Suomalaiset banaanikansaa
Suomalaisten banaaninsyönti on kiihtynyt. Tullitilaston mukaan maahan tuotiin viime vuonna liki 86 miljoonaa kiloa banaaneja.
Se tarkoittaa, että kukin meistä nauttii niitä lähemmäs 16 kiloa vuodessa. Aiemmin 2000-luvulla määrä on pysytellyt noin 12 kilon kieppeillä.
Kenties smoothie- ja kuntoiluvillitys ovat lisänneet banaanin menekkiä. Luonnonkuoressa kulkevana eväänä se toki on kätevä.
Hämmennys on suuri, jos kymmenen vuoden kuluttua kaupan banaanilaari loistaa tyhjyyttään.
Tuottajamaille tilanne olisi katastrofaalinen puhumattakaan kansoista, joiden ruokavalio perustuu banaaniin.
Banaani on tärkein ruoka-aine maailmassa riisin, vehnän ja maissin jälkeen.
Viljelyssä kaksi eri tyyppiä: länsimaissa suosittu jälkiruokabanaani ja tropiikissa perunan tapaan käytettävä jauhobanaani.
Banaanissa on paljon kuitua, C-vitamiinia, kaliumia ja B6-vitamiinia.
Kasvitieteellisesti banaani on ruoho ja sen hedelmä on marja.
Katja Lamminen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
