Ihmiset & kulttuuri

Lukeminen on supervoima, jonka voi löytää uudelleen vaikka vuosien tauon jälkeen – Vesa Sisättö kertoo, miten siinä voi onnistua

Kirjojen pariin voi palata vuosienkin tauon jälkeen, rohkaisee Vesa Sisättö. Hänestä kaikkien kannattaisi lukea.
Jarkko Sirkiä
Kirjat tarjosivat Vesa Sisätölle lohtua myös viime keväänä, kun koronan takia kodin ulkopuoliset menot olivat vähissä. "Minulla oli hyvä olla kotona, kun seurana olivat täydet kirjahyllyt. Jos alkaa ahdistaa, kirjahylly on kuin kassakaappi täynnä maailmoja, joihin voi paeta."

Joskus 2000-luvun alussa Vesa Sisättö suunnitteli kirjoittavansa lehtiartikkelin julkisissa liikennevälineissä lukemisesta. Sisättö hyppäisi bussiin ja alkaisi keskustella kirjallisuudesta niiden matkustajien kanssa, jotka kuluttivat aikaansa kirja kädessä.

Enää 2020-luvulla tuollaisen jutun tekeminen ei olisi mahdollista tai ei ainakaan kovin helppoa. Kirja on enää harvojen matkaseuralainen, useampi kaivaa esille älypuhelimen ja kuulokkeet.

"Toki moni lukee jotain näytöltä tai kuuntelee äänikirjaa, mutta fyysisen kirjan tilanne on muuttunut", Sisättö sanoo.

Myös eräs toinen työtehtävä sai Sisätön ajattelemaan lukemisen muuttunutta asemaa. Joitain vuosia sitten Sisättö oli kirjoittamassa toimittaja testaa -tyylistä artikkelia, jossa hän kokeili elää päivän kuin 1970-luvulla. Aamulla hän luki rauhassa kymmeniä vuosia vanhoja uutisia tulostamastaan 1970-luvun sanomalehdestä.

Kun illalla ei voinut hypätä internetin vietäväksi, hän luki kirjaa.

"Koko päivässä oli rauhallinen tuntu, jonka yhdistin lukemiseen. Tapa jäi päälle, ja pyrin siihen, että iltakahdeksan jälkeen en mene enää nettiin."

Oivallukset oli saatava myös muiden tietoon, etenkin kun lukutaidon heikkeneminen on varsin ajankohtainen ongelma. Vaikka kirjailijana ja toimittajana työskentelevä Sisättö lukee ammattiensa ansiosta viitisenkymmentä kirjaa vuodessa, ovat hänenkin lukutottumuksensa kärsineet.

"Olen katkonainen lukija arjen keskellä, luen vain tietyissä raoissa. Lukemisesta puuttuu vapaus, mikä on ärsyttävää. Aikaisemmin täytin lukemisella vapaa-ajan, jota ei ole ollut enää vuosiin. Raja kulkee siinä, kun sain laajakaistan kotiin."

Uudessa Lukemisen voima -kirjassaan Sisättö pyrkiikin markkinoimaan lukemista terveellisenä harrastuksena, se kun tuntuu nykyään olevan tehokkain motivaattori monessa asiassa. Lukutaitoa täytyy kuitenkin harjoitella ahkerasti.

"Lukeminen on ikäluokalleni ollut itsestäänselvyys, mutta se ei ole ihmiselle luonnollinen taito kuten kävely. Lukutaitoa ei yleensä voi hävittää, mutta lukeminen voi muuttua vaikeammaksi, jos sitä osaa aivoista ei harjoita."

Vaikka lukeminen olisi jäänyt taka-alalle vuosikymmeniksi, voi rakkaan harrastuksen elvyttää, lohduttaa Sisättö.

Jos alkuun on hankala päästä, kannattaa pohtia mitä kirjoja ihan oikeasti haluaa lukea eikä suinkaan mitä jonkun muun mielestä on aivan pakko lukea.

"Älä poseeraa lukemisella tarttumalla vaikka Proustiin, jos se ei kiinnosta. Lue mieluummin vaikka Harlekiineja tai Remestä, jos pidät niistä."

Sisätön kaikkein kauheimmissa kuvitelmissa teknologia tekisi lukutaidon täysin tarpeettomaksi. Jo nyt lapset ja nuoret kasvavat audiovisuaalisen maailman keskellä. Heille tiedonhaku YouTube-videoilta voi olla tutumpaa kuin kirjojen kahlaaminen.

Kaikkien ihmisten, jotka vain pystyvät lukemaan, kannattaisi Sisätön mielestä tarttua kirjoihin.

"Olisi hyväksi, jos ihmiset lukisivat enemmän, vaikea siitä on keksiä huonoja puolia. Lukeva ihminen on poissa pahanteosta. Teemme vapaa-ajallamme monia asioita, jotka eivät ole hyväksi maapallolle. Mutta kun ihminen istuu nojatuolissa lukemassa kirjaa, hän ei ole lentämässä jonnekin ilmastoa tuhoten tai kuluttamassa tarpeettomasti."

Jarkko Sirkiä
Lukemisen voima -kirjan kirjoitusprosessi oli rankka Vesa Sisätölle. Kesällä 2019 hän sai rytmihäiriöitä, joita hoidettiin sairaalassa lokakuussa. Samaan aikaan Sisätöltä meni työ Vihreä Lanka -lehden lakkauttamisen takia. Sitten iski vielä koronapandemia. "Oli mukavaa perehtyä tähän aiheeseen, kun oli kaikkea muuta myrskyä ympärillä."
Lue lisää

Eino Nurmisto kirjoitti Homopojan opas -kirjan, jollaisen olisi halunnut itsekin lukea nuorena – "Monella vanhemmalla on aika 80-lukulainen käsitys kaapista tulemiseen"

Lisää äänikirjoja, kiitos!

Etsitkö kesälukemista? MT:n kirjallisuustoimittaja suosittelee 12 kirjaa, joihin kannattaa tarttua tänä kesänä

Kymmenvuotias Hertta innostaa muita lukemaan omalla videokanavallaan – "Kaikilla pitäisi olla oma kirjahylly"