Ihmiset & kulttuuri

Pertti Koivulan mielestä maakuntien kulttuuriperintöä voisi hyödyntää enemmän taiteessa – "Maaseudulla vietetty aika tekee hyvää luovuudelle"

Koivula on pääroolissa jyväskyläläisen Teatteri Eurooppa Neljän kesäteatteriesityksessä Onnellinen mies.
Petteri Kivimäki
Pertti Koivula työskentelee tätä nykyä Helsingin kaupunginteatterissa, johon hänet on kiinnitetty näyttelijänä. Kesäteatteri tuo työhön uusia ulottuvuuksia.

Pitkän linjan teatteri- ja elokuvanäyttelijä Pertti Koivula viettää kesänsä maaseudulla Keski-Suomessa.

Koivula on pääroolissa jyväskyläläisen Teatteri Eurooppa Neljän kesäteatteriesityksessä Onnellinen mies, jota esitetään kesäkuusta elokuuhun Kartano Kievarissa Äänekosken Hietamalla.

”Toukokuun lopulla tulin tänne. Kesä on tähän mennessä vierähtänyt paljolti näytelmäharjoitusten merkeissä. Viikonloppuisin olen rentoutunut omassa rauhassa ja kiertänyt tansseissa pitkin maakuntaa. Olen ottanut tavaksi katsastaa kesäisiä tanssilavoja halki Suomen”, Koivula kertoo.

Kesäteatteriprojektit ovat näyttelijälle vanhastaan tuttuja.

”Olen monena kesänä jo 1980-luvun lopulta lähtien ollut mukana kesäteattereissa eri puolilla Suomea. En ole koskaan ollut Helsingissä kesäteatterissa, joten suunta on ollut kesäisin aina maakuntiin”, Koivula toteaa.

Pertti Koivula on näytellyt kesäteattereissa muun muassa Turussa, Joensuussa, Mikkelissä, Keuruulla ja nyt Äänekoskella.

”Asun Tuusulassa ja olen ollut siellä monena vuonna Krapin kesäteatterissa.”

Koivula työskentelee tätä nykyä Helsingin kaupunginteatterissa, johon hänet on kiinnitetty näyttelijänä. Kesäteatteri tuo työhön uusia ulottuvuuksia.

”Kesäteatterissa kaikki on astetta vapaampaa ja rennompaa kuin kaupunginteatterin puolella. Näytöksiä katsomaan tulevat ihmiset ovat lomatunnelmissa ja näytelmät ovat komediallisia”, Koivula kuvailee.

”Se antaa näyttelijälle paljon sellaisia vapauksia, mitä kaupunginteatterin rooleissa ei ole. Sanotaanko näin, että kesäteatterin lavalla saan kunnolla revitellä urku auki”, Koivula luonnehtii ja naurahtaa.

Kesäteatterissa näytteleminen on Koivulan mukaan tilanneherkkää.

”Tilannekomiikkaa on huomattavasti enemmän. Tykkään siitä, että paljon asioita tapahtuu tässä ja nyt.”

Pertti Koivula asuu kesän työsuhdeasunnossaan Hietaman kylässä. Asunto on omakotitalo, jonka pihan ylitse avautuu näköala paikalliselle Naarajärvelle.

”Mikäs näissä maisemissa ja tunnelmissa on ollessa. Maaseudulla vietetty aika tekee hyvää ihmisen luovuudelle. Suomalaisessa järvimaisemassa mieli lepää ja rauhoittuu”, Koivula pohtii.

Näyttelijä on lähtöisin Etelä-Lapista Ranualta.

”Minulla oli siellä omia poroja. Koen kyllä, että maaseututausta tekee minusta vähän juurevamman. Ehkä se näkyy myös roolitöissä.”

Koivulan mielestä maakuntien omaa kulttuuriperinnettä voisi tuoda esille huomattavasti nykyistä vahvemmin.

”Toivoisin, että maakuntien omaleimaiset kulttuurit näkyisivät yhtä voimakkaasti kesäteattereissa, kuin ne kuuluvat murteissa. Siellä on, mistä ammentaa, oltiinpa sitten Lapissa, Pohjanmaalla tai Savossa.”

Kulttuurialalta elantonsa saavat ovat Suomessa keskittyneet paljolti pääkaupunkiseudulle sekä muihin suuriin kaupunkeihin.

