Ihmiset & kulttuuri

Luoma arkkipiispanvaalin kärjessä – Vikström ja Inkinen haastavat tiukasti

Ihmiset & kulttuuri 11.01.2018

Arkkipiispanvaalin ensimmäisellä kierroksen viidestä ehdokkaasta kaksi parasta jatkaa maaliskuun toiselle kierrokselle.


Aarne Ormio
Ehdokkaina arkkipiispanvaalissa olivat ensimmäisellä kierroksella Ville Auvinen, Heli Inkinen, Ilkka Kantola, Tapio Luoma ja Björn Vikström.

Helmikuun arkkipiispanvaaleissa eniten kannatusta ensimmäiselle kierrokselle on kerännyt Espoon piispa Tapio Luoma. Toisella kierroksella voitosta kuitenkin kilpailisi tasa­päisesti Porvoon piispa Björn Vik­ström, Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Kari Latvus ennustaa blogissaan.

Myös turkulaisella yliopisto-­opettajalla Heli Inkisellä on hyvät mahdollisuudet voittaa vaalit.

Luoman, Vikströmin ja Inkisen lisäksi ehdokkaina ovat turkulaiset lähetysjohtaja Ville Auvinen ja kansanedustaja Ilkka Kantola. Auvisella on vähiten kannatusta, eikä Kantolankaan kannatus näyttäisi riittävän toiselle kierrokselle asti, Latvus arvioi.

Äänestäjiä vaaleissa on runsaat 1 500, joista kantansa on ilmaissut vasta alle 400. Luoman tukijoiksi oli eilen ilmoittautunut runsaat 120 henkilöä, Inkisen ja Vikströmin runsaat 80 sekä Kantolan ja Auvisen lähes 50.

Vaaleissa kaksi eniten ääniä saanutta etenee maaliskuun toiselle kierrokselle, jollei kukaan saa yli puolta äänistä ensimmäisellä kierroksella.

Luoma voittaisi ensimmäisen kierroksen ja toisesta paikasta tulisi Vikströmin ja Inkisen välinen kamppailu. Siinä Vikström on Latvuksen mukaan hienoisesti edellä.

Vaalien 1 500 äänestäjästä Turun arkkihiippakunnassa on 1 200, joiden äänet jaetaan laskennassa kolmella. Siten pelkästään tukijoiden määrästä ei voi ennustaa vaalien ennakkosuosikkia.

Latvus on arvioinut ehdokkaiden mahdollisuuksia marraskuun lopun tilanteen perusteella, mutta se ei ole siitä paljon hänen mukaansa muuttunut. Tuolloin äänestäjistä kantansa oli ilmoittanut 350 ja ääniä heillä oli noin 200.

Kirkko ja kaupunki -lehti on julkaissut vaalikoneen, jonka vastausten sekä Latvuksen arvioiden perusteella ehdokkaat jakautuvat kolmeen leiriin ajattelussaan.

Ehdokkaista Auvinen (syntynyt 1966) on selvästi konservatiivisin, perinteisten arvojen ja vanhan virkakäsityksen kannattaja. Hän vastustaa ainoana naispappeutta sekä samaa suku­puolta olevien avioliittoa.

Liberaaleja ehdokkaista ovat Inkinen (1957), Kantola (1957) ja Vikström (1963), jotka eivät esimerkiksi vastusta samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.

Seinäjoen kirkkoherrana kymmenen vuotta toiminut piispa Luoma (1962) edustaa hieman perinteisempää keskitietä. Hän ei kannata homo­parien kirkollista vihkimistä mutta on kuitenkin luvannut vihkiä, jos kirkossa näin päätetään.

Ehdokkaista Auvinen ja Kantola ovat myös poliitikkoja, Auvinen kristillisdemokraatti ja Kantola sosiaalidemokraattien kansanedustaja. Muut eivät ole politiikassa.

Inkisen etu on, että hän on ehdokkaiden ainoa nainen. Naisarkkipiispaa on odotettu jo pitkään, Latvus toteaa.

Piispoja ovat Luoma ja Vikström sekä aiemmin Kantola Turussa.

Vaalikoneesta selviää, että kaikki arkkipiispaehdokkaat ovat yksimielisiä siitä, että ihmiskunta on muuttamassa maapalloa elinkelvottomaksi ja tämä on syntiä.

Jos Luoma ja Vikström selviytyvät ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, on edessä tiukka toinen kierros, Latvus arvioi.

Yleisesti arvellaan Auvisen äänten siirtyvän toisella kierroksella Luomalle. Toisaalta liberaalien Inkisen ja Kantolan äänestäjistä suurin osa siirtyisi Vikströmin taakse, jolloin Vikström nousisi voittajaksi. Sama mahdollisuus on Inkisellä, jos hän pääsee toiselle kierrokselle.

Lue myös: Ehdokkaat eivät kannata pienten seurakuntien yhdistämistä

Aiheeseen liittyvät artikkelit