
Näin paljon marjoja on syötävä päivässä, jotta voi säästyä muistisairaudelta – tästä hyötyvät etenkin ne, joilla on siihen geneettinen alttius
Masennusta ja verenpainetautia sairastavat hyötyvät myös marjojen syömisestä.Flavonoidipitoinen ruokavalio saattaa pienentää riskiä sairastua dementiaan tai ainakin sen voi saada myöhemmin, osoittaa brittitutkimus.
Flavonoidit ovat kasviyhdisteitä, jotka antavat marjoille ja hedelmille värin. Flavonoideja saa etenkin tummista marjoista ja puolukasta sekä karpalosta. Vihreä tee on tutkimusten mukaan mustaa teetä parempi flavonoidin lähde.
Flavonoidirikas ruokavalio vaikutti pienentävän alttiutta sairastua dementiaan etenkin, jos ihmisellä oli voimakas geneettinen alttius siihen.
Tutkimuksen mukaan etenkin tee, marjat ja viini liittyivät pienentyneeseen dementiariskiin. Tähän riitti esimerkiksi viisi kupillista teetä päivässä, lasillinen viiniä tai kourallinen marjoja.
Myös masennusoireita ja korkeaa verenpainetta sairastavat hyötyivät muita enemmän flavonoidipitoisesta ruuasta.
Tutkimuksessa huomautetaan, että myös muut ruuat saattoivat pienentää dementiariskiä. Osallistujat olivat myös saattaneet muuttaa ruokavaliotaan terveellisemmäksi muistisairausdiagnoosin jälkeen.
Tutkimukseen osallistui yli 120 000 noin 56-vuotiasta brittiä, joita seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Asia selviää Uutispalvelu Duodecimistä.
Suomessa on noin 150 000 muistisairautta potevaa ihmistä. Eteneviä muistisairauksia ovat muun muassa Alzheimerin tauti, Lewyn kappale -tauti ja otsalohkoperäiset muistisairaudet.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










