
Tiesitkö: kananmunan tuoreuden voi tarkistaa vesilasilla ja raakuuden pyörittämällä
Kananmunia voi usein käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen mentyä.Jääkaapissa hengailee kennollinen kananmunia, joiden parasta ennen -päiväys on tänään. Tarkoittaako tämä, että tänään syödään munakasta oikein urakalla?
Munien parasta ennen -päiväystä ei kannata pelästyä, sillä se on vain pakkaukseen merkitty vähimmäissäilyvyysaika, joka on aina 28 vuorokautta muninnasta tai munintajakson ensimmäisestä päivästä. Kananmuna ei kuitenkaan muutu biojätteeksi sillä hetkellä, kun vuorokausi vaihtuu parasta ennen -päivän jälkeiseksi päiväksi. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan tarkoittaisi nimensä mukaisesti viimeistä käyttöpäivää.
Munia, kuten muitakin parasta ennen -merkittyjä elintarvikkeita, kannattaa tarkastella aistinvaraisesti pakkaukseen merkityn päivämäärän jälkeen. Munien kohdalla aistinvarainen tarkastelu on helppoa, sillä pilaantunut muna haisee rikottuna epämiellyttävältä. Jos ei halua yhtä mätää munaa pilaamaan esimerkiksi koko kuuden munan kakkutaikinaa, kannattaa jokainen muna rikkoa ensin lasiin ja kaataa sieltä varsinaiseen leivonta-astiaan. Eipä esimerkiksi ryhmän maineen pilannutta henkilöä turhaan kutsuta mätämunaksi, sillä ilmiö on sama kuin kananmunien kohdalla.
Kananmunat kannattaa rikkoa yksitellen kulhoon ja tarkistaa aistinvaraisesti ennen kuin niistä tekee esimerkiksi kakkutaikinan. Kuva: Jaana KankaanpääJos on tullut sekoittaneeksi eri munakennojen munia yhteen kennoon, ei enää välttämättä muista, mitkä munat oli tarkoitus käyttää ensin. Munien ikää voi testata upotuskokeella.
Tuore muna painuu vesiastian pohjalle, mutta mitä enemmän muninnasta on kulunut aikaa, sitä enemmän siitä on haihtunut nestettä. Tällöin kuoren alle jää enemmän ilmaa, ja muna kelluu. Kelluva muna ei välttämättä kuitenkaan ole pilalla, vaan sen käyttökelpoisuus selviää vain rikkomalla kuori.
Jos taas on tullut asettaneeksi vierekkäin raakoja ja keitettyjä munia, niitä ei välttämättä osaa enää erottaa toisistaan. Tällöinkin avuksi voi ottaa pienen testin: mitä kovemmaksi muna on keitetty, sitä vinhemmin se pyörii pöydällä.
Lähteet : Ruokavirasto, Dava Foods
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