Pertti Koivulan mukaan kulttuurielämä puhkeaa kesäisin kukkaan koko maassa.

”En tiedä, onko missään muualla kuin Suomessa näin elävää kesäteatterikulttuuria. Se elävöittää maakuntia suuresti. Suomi on ehdottomasti teattereiden maa, erityisesti kesäteattereiden.”

Suomalaisia kesälavoja on pohdittu otettaviksi mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

”Sinne ne ehdottomasti kuuluisivat. Kesälava ja järvenrantapaikka ovat kulttuurimme ytimessä.”

Petteri Kivimäki
Näyttelijä on lähtöisin Etelä-Lapista Ranualta. ”Minulla oli siellä omia poroja. Koen kyllä, että maaseututausta tekee minusta vähän juurevamman. Ehkä se näkyy myös roolitöissä.”

Korona-aika on koetellut kotimaista kulttuurialaa kovakouraisesti.

”En ole välttynyt itsekään iskulta. Työt olivat koko talvikauden vähissä, tein ehkä kymmenen prosenttia aiemmista töistäni”, mies harmittelee.

Kulttuurialan mielialoja hän kuvailee pettyneiksi ja kiukkuisiksi.

”Nythän on paljastunut se, että miten vähän kulttuurista ja meistä esiintyvistä taiteilijoista välitetään oikeasti tässä maassa. Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta on syvää.”

Koivula pitää koronan torjumiseksi räätälöityjä rajoitustoimia sinällään tarpeellisina.

”On selvää, että jotain täytyy tehdä, kun vaarallinen virus leviää yhteiskunnassa. Mutta kulttuurialaa on kohdeltu kaltoin. Kun matkustin talvella Lappiin Ivalo-sarjan kuvauksiin täpötäydessä lentokoneessa, niin kovasti ihmetytti, että mikä järki tässä touhussa on.”

Puhtaita papereita näyttelijä ei anna yhdellekään puolueelle.

”Meitä kyllä muistetaan juhlapuheissa ja pyydetään esiintymään puolueiden tapahtumiin, mutta kun tosipaikassa tarvittaisiin apua, ei sitä tule.”

Petteri Kivimäki
Puhtaita papereita näyttelijä ei anna yhdellekään puolueelle. ”Meitä kyllä muistetaan juhlapuheissa ja pyydetään esiintymään puolueiden tapahtumiin, mutta kun tosipaikassa tarvittaisiin apua, ei sitä tule.”

60-vuotias Koivula suunnittelee työskentelevänsä teatterissa vielä muutaman vuoden ajan.

”Luulen, että elämä jatkuu aika samanlaisena tästä eteenpäin, jos vain terveyttä riittää. Teatteri edellä mennään, mutta oli todella mukavaa käydä välillä tekemässä tv-sarjaa Ivalon kuvauksissa. Edellisestä televisioprojektista on ehtinyt vierähtää aika kauan”, näyttelijä sanoo.

Teatteriesitysten ja tv-sarjojen lisäksi Koivula on tähdittänyt lukuisia kotimaisia elokuvia.

Tunnetuimpia niistä ovat Rauni Mollbergin vuonna 1985 ohjaama Tuntematon sotilas, Jouko Turkan ohjaama Seitsemän veljestä sekä Markku Pölösen Onnen maa.

Näyttelemisen lisäksi Koivula on kiertänyt keikkalavoja laulajana.

”Ei tällä esiintyvän taiteilijan alalla juuri sellaista hommaa ole, mitä ei olisi joskus tullut tehtyä.”

Petteri Kivimäki
Teatteriesitysten ja tv-sarjojen lisäksi Koivula on tähdittänyt lukuisia kotimaisia elokuvia.Tunnetuimpia niistä ovat Rauni Mollbergin vuonna 1985 ohjaama Tuntematon sotilas, Jouko Turkan ohjaama Seitsemän veljestä sekä Markku Pölösen Onnen maa.

Lue lisää

Miten käy, kun punavihreä hipsteritoimittaja tekee reportaasin hirvijahdista? Petteri Summanen pureutui suomalaisiin kupliin uudessa komediasarjassa

Suomainen lyhytelokuva palkittiin kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa – "Runsas esitys Pohjois-Savon ruoka- ja viljelyperinteistä"

Broadway-musikaali valloitti Törnävänsaaren kesäteatterilavan – "Vastaavaa ei ole esitetty tässä maassa aiemmin missään"

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä