Ihmiset & kulttuuri

Suomalaiskoira Rokka käräytti norsunluun salakuljettajia Tansaniassa, kouluttaja syyttää kehitysavun valuvan korruptioon

Ihmiset & kulttuuri 04.11.2016

Norsujen salametsästyksen taustalla on köyhyyttä mutta ennen kaikkea laajalle yhteiskunnan rakenteisiin ulottuva salakuljettajien ketju, uskoo norsunluukoira Rokan suomalainen kouluttaja.


Maija Hietanen / Team Rokka
Tansanian poliisilla on nyt ensimmäiset suomalaisopein koulutetut norsunluukoirat. Toni Lahtinen opasti yhtä koiraohjaajakokelaista pennun käsittelyyn.

Hartolalaisesta Toni Lahtisesta saa vaikutelman, että hän on liikkeellä niin suuresta sisäisestä palosta että kaikkea epäilevää toimittajaa vähän hirvittää. Vuoden eläinsuojelutyöstä palkitun Team Rokan perustaja sanoo nostaneensa järjestöltään Tansaniassa suomalaista minimipalkkaa ja sitäkin vain osan ajasta. Muutoin hän teki työtä vapaaehtoisena.

Team Rokka osallistui menestyksekkäästi Tansanian erikoisjoukkojen tukemiseen norsunluun salakuljettajien rikostutkinnassa. Lisäksi maan koirapoliisia avustettiin muun muassa modernin kennelin rakentamisessa ja koirien kouluttamisessa.

Lainaakin Lahtinen joutui 15 kuukautta kestäneen hankkeen kuluihin ottamaan.

"Pieneen palkkaan on syynä se, että tätä työtä tehdään toisille. Sillä rahalla tuli myös toimeen", hän sanoo minimipalkasta.

Lause sisältää piikin vakiintunutta kehitysapua kohtaan. Toni Lahtinen toivoisi lahjoitusvaroin toimivilta kansalaisjärjestöiltä moraalista vastuuta tiedottaa toiminnastaan kaunistelematta sitä, mihin rahat menevät.

"Toisaalta kun monet ihmiset haluavat tukea näitä järjestöjä vähästään, odottaisin myös heiltä vastuuta. Selvittäkää, miten järjestö todella toimii."

Julkisista varoista maksettavalle kehitysrahoitukselle irtoaa vielä kovempaa kritiikkiä. Suoraa budjettitukea, jota Suomi on useiden muiden avunantajamaiden tavoin menneinä vuosina käyttänyt, suorapuheisen Lahtisen on vaikea hyväksyä.

"Jos rahaa annetaankin, sitä ei pidä suunnata suppilon yläpäähän, josta se monessa portaassa valuu alaspäin ja voitelee korruptoituneita rattaita."

Team Rokka jalkautui Tansaniaan kesällä 2015. Heti alussa Lahtinen törmäsi siihen, että paikallisten suhtautuminen rahaan ja aikatauluihin on kovin erilaista kuin hänen omansa.

"Kun puhutaan eläinten hyvinvoinnista, niin se kennel piti saada kiireesti aikaan. Eikä aikataulujen venyminen sovi muutenkaan tällaiseen projektiin, kun pitää sponsoreille raportoida, mitä on tehty."

Työtä tehtiin paikallisen PAMS Foundationin kanssa, jonka toimintatapoja salametsästyksen ehkäisemiseksi Lahtinen sentään arvostaa.

Team Rokalla on ollut hänen mukaansa hyviä sponsoreita. Lisäksi ulkoministeriö osallistui osaksi PAMS:in kautta työhön Suomen Tansanian suurlähetystön paikallisen toiminnan rahoituksen kautta.

Ihan viime kokemukset Tansaniassa aiheuttivat tietyn kyynistymisen, joka kuultaa puheessa. Nyt toiminnan jatko on harkinnassa.

"En halua vain kiillottaa omaa kilpeä. Mulle on tärkeintä tuloksen tekeminen", hän kuitenkin vakuuttaa.

"Enkä koe, ettenkö kykenisi tekemään rakentavaa jatkossakin. Uskon tähän tekemiseen, mutta inhorealistinen näkökulma on osoittautunut ihan hyväksi."

Afrikannorsu on kuihtunut muutamassa vuodessa vuosituhannen vaihteen kannasta noin kolmannekseen eli reiluun 400 000 eläimeen.

Metsästys on Suomessa mitä parhainta riistanhoitoa, sanoo kymmenen vuotta poliisina ja sitä ennen myös YK-sotilaana toiminut Lahtinen.

"Ilman todellista tilastoihin perustuvaa metsästystä tulisi ongelmia. Metsästäjät ovat luonnon monimuotoisuuden huolehtijoina tärkeässä osassa, kunhan moraali on kohdallaan."

Maalaistalossa varttuneena hän sanoo ymmärtävänsä norsujen salametsästyksen kuvion inhimillisen puolen. "Salametsästäjät ovat usein köyhiä ja yrittävät vain elättää perheensä. He saavat siitä tosi vähän."

"Tämän ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat silti kaksi eri asiaa."

Kysyttäessä mitä sanottavaa Lahtisella on suomalaisille salametsästäjille vastaus on tyly: "Ei mitään."

Lahtisen mielestä metsästyksen toimintamallien osalta sosiaalinen kontrolli on tärkeässä roolissa. "Kylissä se toimi kasvattavana tekijänä nuorille. Toivon, että hyvää työtä tekevät metsästäjät muistaisivat, että on kaikkien etu ottaa mahdolliset ongelmat rehellisesti esille. Muuten hyvä toiminta vaarantuu."

Lue lisää Team Rokasta ja Lahtisen ajatuksista perjantain MT:stä.

Dokumenttisarja Norsunluukoira alkaa Ylen TV1:llä tiistaina 8.11. kello 20. Ohjelma uusitaan sunnuntaisin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT