Ihmiset & kulttuuri

Kesän festivaaleja järjestetään täyttä häkää – Ruisrockissa luotetaan, ettei kokoontumisrajoituksia tarvita, kun riskiryhmät ja ikääntyneet on rokotettu

Ruisrockin promoottori toivoo viranomaisilta tietoa helmi-maaliskuun taitteessa, millä aikataululla koronarajoituksia ollaan purkamassa.
Sami Mutka / Provinssi
Yleisöä Seinäjoen Provinssissa kesällä 2019. Viime vuonna festivaalit peruttiin, mutta tänä vuonna Provinssi on määrä järjestää heinäkuun 1.–3.

Kesän musiikkifestivaaleja järjestellään täydellä teholla luottaen, että koronatilanne helpottuu.

Seinäjoen Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertoo, että järjestelyt ovat normaalivuosia edellä ja moni artisti on vahvistanut esiintymisensä jo aikaa sitten. Lipuistakin on myyty iso osa, sillä valtaosa viime kesälle lipun ostaneista päätti säilyttää lippunsa ja käyttää sen kesällä 2021.

Joensuun Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen kertoo, että viime kesälle lipun ostaneista vain 20 prosenttia palautti lippunsa.

Molempien festivaalien lippukauppa kävi vilkkaasti joulun alla.

Festivaaliorganisaatiot eivät kerro tappioistaan tai spekuloi, miten käy, jos festivaalit jälleen kerran peruuntuvat. Ilosaarirockin tappioiden kuromisessa auttoi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä 400 000 euron tuki.

Rumpusen mukaan Provinssi keskustelee jatkuvasti etujärjestöjen ja viranomaisten kanssa, jotta festivaalit voidaan järjestää turvallisesti. Viranomaisilta hän toivoo nopeaa ja ennakoivaa viestintää.

Ruisrockin promoottorin Mikko Niemelän mukaan olisi ehdottoman tärkeää saada viranomaisilta tietoa helmi-maaliskuun taitteessa, millä aikataululla koronarajoituksia ollaan purkamassa.

Niemelän mielestä monet seikat puoltavat festivaalien järjestämistä: "Itse ajattelen, ettei merkittäville kokoontumisrajoituksille ole enää perusteita siinä vaiheessa, kun riskiryhmät ja ikääntyneet on suojattu taudilta rokotteella. Erityisesti, koska epidemian oletetaan laantuvan kesäksi kuten viimekin vuonna ja isoilla festivaaleilla ollaan ulkoilmassa, missä taudin leviäminen ei tapahdu niin helposti."

Niina Hattusen mukaan festivaalijärjestäjien välillä vallitsee hyvä ja luottavainen tunnelma: "Teemme tiivistä yhteistyötä keskenämme koko alan toimintaedellytysten turvaamiseksi ja vaikutamme osaltamme siihen, että jokainen festivaalijärjestäjä on toimintakykyinen koronan päätyttyä."

Lue lisää

Kesäfestivaalien valmistelut vauhdissa, vaikka järjestäminen ei varmaa – vetääkö korona-aikana patoutunut kulttuurinnälkä suomalaiset festareille?

”Ei tässä vielä lyödä hanskoja tiskiin” – tapahtuma-alaa uhkaa pitkä viikate, jos viime kesän koronasulku toistuu

Hypo-pankki ennustaa Suomen taloudelle 7 prosentin laskua – ensi vuonna pomppu ylös 4 prosenttia

Tapahtumakesä taisi mennä jo