Altia harkitsee luomuviljaviinan valmistusta
Altia on valmistanut toisen koe-erän luomuviljaviinaa Koskenkorvan tehtaalla 400 000 kilosta luomu-ohraa.
”Maku on hyvin samankaltainen, mutta hieman maltaisempi kuin tavanomaisen viljaviinan. Aromissa on siis havaittavissa pieni ero”, tuotantopäällikkö Arttu Kivi kertoo.
Koskenkorvan tehtaalla luomuprosessin erottaminen tavanomaisesta tuotannosta vaatii tarkkuutta, minkä takia koe-erät valmistetaan tehtaan huoltokatkosten yhteydessä.
Luomuviljaviinaa tislattiin kokeiluluonteisesti Koskenkorvalla nyt toisen kerran. Ensimmäinen pienempi erä tehtiin luomuvehnästä kesäkuussa 2014.
”Luomuviljaviina on tarpeellinen raaka-aine muun muassa ruotsalaisten akvaviittien valmistuksessa ja nyt haemme kokemuksia sen tuottamiseksi Koskenkorvalla.”
Monet eri tekijät vaikuttavat luomuviljaviinatuotannon jatkosuunnitelmiin.
Samoissa tuotantolinjoissa tehtävä erätuotanto aiheuttaa väkisinkin katkoksen perustuotantoon, jolloin tuotevarastojen täytyisi olla riittävän suuret ja mahdollistaa tärkkelys- ja rehuasiakkaiden palveleminen tuotantomuutosten aikana.
”Valmistamme vielä ainakin yhden koe-erän luomuviljaviinaa Koskenkorvalla. Päätöksiä varsinaisen tuotannon aloittamisesta ei ole tehty”, Kivi sanoo.
Tuure Kiviranta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
