Ihmiset & kulttuuri

Ilpo Lehtinen jelppii uupuneita viljelijäkollegoita vastamäessä: "Puhuminen on paras lääke lähestulkoon kaikkiin ongelmiin"

Mikkeliläisen Välitä viljelijästä -projektityöntekijän Ilpo Lehtisen tavallisin asiakas on maidontuottaja.
Jussi Partanen
Puhe on hyvä asia, Ilpo Lehtinen korostaa. "Puhuminen on paras lääke lähestulkoon kaikkiin ongelmiin. Se ei riitä, mutta sillä pääsee hyvin liikkeelle."

Yhtäkään euroa ei koidu kuluja, jos soittaa viljelijöiden jaksamishankkeen työntekijälle ja pyytää apua.

"Sitä ei tarvitse miettiä, tuleeko tästäkin vielä rahanmenoa. Minun palveluni ovat viljelijälle täysin maksuttomia", toteaa Melan Välitä viljelijästä -projektin eteläsavolainen projektityöntekijä Ilpo Lehtinen.

Hän on tehnyt viljelijöiden auttamistyötä tämän vuoden alusta lähtien.

"Olin muutaman vuoden ajan päätoimisena viljelijänä ja tein yrittäjänä konsultointitöitä. Olin jo vähän päättänyt, etten enää lähtisi palkkatöihin. Mutta tämä tuntui siltä, että se voisi olla mielekäs työ eikä säännöllinen tulokaan tee pahaa", hän kertoo.

Lehtisen vaimo hoitaa nyt päätoimisesti perheen lihakarjatilaa Mikkelin Ihastjärven kylässä ja isäntä matkustaa kotimaakunnassa setvimässä kollegoiden – tyypillisesti maitotilallisten – pulmia.

"Lypsykarjatiloihin sitoudutaan suurella työmäärällä ja mittavilla investoinneilla."

Työtä Melan ja tuottajajärjestöjen hanketyöntekijöillä riittää.

"Aika usein tausta väsymiselle löytyy talouden tiukkuudesta. Ei toki aina. Jatkuva taloudellinen paine on aika monelle rasite, joka laukaisee uupumuksen. Oma kokemukseni on sellainen, että emännät kokevat sen vielä raskaammin kuin isännät", Lehtinen arvioi.

Auttamistyö on ihmisläheistä työtä.

"Tykkään ihmisistä ja sen vuoksi se tuntuu mukavalta, vaikka asiat ovatkin vaikeita."

Lehtinen on viljelijän työn ohella tehnyt urallaan pienyritysten neuvontaa ja yritystutkimusta, joten yrittämisen ongelmatilanteet ovat hänelle varsin tuttuja asioita. Työssä tulee nyt kuitenkin vastaan aivan kaikenlaisia asioita aina terveyspulmista ihmissuhdekriiseihin.

Jaksamisen ongelmat ovat tuiki tavallisia, mutta Lehtinen ei yritä olla teräsmies, joka setvisi kaiken itse.

"Jaksamisasioissa osaan vain kuunnella ja olla läsnä, en ole niissä ammattilainen. Apua niihin löytyy terapiasta, työnohjauksesta ja keskusteluista."

Näissäkin asioissa ainakin alkuun päästään ilman ylimääräisiä laskuja.

"Näihin on mahdollista käyttää 500 euron ostopalvelusitoumusta."

Parisuhteiden ongelmat ovat maatiloilla yhtä yleisiä kuin muissakin perheissä. Sukupolvien väliset hankalat suhteet eivät myöskään ole harvinaisia.

"Sukutiloilla tulee valitettavasti henkisiä rasitteita vanhoista perinteistä, vaikka loppujen lopuksi kyse on vain yritystoiminnasta."

Yleensä asiakassuhde saa alkunsa puhelinsoitosta. Joko viljelijä soittaa itse tai joku tilan tunteva alan ammattilainen ottaa yhteyttä – kysyttyään yhteydenottoon ensin luvan viljelijältä itseltään.

