Ihmiset & kulttuuri

Lahti menettää alkuvuonna miljoonien eurojen matkailutulot urheilukisoista ja ympäristöpääkaupunkina – Salpausselän kisat pidetään tyhjille katsomoille

Lahden vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina alkaa koronarajoitusten merkeissä. Toisaalta virtuaalitilaisuudet keräävät yleisöä maailmalta ja levittävät siten ympäristötietoisia toimintamalleja.
Jarno Mela
Salpausselän kisoihin ei päästetä tänä vuonna yleisöä. Ulkomaalaisten urheilijoiden saapuminen maailmancup-mittelöihin on pyritty tekemään mahdollisimman sujuvaksi. Suomalaiset voivat tukea kisoja ostamalla ”Kannusta kisakatsomossa” -lippuja. Maksua vastaan saa kuvansa kisakatsomon banderolliin.

Lahti on valittu ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021. Tapahtumavuoden avajaisia vietetään tänään perjantaina koronarajoitusten keskellä. Luvassa on virtuaalinen avajaisseremonia ja kymmenen päivää kestävä valoteos, jossa Lahden maamerkkejä valaistaan vihreäksi.

Harmillisesti yleisöä ei juuri pääse paikalle. Ympäristöpääkaupunkivuoden johtajan Milla Bruneaun mukaan teemavuoden keväänä tapahtumavieraita jää saapumatta noin 40 000, jos koronarajoitukset kestävät kesään asti.

"Matkailutuloa jää alkuvuodesta saamatta noin 4–5 miljoonaa euroa."

Arviossa ovat mukana myös talven suuret hiihtokisat.

Salpausselän kisat järjestetään tammikuun 22.–24. ilman yleisöä.

Helmikuun lopulle suunnitellun Finlandia-hiihdon kohtalo on vielä auki.

Ympäristövuoden seminaarit ja kongressit järjestetään toistaiseksi virtuaalisesti, joten niihin on helppo osallistua myös ulkomailta.

"Muun muassa maanantaina 18.1. järjestettävässä kansainvälisessä kestävän matkailun kongressissa on paljon eurooppalaisia seuraajia, jotka eivät olisi todennäköisesti tulleet paikan päälle", Bruneau kertoo.

"Loppuvuonna pääsemme toivottavasti kohtaamaan myös fyysisesti."

Kesällä on luvassa paljon ulkona toteutettavia asukastapahtumia, joita järjestävät monet Päijät-Hämeen toimijat. Teemavuoden tapahtumiin voi hakea keväällä tukea.

Kesällä ohjelmaan kuuluu myös kansainvälisiä asiantuntijakohtaamisia, kuten Lahti Lakes Symposium sekä urheilutapahtumia, kuten elokuussa järjestettävä koko perheen Valtteri Bottas Duathlon.

"Kesäkuusta eteenpäin voidaan matkailutuloa laskea jollain tasolla saatavan ja syksyllä sitten toivotaan päästävän lukuihin, joita jää keväällä saamatta", Bruneau pohtii.

Tapahtumia tärkeämpiä ovat ympäristötavoitteet ja kaupungin toimiminen suunnannäyttäjänä. Lahti luopui kivihiilen käytöstä vuonna 2019 ja tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä, ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa.

Lahdessa on myös kokeiltu ensimmäisenä maailmassa asukkaiden henkilökohtaista liikkumisen päästökauppaa. Bruneaun mukaan sovellusta ladattiin yli 3 000 kertaa ja tuloksia kokeilusta saadaan myöhemmin.

Lahti haluaa näyttää esimerkkiä myös kiertotalousinnovaatioissa, vesiensuojelussa sekä maankäytön suunnittelussa ja asukkaiden osallistamisessa siihen.

Yksi ympäristöpääkaupunkivuoteen nivoutuvista projekteista on Uudistavan viljelyn e-opisto, jossa opetetaan pitämään huolta peltomaasta ja sen kasvukunnosta.

Reaktorin ja Baltic Sea Action Groupin projekti kutsuu Lahden alueen viljelijät suorittamaan verkkokurssin ja siivittämään siten kurssin ja tiedon leviämistä Suomeen ja maailmalle.

Jarno Mela
Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi näkyy kaupungin kaduilla ja tapahtumatarjonnassa. Alkuvuodesta useimmat tapahtumat ovat virtuaalisia.
Lue lisää

Poliisiauto ajoi 220 kilometriä tunnissa, mutta vauhti ei riittänyt – kaahari pakeni Lahden moottoritiellä

Lahti hyvä näyteikkuna

Presidentti Niinistö: Ilmastonmuutos ei ole uhka kaukana tulevaisuudessa, vaan tapahtuu nyt ja vaatii nopeita ratkaisuja

Lahti vihitään ensimmäisenä Suomessa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi