LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

HKScan on kuin onkin käänneyhtiö

Lihatalot HKScan ja Atria tekevät taas molemmat tulosta – edes vähän.
Jukka Pasonen

Joko HKScania voi kutsua käänneyhtiöksi? Voi hyvinkin.

Pitkään tappiota tehnyt lihatalo teki ensimmäisen kerran vuosiin plus-merkkisen liiketuloksen heinä–syyskuun vuosineljänneksellä. Liiketulos oli 4,5 miljoonaa euroa, ja liiketulosprosentti tasan yksi liikevaihdosta.

Vuosi sitten vastaavana aikana liiketappio oli -9,8 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti vastaavasti pakkasella.

Kun liikevoittoa kertyy vaivainen prosentti liikevaihdosta, eivät vielä henkselit pauku. Prosenttiliikkeen jäsenellä HKLScanilla on yhdeksän kuukauden liiketulos – parantuneenakin – vielä vajaat 17 miljoonaa euroa tappiolla.

Kilpailija Atrialla alkuvuoden tamppaaminen tappioissa on ohitse, ja kolmatta vuosineljännestä yhtiön toimitusjohtaja Juha Gröhn kehui jo hyväksi. Vertailukelpoista liiketulosta kertyi heinä–syyskuussa jo 4,6 prosenttia liikevaihdosta ja liikevaihto kasvoi yhdeksällä miljoonalla eurolla vuoden takaiseen.

Yhdeksän kuukauden osalta Atriakin näyttäytyi prosenttiliikkeenä: tammi–syyskuun liikevoittoprosentti oli 1,8.

HKScan julkaisi osavuosikatsauksensa myötä uuden konsernistrategian, jonka keskiössä on yhtiön kannattavuuden parantamiseen tähtäävä turnaround-ohjelma vuosille 2019–2021.

U-käännös on jo menossa.

HKScanin kassavirtatulos kääntyi parempaan jo vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Kun kassavirtatulos paranee, se vetää vääjäämättä perässään myös liiketoiminnan tuloksen. Liikkeenjohdon konsultointiin erikoistuneen Strategic Accountingin pääanalyytikko Riku Lehtinen laski MT:lle HKScanin kassavirtatulokseksi vuoden kolmannella neljänneksellä 23 miljoonaa euroa. Sillä se ohittaa myös kilpailija Atrian tunnusluvun: 21 miljoonaa euroa.

Kaikesta lihakeskustelusta huolimatta myös punaisen lihan myyntivolyymi kasvoi. Siipikarjaliiketoimintaan lihakaksikko investoi kumpikin: broilerlihan kulutus kasvaa trendin omaisesti.

Atrian Nurmoon suunnitteleman tehdasinvestoinnin 130 miljoonan euron kustannusta voi peilata yhtiön 172 miljoonan euron markkina-arvoon pörssissä. Kyseessä on yksi suurimmista elintarvikealan investoinneista Suomessa kautta aikain.

Rahoitus on yhtiön mukaan järjestyksessä.

HKScan keräsi kevään suunnatulla osakeannilla lähes 72 miljoonan euron bruttovarat tasapainottaakseen taloutensa ja saadakseen aikaa ja pääomia kannattavuusohjelmansa läpiviemiseksi. Yhtiö kävi pakon edessä osakkeenomistajiensa taskuilla. Yhtiökokouksen päätöksellä se jätti viime vuodelta osingon maksamatta.

Syyskuun 24. päivän jälkeen HKScan on ostanut yhtiön varoilla omia osakkeitaan pörssistä. Yhtiön hallitus päätti yhtiökokouksen antamalla valtuutuksella hankkia yhtiön omia A-osakkeita enintään viidellä miljoonalla eurolla.

Kauppa on käynyt, ja A-osakkeen kurssikin saanut nostetta: ostajana on osaltaan häärinyt yhtiö itse.

Osakkeita ei aiota mitätöidä, vaan niillä yhtiö aikoo kattaa HKScanin johtoryhmän jäsenten osakepohjaiseen kannustinjärjestelmään liittyvät mahdolliset palkkiot.

Ansaintakriteerinä on yhtiön operatiivinen kassavirta, saajina enintään 10 henkilöä. A-osakkeiden kannustepotti jaetaan kahdessa erässä, ensimmäinen keväällä 2022 ja toinen keväällä 2023. Bruttona jaossa on enintään 4,25 miljoonan euron arvosta yhtiön A-osakkeita.

Osakekannusteet sitovat tavoitteisiin. Siltikin, tämä ei näytä hyvältä. Yhtiö, jolta pääomat olivat loppua, kerää osakeannilla omistajiltaan rahaa ja ostaa osalla varoista pörssistä omia osakkeitaan palkitakseen johtoryhmän.

Apropoo, tulosta tekemässä oli HKScanissa syyskuun lopussa yhteensä 6 645 henkilöä.

MT:n toimittaja osti erän HKScanin A-osakkeita osallistuakseen 30.1.2019 ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Yhtiökokous on suljettu muilta kuin osakkeenomistajilta. Osakkeiden kappalehinta vastasi noin puolta HK:n sinisen lenkin myyntihinnasta.

Lue lisää: Atria parantaa kuin sika juoksuaan

HKScanin kassavirtatulos osoittaa jo käännettä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HKScan alkaa myydä Hesburger-yhtiön kasvisruokia

HKScan nousee kuilun partaalta

HKScan käänsi liiketuloksensa voitolliseksi – liiketulos parani kaikilla markkina-alueilla, erityisesti siipikarjassa