Koneet & autot

Tiesithän? Koiraa ei kannata jättää yksin autoon pakkasella

Vaikka auto olisi lämmin ja sillä olisi juuri ajettu, lämpötila auton sisällä laskee hyvin nopeasti, kun auto on sammutettu ja paikallaan.
Jarkko Sirkiä
Eri koirat sietävät kylmyyttä eri tavoin, ja se riippuu muun muassa rodusta ja koiran turkin laadusta.

Eläinvakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö Agria Eläinvakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että koiraa ei kannata jättää yksin autoon pakkasella.

Vaikka auto olisi lämmin ja sillä olisi juuri ajettu, lämpötila auton sisällä nimittäin laskee hyvin nopeasti, kun auto on sammutettu ja paikallaan. Tällöin auto ei ole sopiva paikka koiralle pitkäksi ajaksi.

Tiedotteessa muistutetaan, että pienessä tilassa koira ei pääse juurikaan liikkumaan ja siten pitämään itseään lämpimänä. Toisaalta tiiviissä tilassa ilma muuttuu nopeasti kosteaksi ja kylmäksi.

Koiralle voi tulla pakkasella paleltumia erityisesti tassuihin ja korviin.

Ruotsin maatalousvirasto Jordbruksverketin laatimien säännösten mukaan koiraa ei saisi jättää valvomatta autoon, kun ulkolämpötila on yli 25 astetta plussalla tai yli viisi astetta pakkasella. Samaa sääntöä ei ole käytössä meillä Suomessa, mutta se on vakuutusyhtiön mukaan hyvä perussääntö siihen, voiko koiran jättää yksin autoon esimerkiksi kauppareissun ajaksi vai onko koira parempi viedä ensin suosiolla kotiin.

Eri koirat sietävät kylmyyttä eri tavoin, ja se riippuu muun muassa rodusta ja koiran turkin laadusta. Paksuturkkiset, arktiset rodut palelevat harvoin kovilla pakkasillakaan, kun taas ohutturkkiset, hoikat koirat voivat tarvita lämmittävän takin jo syksystä lähtien.

Rodusta ja turkista riippumatta kaikki koirat pysyvät kuitenkin parhaiten lämpiminä liikkuessaan. Vaikka koira kestäisi kylmää kävelylenkillä, voi sille silti tulla kylmä hyvinkin nopeasti kylmässä autossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Osa metsän sienistä on koiralle myrkyllisiä – näin ehkäiset mahdollisesti tappavan sienimyrkytyksen

Katso videot: Miten käy supiloukulle karhun käsittelyssä? Entä miten saadaan uitettua tuhat nippua tukkia Konnuksen kanavan läpi?

Lukijalta: Eläinsuojeluyhdistysten toiminta on laillisuuden rajoilla – mitä hyvinvointia palvelee lisääntymiskyvyttömäksi tekeminen?