Talous

ETL: Kauppojen omat Private label -tuotteet aiheuttavat kaupalle kaksoisroolin – takaa paremman aseman brändituotteiden rinnalla

Tuotteita teettävä kauppa voi taata omille tuotteilleen paremman näkyvyyden kuin kilpaileville tuotteille.
Ville-Petteri Määttä
Valmistajien merkit ja kaupan omat merkit kisaavat kauppojen hyllyillä samasta hyllytilasta ja näkyvyydestä. Kuvituskuva.

Elintarviketeollisuusliitto ETL uskoo torstaina julkistetun elintarvikemarkkinalain suojaavan markkinoita epäreiluilta kauppatavoilta myös tilanteissa, joissa kaupalla on omien merkkiensä eli niin sanottujen private label -tuotteiden vuoksi kaksoisrooli.

Kaksoisrooli syntyy, kun kauppa kilpailuttaa private label -tuotteidensa valmistuksen. Kauppa on ETL:n mukaan tällöin paitsi ostaja myös teollisuuden kilpailija. Kilpailijana kaupalla on teollisuutta vahvempi asema, koska se voi varmistaa etusijan omille tuotteilleen.

"Kilpailutusjaksojen vuoksi kauppa saa vähintään neljä kuukautta etukäteen tietoonsa brändituotteen yksityiskohtaiset tiedot. Kauppa myös päättää yksin kaikkien tuotteittensa valikoimasta, hinnoista, hyllysijoittelusta sekä myymälän sisäisestä markkinoinnista", kuvaa ETL:n toimitusjohtaja Pia Pohja järjestön tiedotteessa.

Vaikka ylilyöntejä ei tällä hetkellä juuri esiinny, ETL pitää hyvänä uuteen lakiin kirjattuja keinoja puuttua liian yksityiskohtaisten tuotetietojen pyytämiseen.

"Näin vältytään epäreiluilta kauppatavoilta. Keinoja kilpailuun edistämiseen ja kuluttajan edun parantamiseen on kuitenkin etsittävä edelleen."

Samalla ETL muistuttaa, että kaupan omat merkit ovat mahdollistaneet kasvun myös monille niitä valmistaville elintarvikeyrityksille.

Lue lisää:

Elintarvikemarkkinalaki etenee eduskuntaan – hallitus lupaa lain parantavan pienten myyjäyritysten asemaa markkinoilla

Syyskuussa aloittaneella ruokavaltuutetulla on toistaiseksi tyhjä pöytä – "Korostan, että elintarvikemarkkinavaltuutettu ei ole tuomioistuin"

Lue lisää

MTK:n valtuuskunta kokoontuu Seinäjoella erikoisjärjestelyin – ministeri Leppä vaatii kuntapäättäjiä lopettamaan hakkeen tuonnin

Elintarvikemarkkinalaki etenee eduskuntaan – hallitus lupaa lain parantavan pienten myyjäyritysten asemaa markkinoilla

Suomi on Euroopan ykkönen elintarvikealan uusien tuotteiden kehittämisessä – jättää taakseen jopa tunnetut ruokamaat Italian ja Ranskan

Uusi laki kieltämässä yli 30 päivän maksuajan maataloustuotteiden kaupassa – ehdotus tuohduttanut osan tuottajista