Ihmiset & kulttuuri

Joulun alla tuli viesti: Olet maailman paras nuori kitaristi – nyt Lontoossa odottaa nuorta virtuoosia studiosessio

Juho Ranta-Maunus on saanut kertoa monelle medialle, miltä tuntuu olla huippukitaristi ikäistensä joukossa.
Jukka Ranta-Maunus
Juho Ranta-Maunuksella on ikää vasta 14 vuotta, mutta vuosien harjoittelu on nostanut hänet jo oman ikäpolvensa huippukitaristien joukkoon koko maailmassa.

Jokainen kitaraa soittava voi vain uneksia olevansa 14-vuotias, joka nappaa maailmanmestaruuden neljän muun finalistin nenän edestä. Veneskosken kylässä Seinäjoen kupeessa asuva Juho Ranta-Maunus voitti yhdysvaltalaisen Guitar World -lehden ykköstilan vuoden 2020 alle 18-vuotiaiden kitaristien sarjassa.

Jo tieto kilpailun finaalipaikasta nosti hänet koko kansan julkisuuteen lehdissä, radiossa ja televisiossa. Kaksi päivää ennen jouluaattoa – vain hetkeä ennen tulosten julkistamista – nuorukainen sai riemastuttavan viestin.

"Se on paras joululahja ikinä. Vaikea sanoa, mikä olisi parempi? No, varmaankin joku musiikkiin liittyvä juttu", Ranta-Maunus toteaa hetken mietittyään.

Hän kertoo, ettei ajatellut finaaliin pääsystä liikoja, mutta piti voittoakin mahdollisena.

Palkintona on matka Lontooseen, jossa koronatilanteen helpotuttua odottaa pääsy studioon kitara kainalossa.

Lisäksi hänen kouraansa isketään uusi PRS-merkkinen puoliakustinen sähkökitara.

"Haluan kiittää kaikkia kilpailussa äänestäneitä ja minua tukeneita", Ranta-Maunus sanoo.

Maalaismaisemissa vanhempiensa, pikkusiskonsa ja koiran kanssa varttunut Ranta-Maunus ei ole voittaja vain lahjakkuutensa ansiosta.

Takana on lukematon määrä omatoimista harjoittelua sekä soittotunteja pitkäaikaisen kitaraopettaja Antti Honkasen opetuksessa. Hän on voinut opiskella pääaineen, sähkökitaransoiton, lisäksi musiikin teoriaa ja historiaa sekä bändisoittoa alan ammattilaisten johdolla alueen musiikkiopistoissa.

Lapuan musiikkiopistossa kahdeksanvuotiaana aloittaneella ja myöhemmin muuton myötä Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistoon siirtyneellä nuorukaisella on tällä hetkellä kurssiaiheena sävellystyön menetelmät.

Bändisoiton tunneilla harjoitellaan parhaillaan Motörheadin, Sammy Hagarin ja David Lee Rothin tuotantoa. Ylä-asteella musiikkipainotteista linjaa käyvä Ranta-Maunus esiintyy koulunsa tilaisuuksissa.

Joulun alla nuori tekijä heitti suoratoistona keikan Raskasta Joulua -konsertissa. Diversity-biisin lisäksi ohjelmassa oli metalliversio perinteisestä joululaulusta Varpunen jouluaamuna. Taustat Ranta-Maunus oli toteuttanut itse.

"Kitara tuntui heti omalta soittimelta. Soitin ensimmäiset puoli vuotta nylonkielistä kitaraa ennen kuin sain oman sähkökitaran. Ekassa kitarakonsertissa soitettu biisi taisi oli Kolme cowboyta."

Koska maaginen 10 000 harjoitustuntia menee rikki?

"En ole laskenut niin tarkkaan. Harjoittelen päivittäin kolmisen tuntia, viikonloppuna noin neljä tuntia kitaran kanssa. Lisäksi työstän omaa musiikkia kotistudiossa."

Guitar Worldin palkintoperusteissa ylistettiin Ranta-Maunuksen säveltämää ja esittämää Diversity-biisiä, joka huokuu progerockia.

"Juho osoittaa poikkeuksellista instrumentin hallintaa ja hänen vibratonsa soi paljon ikäisiään kypsemmin. Hän hallitsee tarkasti milloin antaa nuotin soida ja milloin päästää ilmoille sopiva ryöpsähdys sormi-iloittelua. Monipuolisuus johti hänet kruunajaisiin", tuomariraati kirjasi.

Ranta-Maunuksen pitkähköt sormet ovat kuin tehdyt kitaran otelaudalle. Hänen niin ikään PRS-merkkinen sähkökitara on tehty ohuella kaulamallilla, joka helpottaa yltämistä kielille.

"Se sopii nuorelle kädelle, myös kitaran soundi on hyvä."

Nytkin hän pystyy soittamaan vaikeita otteita, minkä jokainen voi todeta videopalvelu Youtubessa. Ranta-Maunuksella on oman kanavansa videoilla jo kymmeniä tuhansia katsojakertoja.

Jo kolme vuotta sitten tehdyllä videolla hän mestaroi kevyen sormiharjoituksen tavoin edesmenneen kitarataituri Stevie Ray Vaughanin Testify-bluesrallin.

Joskus kitaransoittoon tarvitaan myös vaihtelua. Silloin Ranta-Maunus tarttuu biljardikeppiin tai lähtee ulos frisbeegolfin pariin.

Tulevaisuuden unelmana on – kuinkas muuten – tulla kitaransoiton ammattilaiseksi.

"Oma bändi keikoille on haaveissa. Vielä ei ole sen kummempia pyyntöjä bändeihin tullut, mutta ei siihen kyllä vielä ole kiirekään."

Tästä eteenpäin on luvassa yhtä lailla paljon soittotreeniä ja musiikinopiskelua sekä säveltämistä. Seuraava, aiempaa Diversityäkin progehenkisempi biisi on juuri valmistumassa kaikkien tyylilajia ihailevien riemuksi.

Aina ei nuori virtuoosikaan voi silti onnistua.

"Vaikka tulisi vastoinkäymisiä, pitää yrittää uudelleen ja uskoa itseensä."Lue lisää:

Marko Hietala jättää Nightwish-yhtyeen – on kotona ollessaan ajatellut asioita ja on pettynyt moniin musiikkiteollisuuteen liittyviin asioihin

Lue lisää

Näppärihuuma levisi koko maahan – "Orkesteri joka kylälle!"

Kädentaidot kunniaan

Ulkomailta tilattu kasvi voi olla terveysriski muille kasveille – moni ei tiedä, että kasvien tuonti EU:n ulkopuolelta voi vaatia paperisotaa

Tunnetko ITE-taiteilijan? Pohjois-Savossa etsitään omaperäisiä ja itseoppineita kansantaiteilijoita