Hevoset

Varsa oppii ilon kautta – ”management by perkele” on historiaa ravihevosten valmennuksessa

Juha Länsimäen ei ole tarvinnut heittää hanskoja tiskiin vielä yhdenkään opetettavan kanssa. Juttu avaa MT:n kuninkuusraviteeman sarjan.
Johannes Tervo
Juha Länsimäki sai alun hevosuralleen kotoa ja on puolestaan siirtänyt osaamistaan. Sekä tytär Tessa että poika Jonny Länsimäki ovat alan ammattilaisia. Jonny varustaa puoliso Aino Vaaraniemen kanssa valmentamaansa Silenos Blackadderia Seinäjoen raveissa.

Vanha sanonta kuuluu, että viisas oppii vähemmällä, tyhmä ei koskaan. Ravivalmentaja ja -ohjastaja Juha Länsimäen mukaan sanonta pätee ihmisten lisäksi hyvin myös hevosiin.

Urallaan yli 12 000 startissa ohjastanut Länsimäki on viime vuosina profiloitunut etenkin nuorten hevosten valmentajana. Länsimäki tekee yhteistyötä Ilmajoella siitostammoja ja varsapihattoa pitävien Riikka ja Ari Takanevan kanssa.

”Tänä vuonna Ilmajoella oli vuoden vanhoja varsoja 27 kappaletta. Olisikohan niistä noin 20 tullut meille valmennukseen. Meillä on tilalla hyvät paikat opettaa varsoja ja oma ratakin löytyy. Ei tarvitse lähteä teille ajelemaan.”

Tuorein ”koulutuserä” valmistui muutama viikko sitten, ja uusia varsoja valmennukseen on tulossa jälleen syksymmällä.

”Ypäjälle huutokauppaan menevät varsat opetetaan jo toukokuussa, viimeiset puolestaan lähtivät kesäkuun lopulla.”

Länsimäki antaa varsoille muutaman kuukauden kestävän intensiteettisen harjoitusjakson, jossa ne oppivat ravurilta vaadittavia perusasioita. Jo pelkkä valjaisiin ja kärryihin totuttelu vie aluksi aikaa.

”Ei ne aluksi ymmärrä, miksi niiden pitää nyt näin olla ja mitä vehkeitä niiden päälle oikein laitetaan.”

Länsimäki korostaa, että valmennuksen kesto riippuu myös siitä, mitä asiakas hevoselta edellyttää. Jos hevosen pitää esimerkiksi pystyä kulkemaan raskaan liikenteen lähellä tai siltojen yli, voi valmennuksessa mennä tavallista pidempään.

”Jos vaatimustaso on kova, niin silloin valmennuskin kestää pitempään.”

Hevoset myös ovat ihmisten tapaan yksilöitä. Joidenkin päähän oppi uppoaa toisia paremmin.

”Joku on yhteistyöhaluinen heti, toisella voi mennä saman oppimiseen pidemmän aikaa. Vielä ei onneksi tullut vastaan tilannetta, että olisi pitänyt iskeä hanskat tiskiin.”

Juha Länsimäen mukaan tästä on osittain kiittäminen jalostusta. Hänen uransa alkuaikoihin verrattuna varsat ovat luonteeltaan yhteistyökykyisempiä.

”Enää ei tule vastaan yksilöitä, jotka ei millään oppisi. Ne ovat jo karsiutuneet pois.”

Johannes Tervo
Nuoren hevosen kanssa myönteiset toistot toimivat, väkisin ja voimalla tekeminen ei. Juha ja Jonny Länsimäki pysähtyivät arvioimaan naapurikatoksessa Nieminen Stablelta aloittelevaa Farnorth Sunray -tammaa..

Varsoja on myös alettu valmentaa yhä nuorempina. Esimerkiksi Takanevat tekevät Länsimäen mukaan paljon töitä varsojen kanssa jo ennen kuin ne suuntaavat hänelle valmennettaviksi.

”Jo yksivuotiaana, tai jopa jo heti syntymän jälkeen, ruvetaan opettamaan niitä perusasioita. Ne osaavat meille tullessa jo seistä käytävällä kahta puolin. Niitä on harjailtu ja niiden jalkoja nosteltu, minkä ansiosta ne ovat tottuneet ihmisten kosketukseen.”

Oikeaoppinen kasvatus säästää valmentajan aikaa. Mitä myöhemmäksi perusasioiden opettelu jää, sitä isomman eläimen kanssa niistä pitää vääntää. Länsimäki muistuttaa, että hevonen on loppujen lopuksi perusluonteeltaan saaliseläin, joka kokee uudet tilanteet uhkaavina.

”On niitä yksilöitä, jotka yrittävät karkuun heti, kun vedät riimun kanssa karsinanoven auki. Jos vaikka kaksivuotiasta varsaa pitää vielä ruveta ottamaan kiinni ja kesyttämään karsinassa, niin siinä menee taas paljon aikaa, mikä oltaisiin voitu käyttää hyödyllisemminkin.”

Ennen esimerkiksi väsyttäminen saattoi toimia yhtenä hevosen valmennustapana, mistä eläimelle ei jää parhaat muistot. Länsimäki ei näe tätä nykyaikaan sopivana valmennusmetodina. Lätkäpiireistä tunnettu ”management by perkele” eli kovalla kurilla ja voimalla valmentaminen on jäänyt myös ravivalmennuksessa historiaan.

”Voisi sanoa, että jalostusta on tässä suhteessa tapahtunut myös valmentajien puolella.”

Kovan rääkin sijaan keskitytään positiivisten kokemusten tuottamiseen eläimelle. Luottamus ihmiseen pitää saada vahvemmaksi kuin uusien asioiden pelko.

