Koneet & autot

Hankintaputki puuroutui: Useita kymmeniä poliisiautoja jäi toimittamatta ajallaan

Poliisihallituksen ylitarkastaja pitää ajallaan saamatta jääneiden autojen määrää merkittävänä.
Miska Puumala
Poliisi on joutunut ajamaan ikääntyneellä kalustolla osittain siksi, että uusia autoja ei saatu hankintaputken ongelmien takia käyttöön toivotulla aikataululla.

Poliisilta jäi pari vuotta sitten saamatta ajallaan useita kymmeniä poliisiautoja. Syynä tähän oli se, että poliisin ajoneuvojen hankintaputki niin sanotusti puuroutui lähes vuoden ajaksi.

Poliisin materiaalikeskuksen ylitarkastaja Jukka Rivinen kertoo, että kyse on siitä, että hankintayhtiö Hanselin poliisiajoneuvojen varustelua koskevan puitejärjestelyn valmistuminen viivästyi, mikä käytännössä esti poliisia hoitamasta ajoneuvokilpailutuksia niin, että uudet autot olisi saatu käyttöön toivotulla aikataululla.

Kaikkiaan viivästys vaikutti useiden kymmenien pakettiautomallisten ajoneuvojen hankintaan. Rivinen pitää ajallaan saamatta jääneiden autojen määrää merkittävänä.

Hankintayhtiö Hanselin ajoneuvopalveluiden kategoriapäällikkö Mika Saarinen kertoo, että hälytysajoneuvojen varusteluja koskevia hankintoja oli mahdollista tehdä vuonna 2013 alkaneen sopimuskauden perusteella vuoden 2018 huhtikuuhun saakka. Tuon sopimuskauden aikana Hansel valmisteli yhdessä asiakastyöryhmän kanssa uutta yhteishankintaa, jonka sopimuskausi oli tarkoitus saada voimaan vuoden 2018 toisen neljänneksen aikana.

"Valmistelun aikana esille nousseiden tarjouspyynnön tarkennustarpeiden vuoksi saatiin tarjouskilpailu käynnistettyä siten, että hankintapäätös tehtiin 14.6.2018. Kilpailutukseen perustuvat puitesopimukset ovat olleet asiakkaiden hyödynnettävissä 12.7.2018 alkaen", ajoneuvopalveluiden kategoriapäällikkö toteaa.

Rivinen huomauttaa, että Hanselin oman puitejärjestelyn olisi pitänyt astua voimaan samalla hetkellä kuin vanha sopimus päättyi. Autohankintojen kannalta olisi ollut hyvä, että uusi puitejärjestely olisi ollut valmiina jo muutamaa kuukautta ennen vanhan sopimuksen umpeutumista.

"Se olisi hyvä olla jopa puolta vuotta ennen sen vanhan puitejärjestelyn loppua voimassa, jotta me pystymme tekemään tarvittavat omat valmistelut", ylitarkastaja sanoo.

Poliisi on velvoitettu hoitamaan suuremmat kilpailutukset, kuten ajoneuvo-ostot, yhteistyössä hankintayhtiö Hanselin kanssa. Hanselin roolina kilpailutuksissa on tehdä niin sanotut pohjatyöt ennen asiakasviraston varsinaista hankintaprosessia.

Aivan täysin hankintaputken ongelmat eivät kuitenkaan ajoneuvohankintoja estäneet, sillä Poliisihallitus paikkasi puutteita hankkimalla toisella sopimuksella henkilöautokalustoa. Rivinen korostaa, että nykyisin poliisityö tehdään kentällä pääsääntöisesti pakettiautomallisilla ajoneuvoilla.

"Se on liikkuva toimisto nykyään partiolle se pakettiautokalusto", hän sanoo.

Lue myös: Hankintojen viivästymisen ikävä varjopuoli: Poliisiajoneuvojen huolto- ja korjauskulut ovat kasvaneet joillain poliisilaitoksilla yli kolmanneksen vain muutamassa vuodessa

Aiheet poliisi
Lue lisää

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Vasemmistoliiton kansanedustaja on huolissaan syrjäseutujen poliisien riittävyydestä – näkee ristiriidan hallitusohjelman ja palveluiden keskittämisen välillä

Poliisin kaasusumutteen käytöstä Elokapina-mielenosoituksessa aloitetaan esitutkinta

Poliisihallitus: Poliisin toimintaa Elokapina-mielenosoituksessa tulee arvioida kokonaisuutena