Ympäristö

Aila katkoi 100 000:lta sähköt, maakaapelointi vähensi riskiä – "Sähköt katkeavat yhä harvemmalta ja viat saadaan korjattua aikaisempaa nopeammin", Energiateollisuus kertoo

Viime viikolla koettu Aila-myrsky pyöri Etelä-Suomen yllä runsaan vuorokauden ja katkaisi sähköt yli 100 000 asiakkaalta.
Johanna Kokkola
Sähkölinjojen vierimetsän hakkuu kaatuvien puiden varalta pelastaa sähkökatkoilta. Pohjois-Karjalassa on ollut menossa tuhansien kilometrien urakka.

Toimitusvarmuusinvestoinnit ovat vähentäneet sähkökatkoja aiempiin myrskyihin verrattuna, arvioi Energiateollisuus.

Vehmaalla aiemmin maatilaa pitänyt Mika Munkki kannustaa maaseudun tiloja maakaapelointiin.

"Ennen kuin Caruna veti kaapelit täällä maahan, sähköt olivat poikki lähes samalla hetkellä, kun annettiin myrskyvaroitus", Munkki sanoo.

Moni, joka ei osaa päättää, valittaa hänen mukaansa myrskyn jälkeen sähkökatkoista ja pian taas korkeista siirtomaksuista.

"Aila vahvisti, että sähköverkkoon jo tehdyt investoinnit parantavat toimitusvarmuutta. Sähköt katkeavat yhä harvemmalta ja viat saadaan korjattua aikaisempaa nopeammin, toteaa Energiateollisuuden (ET) johtaja Kenneth Hänninen.

Ilmajohtoja on korvattu maakaapeleilla ja johtoja on siirretty metsistä tienvarsille. Metsässä olevien johtojen säävarmuutta on parannettu hoitamalla vierimetsiä.

Vakiokorvauksia maksetaan kymmenille tuhansille asiakkaille.

Olosuhteet muistuttivat joulumyrskyjä 2011, jolloin sähköt katkesivat sadoilta tuhansilta asiakkailta.

"Keskeytyksen piirissä oli noin kolme prosenttia kaikista asiakkaista. Pääosa vioista saatiin korjattua nopeasti. Silti monet asiakkaat joutuvat olemaan ilman sähköä liian pitkään."

Vikojen korjausta nopeutti verkkoyhtiöiden hyvä ennakkovarautuminen ja jo tehdyt mittavat toimitusvarmuusinvestoinnit. Vuosikymmenen loppuun mennessä verkon toimitusvarmuutta on parannettu 9,5 miljardilla eurolla.

Lue myös:

Kokoomus suitsisi sähköverkkoyhtiöiden yli-investointeja tiukasti – pitää kallista maakaapelointia järjettömänä haja-asutusalueilla

Lue lisää

Monopoli edellyttää tiukkaa valvontaa

Aila-myrsky jätti omenat rauhaan – kausityövoiman puute ja viileän märkä heinäkuu nipistävät puutarhamarjojen satoja

Ailan metsätuhot jäivät alle 20 miljoonaan euroon

Aila-myrskyn vahingot näyttävät olevan jäämässä odotettua pienemmiksi, vakuutusyhtiöistä kerrotaan