Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Johnson Matthey valitsi Vaasan akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi – tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024

Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Brittiläinen akkuarvoketjun toimija on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.
Havainnekuva/ Vaasan kaupunki
Uuden tehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa myöhemmin tänä vuonna Laajametsän suurteollisuusalueelle, joka sijaitsee Vaasan lentokentän ja rautatien välissä. Havainnekuva näyttää, kuinka aluetta voitaisiin rakentaa. Vaasan lentokentän kiitotietä näkyy vasemmalla.

Brittiläinen akkuarvoketjun toimija Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Akkuarvoketju tarkoittaa prosessia, jonka eri vaiheiden kautta raaka-aineista jalostetaan akuissa tarvittavia komponentteja.

Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Seuraavan vaiheen sopimuksen yksityiskohdat viimeistellään tämän vuoden loppuun mennessä.

Varaus koskee Vaasassa sijaitsevaa noin 50 hehtaarin suuruista tonttia. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024, Vaasan kaupunki ja Johnson Matley kertovat tiedotteessaan.

"Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että tehdas sijoittuu Vaasaan. Vaasassa on suotuisa akkumateriaalien ekosysteemi, saatavilla on luotettavasti uusiutuvaa energiaa ja kestäviä raaka-aineita. Vaasa sijaitsee myös lähellä eurooppalaisia autoteollisuuden OEM- ja kennovalmistajia", toimitusjohtaja Robert MacLeod Johnson Mattheyltä kommentoi Vaasan kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

Suomen Malmijalostus Oy suunnittelee investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen.

Työ linkittyy Johnson Mattheyn katodimateriaalitehdasta koskevaan investointiin.

Osaprosesseihin liittyvän työn tavoite on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia teknologisia ratkaisuja natriumsulfaattipitoisten vesien käsittelemiseksi tehdasmittakaavassa sekä metallisten raaka-aineiden tuottamiseksi.

"Olemme tehneet hyvin tiivistä ja tehokasta yhteistyötä Johnson Mattheyn kanssa. Meillä on yhteiset kestävää tulevaisuutta koskevat arvot ja kunnianhimoiset tavoitteet. Tämä on myönteinen seuraava askel, ja jatkamme koko alueen kehittämistä yhdessä kaikkien sidosryhmien, Suomen Malminjalostuksen ja luonnollisesti myös muiden potentiaalisten akkuarvoketjutoimijoiden kanssa", Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo tiedotteessa.

Häyryn mukaan uutinen on erinomainen paitsi Vaasan energiaklusterille myös koko alueelle.

"Vaasassa on mahdollisuus kehittää maailman vihreintä akkujen arvoketjua. Suomelle on erittäin arvokasta saada tämä toiminto Vaasaan."

"Johnson Mattheyn päätös suunnitella akkumateriaalien tuotantoinvestointeja Vaasaan yhdessä suomalaisen akkuekosysteemin kanssa vastaa hyvin kansallista akkustrategiaamme", elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo.

"Päätös osoittaa myös, että Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön uusille investoinneille ja olemassa olevien toimintojen laajentamiselle", ministeri toteaa.

Johnson Mattheyn työntekijämäärä on noin 15 000.

Vuonna 2020 yritys sai Lontoon pörssin Green Economy -merkin. Se myönnetään yrityksille, jotka saavat yli 50 prosenttia tuloistaan ympäristöalan ratkaisuista.

Lue lisää:

Vaasalta uutisia akkuteollisuudesta? Kaupunki lupaa tietoa aiesopimuksesta maanantaina

Katja Losonen/ Vaasan kaupunki
"Tämä on erinomainen uutinen paitsi Vaasan energiaklusterille myös koko alueelle", Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo.
Lue lisää

Uutistausta: Brittiyhtiön akkuteollisuushanke on hieno uutinen Vaasalle, Suomelle – ja hallitukselle

Akkujen katodien valmistus on jopa itse akkuja tärkeämpää – Hamina ja Kotka odottavat kiivaasti tehdasta molempiin kaupunkeihin

Finpro: Teslan tehdas on koko Suomen hanke

Vaasa hamuaa miljardiluokan akkutehdasta