”Jotkut viisaat ovat väittäneet, että hevonen pitää rutiineista. Koitamme myönteisten toistojen kautta totuttaa eläimen siihen, että tätä ne niiden päivät ovat”, Länsimäki kertoo.

Positiivisia kokemuksia riittää myös valmentajalle.

”Se on todella palkitseva tunne, kun aluksi ihan ulkona tästä hommasta olleen varsan kanssa pystyy jo kuukauden päästä itsekseen ajelemaan. ”

Johannes Tervo
Juah Länsimäki työskentelee niin lämmin- kuin kylmäveristen kanssa. Parhaat saavutukset radalla ovat suomenhevosilla, sillä hän on ohjastanut kuninkuusravien päälähdöissä viitenä vuonna peräkkäin. Lainaohjastettavana kotiradalla oli Huvikundi.

Juha Länsimäellä ura ravien parissa on ollut selvä asia jo pienestä pitäen. Ensimmäiseen starttiinsa mies lähti heti 16-vuotiaana. Kilpailu-ura sai lupaavan lähdön.

”Hyvä, ettei kortti ollut tulossa vielä postissa. Marraskuun puolessa välissä täytin 16, ensimmäinen startti oli kuun lopulla, ja satuin vielä voittamaan Seinäjoella kotiradalla.”

Heti seuraavana keväänä vuonna 1978 Länsimäki suuntasi Vermon raviradan vihkiäisraveihin perheen kahdella hevosella, Riza Boylla ja Suosikki-nimisellä suomenhevostammalla.

”Molemmat olivat siellä toisena. Voi sanoa, että ura sai lentävän lähdön.”

Siihen nähden on kuljettu pitkä tie. Juha on ollut vuosittain tuttu näky myös kuninkuusraveissa. Tänä vuonna kotiradalla häntä ei kuitenkaan nähdä ohjastamassa päälähdöissä.

”Viisi vuotta putkeen on ollut ohjastettavia, mutta nyt ei ole yhtään sellaista hevosta, joka olisi sinne kandidaattina”, Länsimäki harmittelee.

Niistä neljä ovat olleet sikäli poikkeuksellisia, että myös hänen poikansa Jonny Länsimäki on nähty samoissa karkeloissa ohjastajana.

Juha Länsimäen nuoruudessa ravivalmentajan lisenssin pystyi hankkimaan vasta 23-vuotiaana. Käytännössä omien hevosten parissa valmentaminen alkoi jo aikaisemmin.

”Ei siihen aikaan ollut vielä lainakuskeja nykyiseen tapaan. Jos halusit ajaa kilpaa, niin silloin valmensitkin.”

Oppi valmennukseen on kertynyt yrityksen ja erehdyksen kautta. ”En ole koskaan ollut kenelläkään töissä, se on vaan pitänyt kantapään kautta itse oppia ja opiskella.”

Ykkössijoja on yli 40 vuotta kestäneen uran aikana kertynyt lisää yli 1 200 kappaletta. Suuri kiitos onnistuneesta urasta kuuluu Länsimäen mukaan hänen isälleen, joka siirsi jo hyvissä ajoin perheen hevosten ajovastuun seuraavalle sukupolvelle.

Myös Jonnyn sisko Tessa Länsimäki on seurannut isänsä jalanjäljissä. Menestystä on jo hankittuna raviradoilla.

Tessa Länsimäen hoidossa olevista hevosista Hevin Boko voitti viime vuonna tammojen Ruotsin mestaruuden. Jonny Länsimäki ohjasti korona-aikana Ruotsin puolella muun muassa Bodenissa tuplavoittoon mutta on palannut valmentamaan kotimaahan Seinäjoen Ylistaroon.

Juhan vaimo ja lasten äiti Tarja Länsimäki on kokenut ohjastaja. Perheen kesken palautetta suorituksista raviradalla annetaan suoraan.

”Välillä voi olla hiukan kireääkin tunnelmaa kotona. Siitä pitää vain ottaa opiksi, vaikka suututtaisikin. Pitää muistaa ne kuuluisat sanat: kehitys loppuu, kun tulee tyytyväiseksi”, Länsimäki linjaa.

MT:n 13-sivuinen Kuninkuusraviteema ilmestyy keskiviikon 14. heinäkuuta lehdessä. MT on Seinäjoen kuninkuusravien yhteistyökumppani.

Johannes Tervo
”Kehitys loppuu, kun tulee tyytyväiseksi”, on Juha Länsimäen motto.

Juha Länsimäki

Syntynyt 1961 ja asuu SeinäjoellaOhjastanut ensimmäisissä raveissaan vuonna 1977Startteja ohjastajana (4.7.) 12 626 kappaletta, joista ykkössijoja 1 218 kappaletta ja ohjastettavien voittosumma 2 766 485 euroaTunnettu nuorten hevosten valmentajanaJuha on poikansa Jonny Länsimäen kanssa ohjastanut kuninkuus- ja kuningatarkisassa samoissa raveissa neljä kertaa peräkkäin vuosina 2016–2019.

MT Hevoset
Lue lisää

Vieterin kaatajat Eri-Teräs ja Myrberg –Hansu jätti suuret jäljet

Yhdeksättä kertaa Seinäjoella – poikkeusvuosien kuninkuusravirata

Hyvinvoiva ja terve hevonen jaksaa pitkän uran – "Hevosen pitää saada olla myös hevonen"

Katso video: Kuninkuuden uusinut Evartti sai rinnalleen kuningattareksi vain 6-vuotiaan Suven Sametin – lue lisää Ravinetistä

MT Hevoset