"Sitten keskustellaan. Yleensä sovitaan tapaaminen, jossa puhutaan asiat sitten perusteellisemmin auki. Se on ollut minulle vähän yllätyskin, kuinka avoimesti ihmiset puhuvat. Mutta he tietävät, että keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia", Lehtinen sanoo.

"Tapaamisessa usein soitellaan heti rästiin jääneitä asioita kuntoon ja voidaan hakea terapiaa tai apua talousongelmien ratkaisemiseen. Siinä on kyse arkisten asioiden ratkaisemisesta."

Myös taloudelliseen neuvontaan on saatavissa ostopalvelusitoumuksia, jolloin palveluja ei tarvitse itse maksaa.

"Jos on tulossa vaikeilta tuntuvia käyntejä esimerkiksi pankissa tai oikeudessa, voin tulla mukaan tueksi", Lehtinen kertoo.

Hän yrittää ensimmäisen yhteydenoton perusteella muodostaa kuvan siitä, kuinka kiireellinen avuntarve on.

"Apua pyritään aina saamaan nopeasti. Joskus on tosi kiire, jos on esimerkiksi viranomaistoimitus tai eläinsuojelutoimenpiteitä tulossa."

Usein Lehtinen huomaa, että paljon helpommalla olisi päästy, jos apua olisi haettu aiemmin.

"Mutta valitettavasti usein on niin, että ihminen alkaa eristäytyä, kun hänelle tulee taloudellisia ongelmia."

Jollain lailla asiat kuitenkin aina menevät eteenpäin.

"On tapauksia, joissa on pakko ja järkevää ajaa maatalous alas. Silloin olen tukena, kun etsitään uutta alkua. Kriisi voi olla mahdollisuus, vaikka siinä kohdassa itsestä tuntuisi, ettei mitään toivoa ole."

Omaan jaksamiseensa Lehtinen saa virtaa kotikylän Ihastjärven vireästä sosiaalisesti elämästä. Kylältä on 30 kilometriä matkaa maakuntakeskukseen Mikkeliin.

"Kylällä yhdessä toimiminen on harrastus. Soudamme muun muassa kirkkoveneellä, perjantaisin laulamme porukalla ja maa- ja kotitalousseuran toiminta on aktiivista."

Omakin kylä on kuitenkin vuosien mittaan hiljentynyt, joten hän ymmärtää hyvin niitä maaseudulla asuvia, joita savujen harveneminen ahdistaa.

"Olen itsekin todistanut peränurkan hiipumista. Vastaavasti ne maaseudun asukkaat, joilla on keskusteluyhteyksiä ja vertaistukea, puhuvat siitä tosi positiivisesti."

Puhe on ylipäänsä hyvä asia, Lehtinen muistuttaa. Paljon parempi kuin vaikeneminen.

"Puhuminen on paras lääke lähestulkoon kaikkiin ongelmiin. Se ei riitä, mutta sillä pääsee hyvin liikkeelle."

Hän kertoo huomanneensa, että myytti tuppisuisista suomalaisista miehistä ei pidä enää paikkaansa ainakaan nuorempien ihmisten kohdalla, eikä terapiaan hakeutuminen ole nykyään mikään ihmeellinen juttu.

"Maailma on kyllä puhumisen suhteen muuttunut", hän kiittelee.

Lehtinen toivoo, että myös maatilojen naiset ottaisivat häneen rohkeasti yhteyttä, vaikka etenkin parisuhdeasioiden puiminen miehen kanssa voi heistä tuntua oudolta. Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen keskustelukumppaniksi voidaan etsiä naispuolinen ammattilainen.

"En pysty ehkä itse ratkomaan moniakaan ongelmia, mutta pystyn ainakin arvioimaan tilannetta toisilla silmillä. Kun ihminen on turtunut ja väsynyt, ajatuksissa ei ole senkään vertaa lentoa kuin normaalisti."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yllättävä päätös koulupäivälle – karhu seurasi pyöräileviä poikia Mikkelissä

Maatalouden tutkimuspaikkaverkosto supistuu jälleen – Luke ulkoistaa peltojen koetoiminnan neljässä maakunnassa

Maatalousyrittäjien työuupumus ja taloudellinen tilanne huolestuttavia – "Ongelmat entistä vakavampia", sanoo asiantuntija