Talous

Kiina asettaa vastatulleja amerikkalaisille kondomeille, pianoille, viineille, roboteille ja puulle

Yhdysvaltain asettamilla tulleilla näyttää olevan jo vaikutusta Kiinan talouteen. Kiinan teollisuustuotanto on supistunut odotettua enemmän tässä kuussa.
Muun muassa kauneudenhoitotuotteet kuuluvat yhdysvaltalaisiin tuotteisiin, joille Kiina asettaa lauantaina tuontitullit. LEHTIKUVA/AFP

Kondomit, viini, kauneudenhoitotuotteet ja pianot kuuluvat yhdysvaltalaisiin tuotteisiin, joille Kiina asettaa huomenna tuontitullit. Muita tavararyhmiä ovat muun muassa keittiötarvikkeet, urheiluvälineet, robotit, puu ja lelut.

Kiina ilmoitti aiemmin tässä kuussa asettavansa tuontitullit tuotteille, joiden arvo on 60 miljardia dollaria. Yhdysvallat oli asettanut 25 prosentin rangaistustullit kiinalaisille tuotteille, joiden arvo on 200 miljardia dollaria.

Lisäksi presidentti Donald Trump käynnisti toimet, jotka koskisivat kaikkea tuontia Kiinasta. Kiistaan liittyy myös kiinalainen mobiililaite- ja verkkovalmistaja Huawei, jonka valmistamat verkkolaitteet on asetettu mustalle listalle Yhdysvalloissa.

Kauppasodan uusin kierros pyörähti käyntiin, kun maiden kauppaneuvottelut päättyivät tuloksettomina Washingtonissa. Yhdysvallat syytti Kiinaa kantojen pyörtämisestä neuvotteluissa. Kiina puolestaan vaati Yhdysvalloilta, että tämä suhtautuisi neuvotteluihin vakavasti.

Yhdysvaltain asettamilla tulleilla näyttää olevan jo vaikutusta Kiinan talouteen. Kiinan teollisuustuotanto on supistunut odotettua enemmän tässä kuussa.

Kiinalainen media on väläyttänyt, että Kiina voisi käyttää aseena harvinaisia maametalleja. Maametallien tuonnin loppuminen iskisi lujaa yhdysvaltalaisiin huipputeknologiaa ja sotilasteknologiaa valmistaviin yrityksiin.

Kiina tuottaa 80 prosenttia Yhdysvaltoihin menevistä harvinaisista maametalleista.

Kiina kertoo luovansa mustan listan "epäluotettavista" ulkomaisista yhtiöistä ja henkilöistä. Musta lista on ilmeinen vastatoimi Yhdysvalloille, joka yrittää estää amerikkalaisten komponenttien käytön kiinalaisen Huawein tuotteissa.

Mustan listan tarkoitus on painostaa ulkomaisia yrityksiä jatkamaan kauppaa Huawein kanssa. Kiinan kauppaministeriö uhkaa, että mustalle listalle joutuu yrityksiä, jotka vahingoittavat kiinalaisten yritysten oikeuksia ja etuja sekä vaarantavat Kiinan kansallisen turvallisuuden ja kansallisen edun.

Useat yhdysvaltalaiset yritykset kuten Google ja siruvalmistajat IntelQualcomm ovat katkomassa siteitään Huaweihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Macronin ja Trumpin ystävyyttä symboloinut puu kuoli – tammi oli tuotu pohjoisranskalaisesta metsästä

Sateet vesittävät satotoiveita USA:ssa – viljan pörssihinnat nousussa

Kieltolaki on hyvin kansainvälinen ilmiö – "Viinakortti ja alkoholin myynti vain ruokailijoille ovat ruotsalaisia keksintöjä"