Hevoset

Ylen MOT tutkii eläinsuojelun ongelmatapauksia raveissa: eläinlääkärien uhkailu, piiskankäyttö ja suuvauriot suurennuslasin alla

Suomen Hippoksen Sami Kauhanen toteaa ohjelmassa, että alan toimintakulttuuri on osin aiheellisestikin muutoksen kourissa.
Elina Paavola
Kuolaintutkimusten lisäksi MOT ruotii esimerkein piiskan käyttöä. Kuvituskuva.

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT perehtyy maanantaina hevosten hyvinvointiin hevosurheilussa, erityisesti raveissa. Ongelman johtavana ajatuksena on kysyä, miksi raviurheilussa vaietaan hevosten hyvinvoinnin ongelmista.

Ohjelmasta myös selvitetään ryhmältä ravien valvontaeläinlääkäreiltä, onko näitä uhkailtu.

Ohjelman työryhmä vieraili Forssan raveissa yhdessä hevosten suuvaurioita tutkineen eläinlääkäri Kati Tuomolan kanssa, joka tekee aiheesta väitöskirjaa. Tuomola tutki hevosten suuvaurioita raveissa ja myös muissa hevosurheilun lajeissa. Hän on myös tehnyt suuvaurioiden tarkastamisesta oppaan.

Kirkkonummelainen ravivalmentaja Kaisa Toivonen painottaa ohjelmassa, että ongelmista mutta myös kaikesta hevosten eteen tehdystä hyvästä työstä tulisi puhua yhtä lailla.

Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhasen mukaan epäkohtia ei voida korjata, jos niitä ei tuoda esiin. Hän myös arvioi, että alan toimintakulttuuri on tältä osin "aiheellisestikin" muutoksen kourissa.

Suuvaurioiden lisäksi ohjelmassa käsitellään kahden kuvatun esimerkin kautta piiskan käyttöä, jolle on tarkat säännöt. MOT kyseenalaistaa, langetetaanko asiasta aina sakkoja.

MOT: Loppuun pelatut ravihevoset, YleTV1, maanantaina kello 20. Nähtävissä jo YleAreenalla.

MT Ravinetin toimittaja ja mediayrittäjä Antti Pylkkänen blogissa: Motin mitalla päähän – kritiikissä on kehityksen siemen

Lue myös:

Suomen Hippoksen Eriksson pitää MMM:n työryhmää hyvänä – "vastuullisuudessa ja elinvoimassa puhutaan samasta kokonaisuudesta"

MT Hevoset
Lue lisää

Linda Metsämäki viihtyy eteläisessä Ruotsissa: ”Halmstadista käsin on hyvä harjoittaa niin raviurheilua kuin esteratsastustakin ammatikseen"

Karigasniemen K-kauppiaan hevoset kilpailevat kolmessa maassa menestyen – ”Eihän maanpäältä mitään mukaansa saa. Hevoset tarjoavat hienoja elämyksiä", sanoo Seppo Härkönen

Vaarallinen ja kustannuksia aiheuttava ralli jatkuu Teivossa – kuka tunnistaa auton?

Malin Kullberg viihtyy eläinlääkärinä Ruotsissa Marjaana Alaviuhkolan yrityksessä – "hieno oppimisen mahdollisuus, kun näen niin monenlaista osaa hevoseläinlääkärin työstä"

MT Hevoset