Suomalainen Maaseutu

Käytettyjen maatalouskoneiden kauppa kukoistaa

Maatalouden koneinvestoinneissa eletään nousukautta, ja uusien lisäksi vaihtokoneet ovat löytäneet nopeasti ostajan. Uudehkot ja hyväkuntoiset viedään käsistä, myyjät kertovat.
Arto Takalampi
Viljan hintojen nousu on lisännyt maatalouskoneiden kysyntää Suomessa ja muualla Euroopassa. Uusien ohella käytetyt koneet ovat tehneet hyvin kauppansa.

Uusia maatalouskoneita ja -kalustoa kuten traktoreita on myyty vilkkaasti, ja vaihtokoneita on tullut myyntiin enemmän kuin ennen. Ne eivät ole kuitenkaan jääneet makaamaan koneliikkeiden takapihoille, vaan uusien tavoin myös käytetyille koneille on ollut hyvin kysyntää.

Vaihtokoneiden kysyntä painottuu samoihin tuoteryhmiin kuin uusien, kertoo myynti- ja jälkimarkkinointijohtaja Tapio Ärölä Hankkijalta.

Patoutunutta kysyntää on ollut muun muassa puimureissa.

Vaihtoon tulleet traktorit ja puimurit ovat menneet rivakasti kaupaksi ja niitä saisi olla enemmän. "Vähänajetuista hyvistä traktoreista on pulaa", kertoo toimitusjohtaja Jouni Oksanen Turun Konekeskuksesta.

Vastaavaa viestiä kuulee myös muilta. Vaihtotraktorimyynti on selvästi edellä vuosien 2018 ja 2019 tasoa. Vähän ajetuttujen koneiden kierto on nopea ja niistä on pientä pulaa, kertoo myyntijohtaja Matti Kallio Valtraa ja Fendtiä markkinoivasta Agco Suomesta.

Suomen tilanne seuraa muun Euroopan kehitystä. Maatalouskoneala elää korkeasuhdannetta, jollaista ei ole koettu tällä vuosituhannella. Konevalmistajien oman kuukausibarometri oli jo huhtikuussa ennätyksellisen korkealla ja toukokuussa noustiin lisää. Toimitusajat venyvät.

Lue lisää

Punkaharjun erikoisuus kannattaa ottaa kesän matkaohjelmaan – perille pääsee kiskobussilla

Rungot rapisevat, kun salpietari leviää männikköön – typellä haetaan ripeää kasvua

Viime kesänä syntyi yli 4 000 pyöröpaalia – traktorihommat ovat nuoren koneurakoitsijan mieleen

Nivalan pellolle nousi erilainen elämyspuisto Eiffel-torneineen