Ympäristö

Hevostila kierrättää kaiken muovista lantaan – ”Hyvä saada materiaalit kiertoon, jotta ei aina tarvitse hakea luonnosta uutta"

Hevostilan pitäjän Ilkka Vesterin mielestä puitteet kierrättämiselle ovat nykyään hyvät. Lajitellut kotitalousjätteet kulkevat keräyspisteisiin kauppareissujen yhteydessä.
Petteri Kivimäki
Ilkka Vesterin hevostilan paalimuovit menevät Fortumille. Lanta ajetaan peltoon ja kotitalousjätteet kuljetetaan keräyspisteisiin. Latka-hevonen puolestaan kuntouttaa jalkaansa 66:n neliön sairastarhassa.

Jyväskylän Korpilahdella sijaitseva Ilomaa aktiivipihatto kierrättää kaiken mahdollisen kotitalousjätteistä hevosenlantaan.

”Nykypäivänä kierrätykselle on hyvät puitteet”, hevostilan pitäjä Ilkka Vesteri tuumaa.

Hän ei keksi yhtään syytä, miksi ei lajittelisi jätteitä.

”On hyvä saada materiaalit kiertoon, jotta ei aina tarvitse hakea luonnosta uutta. Ympäristön tila on tärkeä, ja onhan maalla asuessa mukavaa, että on roskatonta ja siistiä.”

Monet jätelajikkeet kulkevat keräyspisteisiin autolla kauppa­käyntien ja lapsen koulukyytien yhteydessä.

Kartonki, lasi, metalli ja ongelmajätteet päätyvät parin kilometrin päähän kirkonkylälle. Vielä viime vuonna muovinkeräys sijaitsi kauempana Keljossa, mutta niilläkin reissuilla käytiin samalla kaupassa.

Esimerkiksi vanhat autonrenkaat ajetaan Kuusakosken käsittelylaitokselle Keljoon, ja kodinkoneiden kierrätyspiste sijaitsee Korpilahden Käyrätiellä. Vastaanottaja lahjoittaa romusta rahaa Mannerheimin lastensuojeluliitolle, joten samalla tulee harjoitettua hyväntekeväisyyttä.

Maatalouden muovit menevät MTK:n järjestämään keräyk­seen.

”Fortum kävi hakemassa viimeksi useamman vuoden muovit pientä maksua vastaan”, Vesteri kertoo.

Kotona syntyvä biojäte ajetaan hevosenlannan kanssa peltoon. Ruokaa menee harvoin hukkaan, sillä tähteitä syövät myös koirat ja kissa.

Kartonkijätettä ei Vesterin mukaan tule juuri enää poltettua tilan siirryttyä maalämpöön. Kaatopaikkajätettä syntyy modernilla hevostilalla hyvin vähän.

Lue myös:

Biojätteen tunnollisempi lajittelu nostaisi Suomen kierrätysastetta lähemmäs EU:n tavoitetta – kotitalousjätteen määrä kasvussa

Lue lisää

Suomi ei ole vielä lähellekään kierrätyksen mallimaa – tilastoissa keikumme Ranskan ja Latvian välissä

Katso kartasta, millä alueilla jätteiden kierrätyksessä ja määrän vähentämisessä on jo skarpattu – biojätteen lajittelussa on petrattavaa kaikkialla

Niksit arkeen: Näin lukijat käyttävät MT:n suuria sivuja keittiössä, askartelussa ja remonteissa

Metsänomistajalle 5 000–10 000 euron taloudelliset tappiot hehtaarilta monimuotoisuuden vuoksi puuston kiertoajalta, arvioi metsänhoitoyhdistyksen johtaja