Koneet & autot

Luvaton moottorikelkoilla rällääminen työllistää poliisia

Heikko ­jäätilanne on ­lisännyt ­luvatonta ­kelkkailua ­taajamissa ja ­maanteillä.
Kari Lindholm
Ylikonstaapeli Pasi Vartioniemen mukaan moottorikelkat ovat aiheuttaneet tänä talvena tavallista enemmän häiriöitä.

Heikot jäät ovat monin paikoin estäneet tai viivyttäneet kelkka­reittien avaamista, mikä on lisännyt häiritsevää ja luvatonta kelkkailua reittien ulkopuolella.

”Kun tuttua jääyhteyttä ei ole käytettävissä reiteille siirtymiseen, sitten ajellaan luvattomasti toisten mailla, jopa toisten pihoissa”, ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi Lapin poliisilaitoksen liikennevalvontaryhmästä kertoo.

Villiksi ryöpsähtänyt kelkkailu on kuumentanut tunteita myös Lapin täyteen varatuissa hiihtokeskuksissa, joissa etätyöntekijät ovat vuokranneet tunturimökit käyttöönsä koko kevääksi.

Kun kelkkailemaan on päästävä oman mökin pihalta, silloin oikaistaan kevyen liikenteen väylien ja katujen kautta sen sijaan, että kelkat kuskattaisiin reitin varteen perä­kärryllä.

”Kelkkailun valvonta työllistää poliisia Lapissa keväisin, ja nyt sille näyttäisi olevan tavallista enemmän tarvetta.”

Vartioniemi arvioi, että kun koronaepidemia on lisännyt etätöitä ja vapaa-aikaa, kelkkailemaan ovat innostuneet tänä talvena myös ne, joilla ei ole lajista aiempaa kokemusta. Tämä näkyy törttöilynä kelkan sarvissa.

Valtaosa moottorikelkkailuun liittyvistä häiriöistä on nuorison aiheuttamaa. Ylikonstaapeli toteaa, etteivät kaikki T-kortin eli traktorikortin saaneet ole välttämättä riittävän kypsiä kelkan kuljettamiseen.

”Nuoriso rällää kelkoilla ilman valvontaa sillä aikaa, kun vanhemmat tekevät töitä. Tai sitten vanhemmat tietävät asiasta, mutta eivät välitä.”

Virallisten kelkkareittien ulko­puolella maastossa kelkkailemiseen ei tarvita edes T-korttia, mutta vaatimuksena on vähintään 15 vuoden ikä.

Tänä talvena maalla kulkevat kelkkareitit ovat olleet Lapissa poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, eikä kelkkasafareita ei ole järjestetty matkustusrajoitusten takia.

”Reittien hyvä kunto ja ulko­maalaisturistien puuttuminen näkyvät etenkin siinä, että ajonopeudet nousevat välillä melko hurjiksi”, kertovat poliisin kelkkaratsiassa Rovaniemen Napapiirillä tarkistukseen pysäytetyt Juho Karvo ja ­Janne Turpeinen Rovaniemeltä.

Vartioniemi mittasi parivaljakolle 36 kilometrin ajonopeuden 40 kilometrin rajoitusalueella. Tunnin mittaisessa valvontaiskussa poliisi määräsi yhteensä kaksi liikennevirhemaksua 20 kilometrin yli­no­peudesta.

Virallisilla moottorikelkka­reiteillä suurin sallittu ajonopeus on 60 kilometriä tunnissa, ellei sitä ole erikseen rajoitettu pienemmäksi. Reittien ulkopuolella jäällä maksiminopeus on 80 kilometriä tunnissa.

”Nopeusrajoituksen noudattamatta jättäminen on kelkkailijan yleisin rikkomus. Suurin nopeus, jonka olen itse kelkalle mitannut, on 150 kilometriä tunnissa. Kun tehot nousevat, myös nopeudet karkaavat käsistä”, Vartioniemi vertaa.

Kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä kelkkaurilla – jotka tulkitaan maastoksi – suurin sallittu nopeus maa-alueilla on 60 kilometriä tunnissa.

Virallisilla kelkkareiteillä ylinopeustapaukset käsitellään samalla tavalla kuin tieliikenteessä.

Reiteillä suuri yli­nopeus voi johtaa määräaikaiseen ajokieltoon, joka estää myös autoilun. Jos vastaava ylinopeus todetaan maastossa, ajokieltoa ei määrätä.

Poliisi havaitsee ratsioissa yllättävän runsaasti myös liikennekäytöstä poistettuja kelkkoja.

”On haluttu säästää vakuutusmaksuissa, jos kelkalla on vain vähän käyttöä. Seuraamuksena on liikennevirhemaksu ja korotettu liikennevakuutusmaksu kelkan kuljettajalle tai omistajalle”, Vartioniemi sanoo.

Kelkkailuun hyväksyttyä kypärää vaaditaan ensi vuoden alusta lähtien myös lapsilta. Vielä tänä talvena lapset saavat käyttää kelkkailukypärän asemesta laskettelukypärää.

Lue lisää

Aarre: Lapin valtionmaiden leimikoista lähes puolet pitää saada hakattua talvella – ”Talviteille ei ole vaihtoehtoja”, sanoo korjuuesimies

Koronavuosi ei rauhoittanut pakkokeinojen käyttöä – paikan etsinnät ja takavarikot rajuimmassa kasvussa

Mies houkuttelee lapsia autonsa kyytiin Keski-Suomessa, poliisi pyytää havaintoja henkilöstä

Ylen uudessa sarjassa kaupunkilaiset lähtevät Lappiin etsimään unelmiaan