woodbinen radan mediapersoonan omat hevoset, joita käyvät kumpikin omaansa treenaamassa. Muuten siellä tallilla on nyt muutama ihminen, jotka auttelevat. Sitten sinne tulee kaksi työntekijää lähiviikkoina Pohjoismaista. Pohjoismaalaiset ovat parhaita työntekijöitä. Väreen Emma esimerkiksi oli tosi hyvä - ja ahkera! Se oli tallissa aikaisin ja lähti myöhään."

"Mutta tuon huutokauppavarsan kanssa mää alan varmaankin itse värkkäämään alussa. Ontariossa on hyvä olla. Siellä on taas rahaa, kun saatiin tuo rahapelisysteemi toimimaan. Siellä on paras Sire Stakes-ohjelma mitä missään. Nyt ravien tulevaisuus näyttää meillä taas hyvältä."Aiheeseen liittyvät artikkelit

Comebackien erikoismies

Hunterton Farm on suomalaisten syksyinen opinahjo

Tellmeastory starttaa sunnuntaina Vincennesissä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video