Suomalainen Maaseutu

Rakennusurakoitsija kehottaa viljelijöitä keskittymään tilan laajennuksissa olennaiseen: "Järkevin sijoitettu aika on paperitöissä, suunnittelussa ja tavaroiden hankinnassa"

Kolmekymppinen rakennusurakoitsija keskittyy maatalousrakentamiseen. Tyypillinen rakennuskohde on pihattonavetta.
Ilpo Paananen
Perunavaraston laajennus työllisti vuoden lopulla rakennusurakoitsija Jarno Talvelaa. Haastatteluhetkellä pellitettiin sisäkattoa.

"Ensimmäinen navettatyömaa oli verokortilla työskennellessäni. Menin apumieheksi perustusvaiheessa yhden robotin navetan rakentamiseen, mutta lopulta vetovastuu jäikin minulle ja sen jälkeen jäin näihin hommiin", kertoo rakennusurakoitsija Jarno Talvela tiestään maatalousrakentamisen ammattilaiseksi.

Liperiläisellä maatilalla kasvanut Talvela, 31, suoritti ammattikoulussa talonrakennusalan perustutkinnon ja aloitti rakennustyöt 2010 verokortilla. Pari vuotta myöhemmin hän perusti toiminimen.

Yritysmuoto muuttui 2015 osakeyhtiöksi ja nyt Talvelalla on töissä kahdeksan rakennusmiestä.

Liikevaihdosta 70 prosenttia tulee maatalousrakentamisesta. Viidennes kertyy teollisuuskohteista ja loput yksityiseltä puolelta. Pääasiallisin asiakaskunta tulee Pohjois-Karjalan alueelta.

"Tyypillisin rakennuskohde on pihattonavetta, lypsykarjalle tai lihakarjalle. Pinta-alat kasvavat koko ajan. Muita yleisiä kohteita ovat hallit sekä kuivaamot ja siilot", Talvela kertoo.

Suurin rakentamiskohde on ollut viinijärveläisen Maitotaipaleen hiekkaparsilla varustettu kahden robotin pihatto, jossa on varaus kolmannelle robotille olemassa.

Navetan rakentaminen kesti puoli vuotta ja paketti sisälsi myös laakasiilot, kaksi lietesäiliötä ja pihojen betonointi.

Talvela suosittelee viljelijöitä helpottamaan omaa jaksamistaan ja käyttämään ammattirakentajan palveluita.

Rakentaminen ajoittuu useimmiten sulan maan ajalle. Talon väellä on tuotannon laajentamisen takia muutenkin enemmän esimerkiksi peltotöitä.

"Järkevin sijoitettu aika on paperitöissä, suunnittelussa ja tavaroiden hankinnassa", Talvela pohtii.

Ammattilainen osaa puolestaan ennakoida eri toimittajien laitteiden vaatimia asennuspaikkoja ja olla yhteydessä jo ennestään tuttuihin tavarantoimittajiin, Talvela tähdentää.

Rakentamisen virheet juontuvat usein siitä, ettei osata ottaa huomioon seuraavaa työvaihetta. Tehdään kiireessä ja lopussa korjaillessa tulee vieläkin kovempi kiire. Usein jää vielä väliaikaisia ratkaisuja, jotka jäävät lopulta tekemättä loppuun saakka.

"Suurin osa töistä tulee puskaradion kautta ja tuntitöinä, jolloin annan asiakkalle hinta-arvion. Selvät ja yksinkertaisemmat työt urakalla. Kumpikin tapa käy", Talvela toteaa.

Talvelan mukaan Pohjois-Karjalan suunnalla on vähän kilpailua, koska monet "navettatimpurit" ovat eläköityneet.

Ilpo Paananen
Kahden miljoonan kilon perunapakkaamon tilat kävivät ahtaiksi ja 300 neliötä lisää tarvittiin pikaisesti. Laajennus kytkeytyy vanhaan osaan.

Joulun alla Talvelan työkohteena oli liperiläisen Hirvosen Peruna Oy:n perunapakkaamon laajennus.

Perunanviljelijä Ville Hirvonen, 36, kertoo valinneensa Talvelan laajennuksen urakoitsijaksi saamansa vinkin perusteella. Hänelle oli etukäteen päättänyt, että urakoitsija hoitaa koko rakentamisprojektin.

"Laajennukselle oli kiire ja kun Talvela pääsi heti aloittamaan, en kysellyt muita. Itse en ehdi osallistua rakentamiseen, sillä puhelin soi kokoajan, ja jos yrittäisin osallistua, homma keskeytyisi jatkuvasti", Hirvonen sanoo.

Laajennuksella 2004 valmistuneeseen pakkaamon saadaan 300 neliötä lisää tilaa ja samalla päivitetään myös laitteistoja. Perunanviljelyala on 50 hehtaaria ja vuosisato noin 2 miljoonaa kiloa.

"Perunapakkaamossa on varastotilaa noin 2500 neliötä ja peruna säilytetään 3,4 plusasteen lämpötilassa. Pakkaamo on toiminnassa ympäri vuoden ja työllistää kolme työntekijää, vuodesta 2010 tilaa isännöinyt Hirvonen kertoo.

Talvela tietää kokemuksesta, että urakoitsijan pitää olla perillä tilojen käyttötarkoituksesta eri osa-alueilla, kuten kalustuksessa ja rakenteiden pitkäikäisyydessä.

Talvela pitää vahvuutena sitä, että asiakkaalle pystytään tarjoamaan kokonaispakettia. Koko hanke voidaan viedä läpi valutöistä aina rakennuksen viimeistelyyn saakka.

"Kokemustakin on jonkun verran kertynyt."

Ilpo Paananen
Tyypillinen rakennuskohde on pihattonavetta, lypsykarjalle tai lihakarjalle. Suurin osa töistä tulee puskaradion kautta, kertoo peltiä leikkaava rakennusurakoitsija Jarno Talvela.
Lue lisää

Katso video - mitä miettii metsäkoneiden tekijä ilmastonmuutoksesta ja hakkuista

Viime talvena jääneitä leimikoita on nyt päästy korjaamaan

"Halpa hinta on huonoin kilpailuvaltti", varoittaa yrityskonsultti urakoitsijoita

Rajalan lehmät lypsävät lähes 14 000 litraa – kiitokset kuuluvat myös edelliselle sukupolvelle: "Eläinainespohja oli todella hyvä"