LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Koneet & autot

Joka kolmas autoilija on ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa – kolaririski kasvaa erityisesti syksyllä

Vain joka viides kertoo hiljentävänsä vauhtia hirvieläinvaaran alueella.
LähiTapiola
Riistaonnettomuuksia tilastoitiin viime vuonna runsaat 13 400.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan 34 prosenttia autoilijoista on ollut kolarissa tai läheltä piti -tilanteessa hirven ja 30 prosenttia peuran kanssa. Silti vain joka viides sanoo hidastavansa nopeutta varoitusmerkin nähdessään. Seitsemän prosenttia ei reagoi mitenkään.

Kyselyyn vastasi elokuussa yli tuhat 15–74-vuotiasta Manner-Suomessa. Hirvieläinkolareihin ja -vaaramerkkeihin liittyviin kysymyksiin vastasi 411 autoilijaa.

LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen arvelee tiedotteessa, että ihmiset eivät ota vaaratilanteen riskiä vakavasti, koska vaikka vaaratilanteita sattuu varsin paljon, niin yksilön kohdalle vaara osuu aika harvoin.

"Hirvieläinvaaran alueella kannattaa aina lisätä tarkkaavaisuutta ja edes hieman hidastaa vauhtia. Pienikin nopeuden alentaminen tuo lisää pelivaraa toimia yllättävissä tilanteissa ja lyhentää jarrutusmatkaa."

Nieminen muistuttaa, että mahdollisessa törmäyksessä seuraukset ovat aina suhteessa ajonopeuteen. Mitä suurempi nopeus törmäyshetkellä, sitä vakavammat seuraukset, esimerkiksi loukkaantumiset.

Hirvieläinonnettomuuksia sattuu eniten syksyllä, sillä silloin päivä lyhenee, liukkaat kelit alkavat ja samaan aikaan osuvat metsästys ja eläinten kiima-aika, jotka saavat eläimiä liikkeelle. Monet hirvieläimet myös siirtyvät syksyllä talvilaitumille.

Lue myös:

Autoilijan riski törmätä eläimeen on kasvanut Etelä-Suomessa kolmessa vuodessa lähes 50 prosenttia

Osaatko toimia oikein, kun eläin tulee tielle? Asiantuntija muistuttaa, ettei omalla toiminnalla pidä lisätä riskejä

Lue lisää

100 000 oranssiin huomioväriin pukeutunutta lauantaista alkaen liikenteessä – varaudu autoilija hirviin ja hirvikoiriin, jahti käynnissä koko maassa

Jahti huomioon myös tien päällä

Nyt tuli hirvelle kiire – hälytysajossa ollut poliisiauto taltioi liikennekameralleen tilanteen, johon yksikään autoilija ei halua joutua

Hirvieläimet aiheuttavat yhä enemmän liikenneonnettomuuksia – ihmisten loukkaantumiset ovat samalla vähentyneet joka vuosi viimeisen kahdeksan vuoden ajan