Koneet & autot

Mitä puimurin tai traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä? Poliisitarkastaja kertoo

Traktoreita ja moottorityökoneita koskevat liikenteessä tietyt omat perussääntönsä.
Jarno Mela
Poliisitarkastajan mukaan puimurilla on turvallista ajaa vain valoisana aikana.

Viime viikolla 17-vuotias nuorukainen kuoli Orimattilan Mallusjoella tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa. Tuossa onnettomuudessa osallisena ollutta leikkuupuimurin kuljettajaa epäillään kuolemantuottamuksesta.

MT kysyi Poliisihallituksesta, mitä puimurin tai vaikkapa traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta huomauttaa, että ajamista säätelevät pykälät eivät sinällään ole muuttuneet mitenkään moneen vuoteen. Tosin ne on siirretty tieliikennelakiin aiemmasta käyttöasetuksesta.

Kallio kertoo, että yleisellä tasolla traktoreita ja moottorityökoneita koskevat liikenteessä tietyt omat perussääntönsä. Toisin sanoen ne saavat ylittää niille säädetyn enimmäisleveyden silloin, kun ne ovat matkalla esimerkiksi työkohteeseen. Toisaalta maatalouteen käytettäviä laitteita koskevat vielä tätäkin vapaammat leveysrajat.

Koska esimerkiksi leikkuupuimuri on maatalouteen käytettävä laite, sitä saa lain mukaan kuljettaa tiellä yli neljä metriä leveänä, jos tielaitteet eivät rajoita ajoneuvolla liikkumista eikä kuljettamisesta aiheudu vaaraa eikä huomattavaa haittaa.

"Eli jos leikkuupöytä on irrotettava, niin kuin se yleensä yli 4-metrisissä on, se pitää irrottaa ja kuljettaa erikseen. Yleensä se tällöin hinataan puimurin perässä", poliisitarkastaja ohjeistaa.

Yli neljä metriä leveillä puimureilla ei Kallion mukaan pidä ajaa millä tahansa tiellä. Reittivalinnoissa pitää ottaa siis huomioon se, että niillä saa ajaa vain sellaisilla teillä, joilla on riittävästi leveyttä näkyvyyttä. Poliisitarkastaja lisää, että puimurilla on turvallista ajaa vain valoisana aikana.

"Oranssinkeltainen varoitusvilkkukin olisi paikallaan", hän vinkkaa.

Samat säännöt koskevat siis myös maatalouteen käytettäviä traktoreita. Toisin sanoen traktori sekä siihen kiinnitetty työväline ja hinattava laite on pidettävä kuljetuksen aikana kuljetusasennossa tai muuten säädettynä niin, että yleisesti sallitun leveyden ylitys on mahdollisimman vähäinen.

Poliisitarkastaja Kallio arvioi, että traktoreita ja muita maataloustyökoneita koskevat säännökset ovat enimmäkseen kansalaisilla tiedossa. Aika ajoin puutteita on hänen mukaansa kuitenkin havaittu esimerkiksi ajoneuvon leveyttä osoittavissa merkinnöissä ja valoissa. Melko usein työkoneista puuttuvat myös hitaan ajoneuvon kilvet tai ne ovat näkymättömissä.

"Osassa tapauksia myös takavalot peittyvät tai ovat niin saviset, ettei niitä näy", Kallio kertoo.

Työkoneilla tulisi poliisitarkastajan mukaan ajaa sellaiseen vuorokauden aikaan, ettei se kohtuuttomasti haittaa työmatkaliikennettä tai viikonlopun meno- tai paluuliikennettä.

"Leveiden työkoneiden kanssa pitäisi aina muistaa, että esimerkiksi käännyttäessä pois tieltä tai tultaessa tielle täyttyy huomioida työkoneen koukkauksen tulevan yllätyksenä päätietä ajaville", poliisitarkastaja painottaa.

Lue lisää:

"Mitä tarkoittaa, kun traktori tai puimuri näyttää suuntavilkkua vasemmalle?" arvuuttelee Kati Partanen Twitterissä

"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti?

Lue lisää

Claas ja Sampo jyräävät – puimurikaupassa vilkas vuosi pitkästä aikaa

Traktori humahti jäihin Nurmeksessa – veden varaan joutunut kuljettaja pääsi itse pois avannosta

MT selvitti maamme turvallisuuden tukijalkojen fyysisen ja henkisen kunnon: Tällaisessa iskussa poliisit ja palomiehet ovat nykyisin

Fortum avaa uuden kierrätyslaitoksen Ikaalisiin: voi kierrättää noin 10 000 sähköauton akkua vuodessa