Koneet & autot

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Danske Bankin teettämän Autobarometrin mukaan joka viides suomalainen unelmoi auton hankinnasta.
Sanne Katainen
Käytettyjen autojen kauppa on käynyt koronasta huolimatta vilkkaana. Niitä on päivitetty parempiin.

Koronan vaikutus heiluttelee edelleen uusien autojen kauppaa. Käytettyjen autojen kauppa sen sijaan käy hyvin, sillä ihmiset päivittävät niitä parempiin.

Danske Bankin teettämän Autobarometrin mukaan joka viides suomalainen unelmoi auton hankinnasta. Taloudellinen epävarmuus kuitenkin siirtää unelmien toteutumista tuonnemmaksi.

Rekisteröintitilastojen mukaan unelmien siirto koskee etenkin uusien autojen hankintaa. Niiden kauppa lähes pysähtyi keväällä, ja epävarmuuden lisääntyminen iski kauppaan uudestaan elokuussa.

Sen sijaan käytettyjen autojen kauppa on käynyt kuumana. Niitä on päivitetty parempiin, koska monet haluavat joukkoliikenteen sijaan liikkua omalla autolla.

”Käytettyjen autojen kauppa on saavuttanut viime vuoden tason kevään myyntinotkahduksen jälkeen. Ehkäpä tähän ovat vaikuttaneet koronaepidemian vähentämästä matkustelusta säästyneet varat ja toisaalta perheen liikkumisen varmistaminen turvallisesti”, sanoo Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Kuurin mukaan uusien autojen kauppa tulee jäämään viime vuoden lukemista. Elokuun jälkeen uusien autojen kauppa oli jäänyt noin viidenneksen jälkeen viimevuotisesta.

Danske Bankin mukaan autosta unelmoivat eniten pienituloiset miehet ja lapsiperheet. Koronaepidemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus näkyy kuitenkin siinä, että aiempaa harvempi uskoo unelman toteutumiseen lähiaikoina.

Viime vuonna 43 prosenttia autosta unelmoivista arveli myös toteuttavansa haaveen. Tänä vuonna tuo luku putosi 37 prosenttiin.

Merkittävästi muita todennäköisemmin autounelmansa aikovat vuoden sisällä toteuttaa 36–45-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat.

Autokaupat kiinnostivat etenkin Helsingissä ja Uudellamaalla asuvia suurituloisia kotitalouksia. Heidän tähtäyksessä oli usein uusi tai uudehko auto.

Uuden auton hankinnan käynnistymiseen vaikuttavat eniten nykyisen auton vanheneminen ja käyttötarpeen muuttuminen.

Kuurin mukaan suomalaiset ovat rationaalisia ja tarvelähtöisiä ostajia. Autot vanhenevat ja tarpeet muuttuvat myös korona-aikana. Hän uskoo siksi autojen myynnin pysyvän suhteellisen vakaana loppuvuonnakin.

"Suurella osalla suomalaisista taloudellinen tilanne on edelleen hyvä, ja mahdollisia ostoksia hillitsee lähinnä epävarmuus”, Kuuri sanoo.

Autounelmien toteuttamatta jättämisen tärkein syy on edelleen rahan tai rahoituksen puuttuminen. Tämä on syynä yli puolella vastanneista.

Merkittävästi muita yleisemmin tämä on syynä alle 45-vuotiailla sekä talouksissa, joissa bruttotulot olivat alhaisemmat.

Epävakaa taloudellinen tilanne on myös nyt selvästi aiempaa tärkeämpi syy siirtää auton hankintaa.

Autokaupan rahoituksessa kiinnostus osamaksuun on kasvussa. Korkojen pysyessä matalana myös rahoituskulut pysyvät kohtuullisena.

Kuurin mukaan autokaupan rahoituksessa pankki tarkistaa, että asiakkaalle jää rahaa myös muuhun elämiseen.

"Taloudellinen mielenrauha on erityisesti näinä aikoina erittäin tärkeää", Kuuri korostaa.

Lue lisää

Euroopan kuluttajakeskukset varoittavat lennonvaraussivustoista – kuluttajaongelmat korostuneet korona-aikana

Belgiassa, Venäjällä ja Ukrainassa rikottiin koronatartuntojen ennätyksiä

IFK Mariehamnin uudet tartunnat saivat puhelimen tuuttaamaan varattua

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta