Hevoset

Hevonen on nirso nukkuja – kuivikkeiden säästäminen ja liian pienet tilat voivat johtaa loukkaantumisiin

Jos hevosella ei ole tarpeeksi tilaa ja sille mieluisaa makuualustaa, se voi vaipua syvään uneen seisaallaan ja romahtaa polvilleen.
Kati Susi
Syvää unta nukkuvan hevosen asento on joko kyljellään, pää ja kaula maassa ja jalat yleensä ojennettuina. Jos karsinassa tai pihatossa ei ole kunnolla tilaa, hevonen nukkuu ulkona laitumella.

Nukkuminen on hevosellekin elinehto, vaikka se vuorokaudessa uinuukin vain muutamia tunteja pätkissä. Syvän unen määrä ja laatu vaikuttavat suoraan hevosen terveyteen ja hyvinvointiin.

Kuitenkin hevosen unta harvoin pidetään osana sen hyvinvoinnin suunnittelua, todetaan vuonna 2019 julkaistussa saksalaistutkimuksessa. Siinä tutkittiin nukkumisen aikana tapahtuvista kaatumisista kärsiviä hevosia. Niistä 90 prosenttia sai vammoja romahtaessaan unen aikana.

”Olimme hämmästyneitä ja shokissa havaitessamme, että niin moni hevonen kärsii tällaisista unen aikana tapahtuvista romahtamisista”, toteaa tutkija Christine Fuchs tiedotteessa.

Fuchsin tutkimusryhmä vieraili 36:n unenpuutteesta kärsivän hevosen kotitalleilla. He videoivat hevosia ja totesivat, että seisaalleen syvään uneen vaipuvien ja siitä kaatuvien hevosten olosuhteet joko olivat epäsopivat tai niillä oli fyysisiä ongelmia.

Kolmannekselle romahtelijoista oli liian pienet karsinat tai muuten liian vähän nukkumistilaa. Noin puolella taas oli joko terveysongelmia tai hiljattain muuttuneet talli- tai tarhausolosuhteet.

Tutkitut hevoset kaatuivat unessa vuorokauden aikana neljästä liki kahteensataan kertaan. Vammoja aiheutui eniten etupolviin ja vuohisiin. Myös pää- ja kinnervammoja esiintyi.

Osa tutkituista hevosista kävi silloin tällöin makuulle ja niille seisaaltaan nukkuessa sattui harvemmin romahtamisia.

Useilla romahtelijahevosilla ilmeni myös stereotyyppistä käyttäytymistä, kuten kutomista, puunpurentaa ja ”Box walkingia” eli levotonta karsinan ympäri kävelyä.

Syvää unta nukkuvan hevosen asento on joko kyljellään, pää ja kaula maassa ja jalat yleensä ojennettuina. Syvässä unessa hevonen voi myös maata vatsallaan jalat koukussa ja turpa alustaa vasten leväten.

Newyorkilaisen Cornellin yliopiston tutkija Katherine Houpt totesi pari viikkoa sitten Sveitsissä pidetyssä konferenssissa, että usein unenpuutteen syyt löytyvät hevosen olosuhteista. Konferenssista kerrottiin The Horse -verkkojulkaisussa.

”Kuivikkeet voivat olla yksi syy ongelmiin. Tutkimuksissa olkipatjalla hevoset nukkuivat paremmin ja pidempään kuin puruilla. Hevoset myös olivat makuullaan sitä enemmän, mitä paksummin kuiviketta on. Jos sinulla on varaa, niin sen parempi, mitä enemmän käytät hevosellasi kuiviketta”, Houpt kehottaa.

Hänen mukaansa hevoset eivät milloinkaan makaa kovalla betonilla, jos niillä on valinnanvaraa. Monet hevoset, joilla on tallissa tai pihatossa heikot olosuhteet, käyvät mieluummin nukkumassa laitumella, mikäli sellaiselle pääsevät.

Karsinan tai pihattotilan koko voi myös vaikuttaa hevosen haluun käydä makuulle sisätilassa. Tutkijat kohtasivat suurikokoisen tamman, joka normaalikokoisessa karsinassaan ei mennyt makuulle ja romahteli nukkuessaan, vaikka kuivikkeita oli paksulti. Kun tamman karsinan koko kaksinkertaistettiin, se alkoi nukkua makuultaan ja romahtelu loppui.

Haluttomuus käydä makuulle voi johtua myös nivelrikosta tai muista fyysisistä syistä, joiden vuoksi makuulle käyminen ja ylös nouseminen voivat olla hevoselle hankalia. Tällaisissa tapauksissa Houpt suosittelee kokeilemaan, saako kipulääkkeen käyttö hevosen käymään useammin makuulle.

Saksalaistutkimuksessa olleista 36:sta hevosesta tehtiin seurantakysely kaksi vuotta tutkimuksen tekemisen jälkeen. Seitsemän hevosta oli lopetettu oletettavasti unenaikaisten romahtamisten aiheuttamien vammojen ja käytösongelmien seurauksena.

Kuva on vaihdettu 26.9. kello 11:19.

Munchenin Ludwig-Maximilian -yliopiston tutkimus The dangers of sleep deprivation of horses, 2019

MT Hevoset
Lue lisää

Katso kuvat: Osaatko tunnistaa hevosen kipuilmeet? – Perehtyminen hevosen kivun ja stressin ilmentämiseen tekee jokaisesta paremman hevosihmisen

"Suurin riski on lähteä kisaan, jos nuori lahjakas hevonen ei ole saanut tarpeeksi kovaa pohjakuntoa", sanoo Tapio Perttunen

Yllättikö hevosen hellestressi? – valele hevosta viileällä vedellä, älä kuivaa vettä pois, vie viileään

Kyselytutkimus hevosten eutanasiasta: Harva omistaja arvioi hevosensa henkistä hyvinvointia osana lopettamispäätöstä

MT Hevoset