Talous

Uusi brexit-byrokratia haitannut brittituotteiden tuontia EU:hun – "Paperityöt ovat vaatineet paljon opiskeltavaa"

Peruna- ja sianlihasektori ovat kohdanneet ongelmia vuodenvaiheessa tehdyn brexit-sopimuksen myötä.
Kuvat: Jarkko Sirkiä, National Farmers Union
Robin Manning pitää brexit-sopua hyvänä, mutta ei täydellisenä.

Britannian maataloustuottajien järjestössä NFU:ssa ollaan tyytyväisiä vuodenvaihteessa EU:n kanssa solmittuun brexit-sopimukseen. Se mahdollisti, että elintarvikekauppa Britannian ja EU:n välillä voi jatkua ilman lisämaksuja.

”Neuvottelijat ansaitsevat onnittelut. Olimme helpottuneita, kun kaupankäyntiin ei tullut tullimaksuja, jotka olisivat tehneet kaupan vaikeaksi ja nostaneet kuluttajahintoja. Pahin vaihtoehto, eli sopimuksen brexit, on saatu taklattua”, NFU:n Brysselin toimiston johtaja Robin Manning kertoo.

Täysin ennallaan asiat eivät kuitenkaan ole.

Britanniaa kohdellaan EU-­kaupankäynnissä ”kolmantena maana”, mikä tarkoittaa sitä, että viennissä vaaditaan uusia todistuksia, joita aiemmin ei ole tarvittu.

”Paperityöt ovat vaatineet paljon opiskeltavaa viimeisen kuuden viikon aikana. Sopimus ei ole niin laaja kuin olisimme toivoneet”, Manning sanoo.

”Ylimääräisiä kasvin- ja eläinterveystodistuksia, uusia tulliselvityksiä... Kaupankäynti on hyvin erilaista kuin ennen vuodenvaihdetta ja opettelu on edelleen meneillään. Ihmettelen, miten vanhanaikainen systeemi meillä vieläkin on käytössä. Siinä, missä tiede on tilanteessa, jossa meillä on rokote koronavirukseen, me tarvitsemme edelleen vientiin terveystodistukset kolmella eri kielellä. Modernisointi olisi tarpeen.”

Myös Britannia alkaa soveltaa tuontitarkastuksia huhtikuusta alkaen, mikä tarkoittaa, että EU:n vientiin tulee uutta byrokratiaa.

”Yritämme saada asiat toimimaan paremmin ajan kanssa”, Manning toteaa.

Manning ei osaa eritellä, mitä markkinavaikutuksia brexit on tuonut Britannian maataloussektorille. ”Vielä on liian aikaista sanoa. Brexitin lisäksi koronaviruspandemia ja afrikkalainen sikarutto vaikuttavat markkinoihimme.”

Britannian peruna- ja sianlihasektori ovat selviä kärsijöitä. Siemenperunat eivät ole mukana EU:n ja Britannian kauppasopimuksessa, mikä tarkoittaa, että niiden vienti on tyssännyt.

”Tämä on neuvotteluiden harmillinen yksityiskohta ja vaikuttaa Skotlannin siemenperunasektoriin. Aiemmin toimineet toimitusketjut eivät ole enää toiminnassa.”

Sianlihamarkkinoiden tilannetta eivät ole helpottaneet tarkastusruuhkat rajoilla. Todistusrumba on johtanut siihen, että eläinperäisiä tuotteita vieviä rekkoja on pitänyt käännyttää rajoilla takaisin.

Manning nostaa esiin myös vireillä olevat kauppasopimusneuvottelut. Britannialla on neuvottelut menossa muun muassa Australian ja Uuden-Seelannin kanssa, jotka ovat suuria naudanlihantuottajia.

"Haluamme pitää huolta siitä, että viljelijät eivät joudu taipumaan huonoihin ehtoihin ja alhaisiin standardeihin. Tarvitsemme perinpohjaista tarkastelua jokaisen sopimuksen kohdalla. Maatalous on usein se, jossa halutaan joustaa. Kotimaista tuotantoa ei saa aliarvioida.”

Lue lisää

Britannian uusi maatalouspolitiikka vihertyy kertaheitolla – ”Suoriin tukiin ohjataan miljardi puntaa vähemmän neljän vuoden aikana"

Mittaushistorian suurin romahdus: Britannian talous supistui viime vuonna melkein kymmenen prosenttia – Bloombergin mukaan pudotus oli suurin yli 300 vuoteen

Viljan hintarallissa painettiin jarrua pörsseissä, maitomarkkinoilla kysyntä piristyy

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata