Kirja-arvio: Pihat ja puutarhat ovat pienentyneet, mutta intohimo on vain kiihtynyt – Kotipuutarhurin perusteos saatiin nykyaikaan - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Pihat ja puutarhat ovat pienentyneet, mutta intohimo on vain kiihtynyt – Kotipuutarhurin perusteos saatiin nykyaikaan

1990-luvun tulokkaat viiniköynnös, makeakirsikka ja pensasmustikka ovat nykyään jo tuttu näky kotipihoilla
Pentti Alanko, Taina Koivunen, Elina Regårdh ja Meeri Saario: Suomalainen piha ja puutarha. 540 sivua. Gummerus.

Puutarhaharrastus koskee entistä useampaa suomalaista. Mökkien omistajista yli 70 prosenttia asuu pientaloissa, joten pihaa riittää möyrittäväksi sekä ykkös- että kakkoskodilla.

Suomalaisten kotipuutarhureiden tarpeet ovat muuttuneet 2000-luvulla nopeasti. Kun kaupungeissa pihat ovat pienentyneet, kakkoskodin yhteydessä olevaan pihaan kohdistuu entistä enemmän intohimoa.

Ilmasto ja suomalaisten puutarhureiden todellisuus on muuttunut Suomessa niin paljon, että puutarhakirjojakin on uudistettava.

Yksi kotipuutarhureiden suosituimmista perusteoksista, Gummeruksen Suomalainen piha ja puutarha, on nyt tuotu 2020-luvulle.

Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1999. Kirjoittajat Pentti Alanko, Taina Koivunen, Elina Regårdh ja Meeri Saario toteavat itsekin kirjan esipuheessa, että moni asia on kahdessa vuosikymmenessä muuttunut.

"Pihat ja puutarhat ovat pienentyneet, ja uusia kasvilajeja ja -lajikkeita on rantautunut maahamme."

Kun aiemmin viiniköynnös, makeakirsikka ja pensasmustikka olivat rohkeiden uudistajien valintoja, nykyään niitä löytyy tavallisista kotipuutarhoista. Tulevaisuuden uutuuslajikkeiksi kirjoittajat ennustavat mustaseljaa, aprikoosia ja mulperia.

Suomalainen piha ja puutarha auttaa aloittelijaa mutta toimii myös kätevänä lähdeteoksena kokeneelle viherpeukalolle.

Jokaisen puutarhurin on hyvä muistaa pitää silmät auki haitallisten vieraslajien varalta. Vaikka puutarhaan on ihanaa tuoda uusia kasveja, ne eivät saa päästä leviämään luontoon.

Kirja kertoo haitallisista vieraslajeista ja opastaa niiden asianmukaisessa hävittämisessä.

Omasta mielestäni kirjan parasta antia ovat hedelmäpuut ja marjalajikkeet. Satokuvat ja makukuvaukset auttavat löytämään omia suosikkeja. Pienen puutarhan lajikevalintaan annetaan hyviä ohjeita.

Teos neuvoo myös uuden pihan perustajaa. Pihan suunnitteluun ja rakentamiseen löytyy perustietoa, mutta kirjaan palaa mielellään uudelleen vuosittain. Puutarhassa on aina jotain kehitettävää.

Annan pisteet perusteoksen uudistajille. Vaikka netti tarjoaa paljon, hyvälle hakuteokselle on yhä paikkansa. Suomalainen piha ja puutarha kuuluu edelleen kotipuutarhurin kirjahyllyyn. Ja tutkittavaksi.

Lue lisää

Puutarhanhoito opettaa epäonnistumaan – päällimmäiseksi jää kuitenkin ilo

Aktivistit hakevat aloitteelleen huomiota: Metsänomistajan pitää hakea hakkuulupa mökkiläiseltä

Matti Vanhanen huolestui koronakriisin alkuvaiheessa mökkiläisiä kohtaan rakennetusta vastakkainasettelusta: "Hyvin varustellut mökit ovat kansalaisten turvapaikka"

Hedelmäpuista pulaa puutarhamyymälöissä – koronatilanne on nostanut kiinnostusta hyötykasveja kohtaan